Cassava masala in the peruvian amazon: Empirical fermentationtechnology, nutritional value, and cultural relevance
Descripción del Articulo
Masato de yucca is a traditional-fermented beverage from the Peruvian Amazon, made mainly byindigenous communities such as the Shipibo- Konibo, Asháninka and Awajún. Its ancestral preparation involves the fermentation of cooked yucca, often initiated by chewing the tuber, a process that activates sa...
Autores: | , , |
---|---|
Formato: | artículo |
Fecha de Publicación: | 2025 |
Institución: | Universidad de San Martín de Porres |
Repositorio: | Revistas - Universidad de San Martín de Porres |
Lenguaje: | español |
OAI Identifier: | oai:revistas.usmp.edu.pe:article/3225 |
Enlace del recurso: | https://portalrevistas.aulavirtualusmp.pe/index.php/rc/article/view/3225 |
Nivel de acceso: | acceso abierto |
Materia: | Cassava masato, traditional fermentation, Peruvian Amazon, cultural heritage, fermented beverage Masato de yuca, fermentación tradicional, Amazonía peruana, patrimonio cultural, bebida fermentada |
id |
REVUSMP_02c3199a48a9462f2ed343af8fb0e392 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:revistas.usmp.edu.pe:article/3225 |
network_acronym_str |
REVUSMP |
network_name_str |
Revistas - Universidad de San Martín de Porres |
repository_id_str |
|
spelling |
Cassava masala in the peruvian amazon: Empirical fermentationtechnology, nutritional value, and cultural relevanceMasato de yuca en la amazonía peruana: Tecnología empírica de fermentación, valor nutricional yrelevancia culturalBuendía Molina, Marilyn AuroraAguirre Baique, NazarioMondragón Regalado, José RicardoCassava masato, traditional fermentation, Peruvian Amazon, cultural heritage, fermented beverageMasato de yuca, fermentación tradicional, Amazonía peruana, patrimonio cultural, bebida fermentadaMasato de yucca is a traditional-fermented beverage from the Peruvian Amazon, made mainly byindigenous communities such as the Shipibo- Konibo, Asháninka and Awajún. Its ancestral preparation involves the fermentation of cooked yucca, often initiated by chewing the tuber, a process that activates salivary enzymes that convert starches into fermentable sugars. This review article analyzesaspects of its fermentation, nutritional profile, cultural relevance and socioeconomic potential.importance lies in preserving this practice as part of cultural heritage and discussing the opportunitiesand challenges of its valorization in contemporary contexts.El masato de yuca es una bebida fermentada tradicional de la Amazonía peruana, elaborada principalmente por comunidades indígenas como los Shipibo-Konibo, Asháninka y Awajún. Su preparación ancestral implica la fermentación de la yuca cocida, frecuentemente se inicia con la masticación del tubérculo, proceso que activa las enzimas salivales que convierten los almidones en azúcares fermentables.Este artículo de revisión analiza los aspectos de su fermentación, perfil nutricional, relevancia cultural y potencial socioeconómico. Su importancia radica en preservar esta práctica como parte del patrimonio cultural, discutir las oportunidades y desafíos de suvalorización en contextos contemporáneos.Universidad de San Martín de Porres2025-08-22info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdftext/htmlhttps://portalrevistas.aulavirtualusmp.pe/index.php/rc/article/view/3225Campus; Vol. 30 No. 39 (2025): Campus XXXIXCampus; Vol. 30 Núm. 39 (2025): Campus XXXIXCampus; v. 30 n. 39 (2025): Campus XXXIX2523-18201812-6049reponame:Revistas - Universidad de San Martín de Porresinstname:Universidad de San Martín de Porresinstacron:USMPspahttps://portalrevistas.aulavirtualusmp.pe/index.php/rc/article/view/3225/4006https://portalrevistas.aulavirtualusmp.pe/index.php/rc/article/view/3225/4009Derechos de autor 2025 Marilyn Aurora Buendía Molina, Nazario Aguirre Baique, José Ricardo Mondragón Regaladohttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessoai:revistas.usmp.edu.pe:article/32252025-09-01T17:39:44Z |
dc.title.none.fl_str_mv |
Cassava masala in the peruvian amazon: Empirical fermentationtechnology, nutritional value, and cultural relevance Masato de yuca en la amazonía peruana: Tecnología empírica de fermentación, valor nutricional yrelevancia cultural |
title |
Cassava masala in the peruvian amazon: Empirical fermentationtechnology, nutritional value, and cultural relevance |
spellingShingle |
Cassava masala in the peruvian amazon: Empirical fermentationtechnology, nutritional value, and cultural relevance Buendía Molina, Marilyn Aurora Cassava masato, traditional fermentation, Peruvian Amazon, cultural heritage, fermented beverage Masato de yuca, fermentación tradicional, Amazonía peruana, patrimonio cultural, bebida fermentada |
