Yield and quality of Avena sativa associated with Vicia sativa in the puna region of Peru
Descripción del Articulo
The study was conducted at the Alpaicayan Experimental Centre, Daniel Alcides Carrión National University, Pasco, Peru, with the objective of determining the forage production and nutritional quality of oats associated with vetch. Forage production was determined in green matter content (GM), dry ma...
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Formato: | artículo |
Fecha de Publicación: | 2021 |
Institución: | Universidad Nacional Mayor de San Marcos |
Repositorio: | Revistas - Universidad Nacional Mayor de San Marcos |
Lenguaje: | español |
OAI Identifier: | oai:ojs.csi.unmsm:article/21339 |
Enlace del recurso: | https://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/veterinaria/article/view/21339 |
Nivel de acceso: | acceso abierto |
Materia: | oats forage nutritional value puna region annual pastures avena forraje valor nutricional región puna pastos anuales |
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Yield and quality of Avena sativa associated with Vicia sativa in the puna region of PeruRendimiento y calidad de Avena sativa asociada con Vicia sativa en la región puna del Perú Arias A., AlbertoCruz L., JuancarlosPantoja A., CesarContreras P., JoséLopez R., Melina Arias A., AlbertoCruz L., JuancarlosPantoja A., CesarContreras P., JoséLopez R., Melinaoatsforagenutritional valuepuna regionannual pasturesavenaforrajevalor nutricionalregión punapastos anualesThe study was conducted at the Alpaicayan Experimental Centre, Daniel Alcides Carrión National University, Pasco, Peru, with the objective of determining the forage production and nutritional quality of oats associated with vetch. Forage production was determined in green matter content (GM), dry matter (DM) and percent of dry matter (%DM). For the nutritional value, crude protein (%CP), neutral detergent fibre (%NDF), acid detergent fibre (%ADF), calcium (%Ca) and phosphorus (%P) were determined. The treatments were T-1 (Creole oat, 150 kg/ha), T-2 (Mantaro 15 oat, 110 kg/ha), T-3 (Mantaro 15 oat plus vetch, 110 and 30 kg/ha) and T-4 (creole oat plus vetch, 150 and 30 kg/ha). GM production indicated that T-1 and T-4 were similar but significantly greater than T-2 and T-3 (p<0.05); however, without significant differences in DM production between treatments. T-4 obtained the largest content of %PC, T-2 and T-4 presented greater yields of %NDF and %ADF. T-4 presented the highest content of %P, while there was no difference between treatments for the content of %Ca. It is concluded that the Mantaro 15 + vetch treatment has a better forage production and is of better nutritional quality in relation to the other treatments.El estudio se realizó en el Centro Experimental Alpaicayán, Universidad Nacional Daniel Alcides Carrión, Pasco, Perú, con el objetivo fue determinar la producción forrajera y calidad nutricional de la avena asociada con vicia. Se determinó la producción forrajera en contenidos de materia verde (MV), materia seca (MS) y el porcentaje de materia seca (%MS). Para el valor nutricional se determinaron la proteína cruda (%PC), fibra detergente neutro (%FDN), fibra detergente ácido (%FDA), calcio (%Ca) y fósforo (%P). Los tratamientos fueron T-1 (avena criolla, 150 kg/ha), T-2 (avena Mantaro 15, 110 kg/ha), T- 3 (avena Mantaro 15 más vicia, 110 y 30 kg/ha) y T-4 (avena criolla más vicia, 150 y 30 kg/ha). La producción de MV indicó que T-1 y T-4 fue similar, pero significativamente superior a T-2 y T-3 (p<0.05); sin embargo, sin diferencias significativas en producción de MS entre tratamientos. T-4 obtuvo mayor contenido de %PC, T-2 y T-4 presentaron los mayores rendimientos de %FDN y %FDA. T-4 presentó el mayor contenido de %P, en tanto que no hubo diferencias entre tratamientos para el contenido de %Ca. Se concluye que el tratamiento Mantaro 15 +vicia tiene una mejor producción forrajera y es de mejor calidad nutricional en referencia a los otros tratamientos. Universidad Nacional Mayor de San Marcos, Facultad de Medicina Veterinaria2021-10-27info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/veterinaria/article/view/2133910.15381/rivep.v32i5.21339Revista de Investigaciones Veterinarias del Perú; Vol. 32 Núm. 5 (2021); e21339Revista de Investigaciones Veterinarias del Perú; Vol. 32 No. 5 (2021); e213391682-34191609-9117reponame:Revistas - Universidad Nacional Mayor de San Marcosinstname:Universidad Nacional Mayor de San Marcosinstacron:UNMSMspahttps://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/veterinaria/article/view/21339/17285Derechos de autor 2021 Alberto Arias A., Juancarlos Cruz L., Cesar Pantoja A., José Contreras P., Melina Lopez R.http://creativecommons.org/licenses/by/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessoai:ojs.csi.unmsm:article/213392021-10-27T23:31:46Z |
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The study was conducted at the Alpaicayan Experimental Centre, Daniel Alcides Carrión National University, Pasco, Peru, with the objective of determining the forage production and nutritional quality of oats associated with vetch. Forage production was determined in green matter content (GM), dry matter (DM) and percent of dry matter (%DM). For the nutritional value, crude protein (%CP), neutral detergent fibre (%NDF), acid detergent fibre (%ADF), calcium (%Ca) and phosphorus (%P) were determined. The treatments were T-1 (Creole oat, 150 kg/ha), T-2 (Mantaro 15 oat, 110 kg/ha), T-3 (Mantaro 15 oat plus vetch, 110 and 30 kg/ha) and T-4 (creole oat plus vetch, 150 and 30 kg/ha). GM production indicated that T-1 and T-4 were similar but significantly greater than T-2 and T-3 (p<0.05); however, without significant differences in DM production between treatments. T-4 obtained the largest content of %PC, T-2 and T-4 presented greater yields of %NDF and %ADF. T-4 presented the highest content of %P, while there was no difference between treatments for the content of %Ca. It is concluded that the Mantaro 15 + vetch treatment has a better forage production and is of better nutritional quality in relation to the other treatments. |
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