Efecto in vitro de la miel de Apis mellifera frente a Escherichia coli y Candida albicans

Descripción del Articulo

This research work, was aimed to evaluate the in vitro effect of honey from Apis mellifera against Escherichia coli and Candida albicans, determining the physico-chemical characteristics, secondary metabolites and determine the minimum concentration inhibitory (MIC) and minimum bactericidal concentr...

Descripción completa

Detalles Bibliográficos
Autores: Adrianzén Ramírez, Jilwer Joel, García Caballero, Vilma Jhovana
Formato: tesis de grado
Fecha de Publicación:2017
Institución:Universidad Nacional de Trujillo
Repositorio:UNITRU-Tesis
Lenguaje:español
OAI Identifier:oai:dspace.unitru.edu.pe:20.500.14414/8049
Enlace del recurso:https://hdl.handle.net/20.500.14414/8049
Nivel de acceso:acceso abierto
Materia:in vitro, antimicrobiano, Miel de apis mellifera
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description This research work, was aimed to evaluate the in vitro effect of honey from Apis mellifera against Escherichia coli and Candida albicans, determining the physico-chemical characteristics, secondary metabolites and determine the minimum concentration inhibitory (MIC) and minimum bactericidal concentration (CMB) of honey from Apis mellifera against Escherichia coli and Candida albicans; coming from the province San Ignacio, Department of Cajamarca-Peru, all the physicochemical tests are within the standards set by the Codex Alimentarius and the National Honey Board. The values of the free acidity was 19.5 meq/kg of honey ± 1.31, moisture 19.4%, activity diastase 12 on the scale of Goethe ± 0.58, ash 0.824 g / 100g of honey ±0. 07 and reducing sugars 66.8g / 100g of honey ± 1.85; In addition the pH 4.18 ± 0.20, 1.44 g/mL ± 0.05, total solids density was 80.6%, index of refraction 1.4876 ± 0.58, Brix degrees of 79 ± 0.58, solid soluble 79, insoluble solids of 0. 058g / 100g ± 0.019 that also meet within the established range. In the definition of secondary metabolites, using color and precipitation reactions, flavonoids, anthocyanins, saponins, phenols and alkaloids were qualitatively identified. Finally was determined the antimicrobial effect in vitro using the technique of macrodilucion showing the minimum inhibitory concentration (MIC) of 50% and minimum bactericidal concentration (MBC) of 80% for Escherichia coli, and a 60% MIC and MBC of 90% for Candida albicans
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The values of the free acidity was 19.5 meq/kg of honey ± 1.31, moisture 19.4%, activity diastase 12 on the scale of Goethe ± 0.58, ash 0.824 g / 100g of honey ±0. 07 and reducing sugars 66.8g / 100g of honey ± 1.85; In addition the pH 4.18 ± 0.20, 1.44 g/mL ± 0.05, total solids density was 80.6%, index of refraction 1.4876 ± 0.58, Brix degrees of 79 ± 0.58, solid soluble 79, insoluble solids of 0. 058g / 100g ± 0.019 that also meet within the established range. In the definition of secondary metabolites, using color and precipitation reactions, flavonoids, anthocyanins, saponins, phenols and alkaloids were qualitatively identified. Finally was determined the antimicrobial effect in vitro using the technique of macrodilucion showing the minimum inhibitory concentration (MIC) of 50% and minimum bactericidal concentration (MBC) of 80% for Escherichia coli, and a 60% MIC and MBC of 90% for Candida albicansEl presente trabajo de investigación, estuvo orientado a evaluar el efecto in vitro de la miel de Apis mellifera frente a Escherichia coli y Candida albicans, determinar las características fisicoquímico, los metabolitos secundarios y determinar la concentración mínima inhibitoria (CMI) y concentración mínima bactericida (CMB) de miel de Apis mellifera frente a Escherichia coli y Candida albicans; procedente de la provincia San Ignacio, Departamento de Cajamarca-Perú, todos los ensayos fisicoquímicos realizados se encuentran dentro de los estándares establecidos por el Codex Alimentarius y la National Honey Board. Los valores de la acidez libre fue de 19.5 meq/kg de miel ± 1.31, la humedad 19.4%, la actividad diastasa 12 en la escala de Goethe ± 0.58, cenizas 0.824 g/100g de miel ±0.07 y azúcares reductores 66.8g/100g de miel ± 1.85; además el pH 4.18 ± 0.20, densidad 1.44g/mL ± 0.05, sólidos totales fue 80.6%, índice de refracción 1.4876 ± 0.58, grados Brix de 79 ± 0.58, sólidos solubles 79, sólidos insolubles de 0.058g/100g ± 0.019 que también cumplen dentro del rango establecido. En la determinación de metabolitos secundarios, mediante reacciones de coloración y precipitación, se identificaron cualitativamente flavonoides, fenoles, antocianinas, saponinas y alcaloides. Finalmente se determinó el efecto antimicrobiano in vitro mediante la técnica de macrodilución mostrando la concentración mínima inhibitoria (CMI) de 50% y concentración mínima bactericida (CMB) de 80% para Escherichia coli, y un CMI de 60% y CMB de 90% para Candida albicansTesisspaUniversidad Nacional de Trujilloinfo:eu-repo/semantics/openAccesshttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/pe/Universidad Nacional de TrujilloRepositorio institucional - UNITRUreponame:UNITRU-Tesisinstname:Universidad Nacional de Trujilloinstacron:UNITRUin vitro, antimicrobiano, Miel de apis melliferaEfecto in vitro de la miel de Apis mellifera frente a Escherichia coli y Candida albicansinfo:eu-repo/semantics/bachelorThesisSUNEDUBachillerQuímico FarmacéuticoFarmaciaUniversidad Nacional de Trujillo.Facultad de Farmacia y BIoquímicaORIGINALAdrianzen Ramirez Jilwer Joel.pdfAdrianzen Ramirez Jilwer Joel.pdfapplication/pdf2496891https://dspace.unitru.edu.pe/bitstreams/c43f0ec6-fa72-48e1-a5de-3547a57a1379/downloadb37ddd82e07fbc42bf87cc0948e522d7MD51LICENSElicense.txtlicense.txttext/plain; charset=utf-81748https://dspace.unitru.edu.pe/bitstreams/33b08570-606e-4a4f-9111-5494279cc2fd/download8a4605be74aa9ea9d79846c1fba20a33MD5220.500.14414/8049oai:dspace.unitru.edu.pe:20.500.14414/80492017-11-15 12:18:36.275http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/pe/info:eu-repo/semantics/openAccessopen.accesshttps://dspace.unitru.edu.peRepositorio Institucional - UNITRUrepositorios@unitru.edu.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