EVALUATION OF OCHRATOXIN A IN Theobroma cacao L. "trinitario cacao", BY HIGH-EFFICIENCY LIQUID CHROMATOGRAPHY (HPLC) AND MICOTOXYGENIC ANALYSIS DURING THE PROCESS OF HARVESTING, FERMENTATION, DRYING AND STORAGE
Descripción del Articulo
The presence of ochratoxin A (OTA), a mycotoxin with carcinogenic properties, was analyzed in the beans of Theobroma cacao L. "trinitario cacao" from the collection center of Pisana-Tingo Maria, of the San Martin Region, Peru. The samples were collected in four stages of production: harves...
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Formato: | artículo |
Fecha de Publicación: | 2018 |
Institución: | Sociedad Química del Perú |
Repositorio: | Revista de la Sociedad Química del Perú |
Lenguaje: | español |
OAI Identifier: | oai:rsqp.revistas.sqperu.org.pe:article/67 |
Enlace del recurso: | http://revistas.sqperu.org.pe/index.php/revistasqperu/article/view/67 |
Nivel de acceso: | acceso abierto |
Materia: | Ochratoxin A (OTA) trinitarian cocoa immunoaffinity columns high performance liquid chromatography Ocratoxina A (OTA) cacao trinitario columnas de inmunoafinidad cromatografía líquida de alto rendimiento |
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EVALUATION OF OCHRATOXIN A IN Theobroma cacao L. "trinitario cacao", BY HIGH-EFFICIENCY LIQUID CHROMATOGRAPHY (HPLC) AND MICOTOXYGENIC ANALYSIS DURING THE PROCESS OF HARVESTING, FERMENTATION, DRYING AND STORAGEEVALUACIÓN DE OCRATOXINA A EN Theobroma cacao L. “cacao trinitario”, POR CROMATOGRAFÍA LÍQUIDA DE ALTA EFICIENCIA (HPLC) Y ANÁLISIS MICOTOXIGÉNICO DURANTE EL PROCESO DE COSECHA, FERMENTADO, SECADO Y ALMACENADORamos, Norma Castro, AméricoFélix, Miguel Milla, Félix Soria, RaúlAlcarraz, MarioRamos, Donald Choquesillo, FritzAcha de la Cruz, Otilia Blancas, Jesús Rodriguez, Nadia Valdivieso, Diego Ochratoxin A (OTA)trinitarian cocoaimmunoaffinity columnshigh performance liquid chromatographyOcratoxina A (OTA)cacao trinitariocolumnas de inmunoafinidadcromatografía líquida de alto rendimientoThe presence of ochratoxin A (OTA), a mycotoxin with carcinogenic properties, was analyzed in the beans of Theobroma cacao L. "trinitario cacao" from the collection center of Pisana-Tingo Maria, of the San Martin Region, Peru. The samples were collected in four stages of production: harvesting, fermentation, drying and storage. The OTA was extracted using 60 % acetonitrile and purified by immunoaffinity columns and subsequent quantification by high performance liquid chromatography (HPLC). The recovery percentage of the method used was evaluated by using samples fortified with OTA, showing a recovery percentage greater than 95 %. The beans evaluated in the different stages of production did not show the presence of ochratoxin A and in the mycotoxigenic analysis the presence of fungi of the genus Fusarium, Penicillium and yeasts was evidenced.Se analizó la presencia de ocratoxina A (OTA), una micotoxina con propiedades carcinogénicas, en los granos de Theobroma cacao L. “cacao trinitario” procedente del centro de acopio de Pisana-Tingo María, de la Región San Martín, Perú. Las muestras fueron colectadas en cuatro etapas de producción: cosecha, fermentado, secado y almacenado. La OTA se extrajo utilizando acetonitrilo al 60 % y purificándose mediante columnas de inmunoafinidad y posterior cuantificación por cromatografía líquida de alto rendimiento (HPLC). El porcentaje de recuperación del método utilizado se evaluó mediante el uso de muestras fortificadas con OTA evidenciando un porcentaje de recuperación mayor al 95 %. Los granos evaluados en las diferentes etapas de producción no manifestaron presencia de ocratoxina A y en el análisis micotoxigénico se evidenció la presencia de hongos del género Fusarium, Penicillium y levaduras.Sociedad Química del Perú2018-12-31info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersiontexttextoapplication/pdfhttp://revistas.sqperu.org.pe/index.php/revistasqperu/article/view/6710.37761/rsqp.v84i4.67Revista de la Sociedad Química del Perú; Vol. 84 Núm. 4 (2018): Revista de la Sociedad Química Del Perú; 477 - 487Journal of the Chemical Society of Peru; Vol. 84 No. 4 (2018): Journal of Sociedad Química Del Perú; 477 - 4872309-87401810-634X10.37761/rsqp.v84i4reponame:Revista de la Sociedad Química del Perúinstname:Sociedad Química del Perúinstacron:SQPspahttp://revistas.sqperu.org.pe/index.php/revistasqperu/article/view/67/58Derechos de autor 2018 Sociedad Química del Perúhttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.esinfo:eu-repo/semantics/openAccessoai:rsqp.revistas.sqperu.org.pe:article/672020-03-03T19:26:05Z |
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Revista de la Sociedad Química del Perú; Vol. 84 Núm. 4 (2018): Revista de la Sociedad Química Del Perú; 477 - 487 Journal of the Chemical Society of Peru; Vol. 84 No. 4 (2018): Journal of Sociedad Química Del Perú; 477 - 487 2309-8740 1810-634X 10.37761/rsqp.v84i4 reponame:Revista de la Sociedad Química del Perú instname:Sociedad Química del Perú instacron:SQP |
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