title_short |
Cassava masala in the peruvian amazon: Empirical fermentationtechnology, nutritional value, and cultural relevance |
title_full |
Cassava masala in the peruvian amazon: Empirical fermentationtechnology, nutritional value, and cultural relevance |
title_fullStr |
Cassava masala in the peruvian amazon: Empirical fermentationtechnology, nutritional value, and cultural relevance |
title_full_unstemmed |
Cassava masala in the peruvian amazon: Empirical fermentationtechnology, nutritional value, and cultural relevance |
title_sort |
Cassava masala in the peruvian amazon: Empirical fermentationtechnology, nutritional value, and cultural relevance |
dc.creator.none.fl_str_mv |
Buendía Molina, Marilyn Aurora Aguirre Baique, Nazario Mondragón Regalado, José Ricardo |
author |
Buendía Molina, Marilyn Aurora |
author_facet |
Buendía Molina, Marilyn Aurora Aguirre Baique, Nazario Mondragón Regalado, José Ricardo |
author_role |
author |
author2 |
Aguirre Baique, Nazario Mondragón Regalado, José Ricardo |
author2_role |
author author |
dc.subject.none.fl_str_mv |
Cassava masato, traditional fermentation, Peruvian Amazon, cultural heritage, fermented beverage Masato de yuca, fermentación tradicional, Amazonía peruana, patrimonio cultural, bebida fermentada |
topic |
Cassava masato, traditional fermentation, Peruvian Amazon, cultural heritage, fermented beverage Masato de yuca, fermentación tradicional, Amazonía peruana, patrimonio cultural, bebida fermentada |
description |
Masato de yucca is a traditional-fermented beverage from the Peruvian Amazon, made mainly byindigenous communities such as the Shipibo- Konibo, Asháninka and Awajún. Its ancestral preparation involves the fermentation of cooked yucca, often initiated by chewing the tuber, a process that activates salivary enzymes that convert starches into fermentable sugars. This review article analyzesaspects of its fermentation, nutritional profile, cultural relevance and socioeconomic potential.importance lies in preserving this practice as part of cultural heritage and discussing the opportunitiesand challenges of its valorization in contemporary contexts. |
publishDate |
2025 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2025-08-22 |
dc.type.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.none.fl_str_mv |
https://portalrevistas.aulavirtualusmp.pe/index.php/rc/article/view/3225 |
url |
https://portalrevistas.aulavirtualusmp.pe/index.php/rc/article/view/3225 |
dc.language.none.fl_str_mv |
spa |
language |
spa |
dc.relation.none.fl_str_mv |
https://portalrevistas.aulavirtualusmp.pe/index.php/rc/article/view/3225/4006 https://portalrevistas.aulavirtualusmp.pe/index.php/rc/article/view/3225/4009 |
dc.rights.none.fl_str_mv |
https://creativecommons.org/licenses/by/4.0 info:eu-repo/semantics/openAccess |
rights_invalid_str_mv |
https://creativecommons.org/licenses/by/4.0 |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf text/html |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Universidad de San Martín de Porres |
publisher.none.fl_str_mv |
Universidad de San Martín de Porres |
dc.source.none.fl_str_mv |
Campus; Vol. 30 No. 39 (2025): Campus XXXIX Campus; Vol. 30 Núm. 39 (2025): Campus XXXIX Campus; v. 30 n. 39 (2025): Campus XXXIX 2523-1820 1812-6049 reponame:Revistas - Universidad de San Martín de Porres instname:Universidad de San Martín de Porres instacron:USMP |
instname_str |
Universidad de San Martín de Porres |
instacron_str |
USMP |
institution |
USMP |
reponame_str |
Revistas - Universidad de San Martín de Porres |
collection |
Revistas - Universidad de San Martín de Porres |
repository.name.fl_str_mv |
|
repository.mail.fl_str_mv |
|
_version_ |
1844981127635271680 |
score |
13.078757 |
Nota importante:
La información contenida en este registro es de entera responsabilidad de la institución que gestiona el repositorio institucional donde esta contenido este documento o set de datos. El CONCYTEC no se hace responsable por los contenidos (publicaciones y/o datos) accesibles a través del Repositorio Nacional Digital de Ciencia, Tecnología e Innovación de Acceso Abierto (ALICIA).
La información contenida en este registro es de entera responsabilidad de la institución que gestiona el repositorio institucional donde esta contenido este documento o set de datos. El CONCYTEC no se hace responsable por los contenidos (publicaciones y/o datos) accesibles a través del Repositorio Nacional Digital de Ciencia, Tecnología e Innovación de Acceso Abierto (ALICIA).