Evaluación del nivel de transferencia tecnológica alcanzada por los caficultores en la producción de Café provincia de Lamas - Región San Martín

Descripción del Articulo

The Evaluation of the Level of Reached Technological Transfer for Caficultores in the Production of Coffee was carried out in order to evaluating the quantitative and qualitative impact of the technological transfer as well as of elaborating the financial analysis of the technical proposals of 30 pr...

Descripción completa

Detalles Bibliográficos
Autor: Berru Chávez, Teotista Domenika
Formato: tesis de grado
Fecha de Publicación:2002
Institución:Universidad Nacional de San Martin - Tarapoto
Repositorio:UNSM-Institucional
Lenguaje:español
OAI Identifier:oai:repositorio.unsm.edu.pe:11458/1561
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Nivel de acceso:acceso abierto
Materia:Caficultores
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description The Evaluation of the Level of Reached Technological Transfer for Caficultores in the Production of Coffee was carried out in order to evaluating the quantitative and qualitative impact of the technological transfer as well as of elaborating the financial analysis of the technical proposals of 30 properties, this study was carried out between the months of August and September of the 2000, in the communities of Pacayzapa, San Juan of Talliquihui and Progress, being considered these as Tl, T2 and T3 respectively, the communities are located to the right riverbank of the Rio Mayo in the County of you Lick - Region San Martin; for it was designed it a survey that was applied in field to 30 beneficiaries of the Project Productive Alternative Development-Coffee, directed by Techno Serve, Inc; this information was corroborated through the direct observation to each one of the evaluated parcels the components in study they were: Evaluation of Assistance Indicators, Evaluation of Technological Indicators, Evaluation of Indicators Related with the Employment, Evaluation of Indicators Related with the Organizations and Evaluation of Economic Indicators. Of the obtained information it was made a consolidated of the answers he/she stops then to obtain an average for each community, this allowed us to compare the levels reached by each community, selecting wing community of Progress (T3) as the one that threw the biggest positive values of the they GO (S / .1835,00), the TIR(S / .8222.51), the CQK(S 1 .4639.32 and B/C (1.71) for the productive campaign 2000, results that they indicate us that the technical recommendations or proposed technological package, (use of improved varieties, use of inputs, employment of more number of wages for productive campaign, harvests selective, etc.), it is being put into practice inside the parcels caficultoras in a bigger measure contrary to the other two communities Treatments (Tl and T2).
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Of the obtained information it was made a consolidated of the answers he/she stops then to obtain an average for each community, this allowed us to compare the levels reached by each community, selecting wing community of Progress (T3) as the one that threw the biggest positive values of the they GO (S / .1835,00), the TIR(S / .8222.51), the CQK(S 1 .4639.32 and B/C (1.71) for the productive campaign 2000, results that they indicate us that the technical recommendations or proposed technological package, (use of improved varieties, use of inputs, employment of more number of wages for productive campaign, harvests selective, etc.), it is being put into practice inside the parcels caficultoras in a bigger measure contrary to the other two communities Treatments (Tl and T2).La Evaluación del Nivel de Transferencia Tecnológica Alcanzada por Caficultores en la Producción de Café se realizó con el objeto de evaluar el impacto cuantitativo y cualitativo de la transferencia tecnológica así como de elaborar el análisis financiero de las propuestas técnicas de 30 predios, dicho estudio se realizó entre los meses de Agosto y Setiembre del 2000, en las comunidades de Pacayzapa, San Juan de Talliquihui y Progreso, considerándose éstas como TI, T2 y T3 respectivamente, las comunidades se encuentran ubicadas a la margen derecha del Río Mayo en la Provincia de Lamas- Región San Martín; para ello se diseñó una encuesta que fue aplicada en campo a 30 beneficiarios del Proyecto Desarrollo Alternativo Productivo - Café, dirigido por Techno Serve, Inc; dicha información fue corroborada a través de la observación directa a cada una de las parcelas evaluadas los componentes en estudio fueron: Evaluación de Indicadores Asistenciales, Evaluación de Indicadores Tecnológicos, Evaluación de Indicadores Relacionados con el Empleo, Evaluación de Indicadores Relacionados con las Organizaciones y Evaluación de Indicadores Económicos. De la información obtenida se hizo un consolidado de las respuestas para luego obtener un promedio para cada comunidad, esto nos permitió comparar los niveles alcanzados por cada comunidad, seleccionando a la comunidad de Progreso (T3) como la que arrojó los mayores valores positivos del VAN (SU 835.00), la TIR(S/.8222,51), el COK(S/.4639.32 y B/C (1.71) para la campaña productiva 2000, resultados que nos indican de que las recomendaciones técnicas o paquete tecnológico propuesto, (uso de variedades mejoradas, uso de insumos, empleo de mayor número de jornales por campaña productiva, cosecha selectiva, etc.), está siendo puesto en práctica dentro de las parcelas caficultoras en una mayor medida a diferencia de las otras dos comunidades Tratamientos (TI y T2).Tesisapplication/pdfspaUniversidad Nacional de San Martíninfo:eu-repo/semantics/openAccesshttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/pe/Universidad Nacional de San MartínRepositorio de tesis - UNSM-Treponame:UNSM-Institucionalinstname:Universidad Nacional de San Martin - Tarapotoinstacron:UNSMCaficultoresTransferenciaEvaluación del nivel de transferencia tecnológica alcanzada por los caficultores en la producción de Café provincia de Lamas - Región San Martíninfo:eu-repo/semantics/bachelorThesisSUNEDUTítulo ProfesionalCiencias AgrariasUniversidad Nacional de San Martín. Facultad de Ciencias AgrariasIngeniero AgrónomoTítulo ProfesionalTHUMBNAILITEM@11458-717.pdf.jpgITEM@11458-717.pdf.jpgGenerated Thumbnailimage/jpeg1241http://repositorio.unsm.edu.pe/bitstream/11458/1561/3/ITEM%4011458-717.pdf.jpgb40b56a2b15f595f07862c48f6aa1c6aMD53ORIGINALITEM@11458-717.pdfapplication/pdf1750167http://repositorio.unsm.edu.pe/bitstream/11458/1561/1/ITEM%4011458-717.pdf14a4eb261b5e263e5f0ff6be7dd486e1MD51TEXTITEM@11458-717.pdf.txtITEM@11458-717.pdf.txtExtracted texttext/plain356http://repositorio.unsm.edu.pe/bitstream/11458/1561/2/ITEM%4011458-717.pdf.txt620b692fb51046d1db912da3e6bc02d7MD5211458/1561oai:repositorio.unsm.edu.pe:11458/15612021-12-20 03:07:09.653Repositorio Institucional de la Universidadrepositorio@unsm.edu.pe
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