Cassava masala in the peruvian amazon: Empirical fermentationtechnology, nutritional value, and cultural relevance

Descripción del Articulo

Masato de yucca is a traditional-fermented beverage from the Peruvian Amazon, made mainly byindigenous communities such as the Shipibo- Konibo, Asháninka and Awajún. Its ancestral preparation involves the fermentation of cooked yucca, often initiated by chewing the tuber, a process that activates sa...

Descripción completa

Detalles Bibliográficos
Autores: Buendía Molina, Marilyn Aurora, Aguirre Baique, Nazario, Mondragón Regalado, José Ricardo
Formato: artículo
Fecha de Publicación:2025
Institución:Universidad de San Martín de Porres
Repositorio:Revistas - Universidad de San Martín de Porres
Lenguaje:español
OAI Identifier:oai:revistas.usmp.edu.pe:article/3225
Enlace del recurso:https://portalrevistas.aulavirtualusmp.pe/index.php/rc/article/view/3225
Nivel de acceso:acceso abierto
Materia:Cassava masato, traditional fermentation, Peruvian Amazon, cultural heritage, fermented beverage
Masato de yuca, fermentación tradicional, Amazonía peruana, patrimonio cultural, bebida fermentada
id REVUSMP_02c3199a48a9462f2ed343af8fb0e392
oai_identifier_str oai:revistas.usmp.edu.pe:article/3225
network_acronym_str REVUSMP
network_name_str Revistas - Universidad de San Martín de Porres
repository_id_str
spelling Cassava masala in the peruvian amazon: Empirical fermentationtechnology, nutritional value, and cultural relevanceMasato de yuca en la amazonía peruana: Tecnología empírica de fermentación, valor nutricional yrelevancia culturalBuendía Molina, Marilyn AuroraAguirre Baique, NazarioMondragón Regalado, José RicardoCassava masato, traditional fermentation, Peruvian Amazon, cultural heritage, fermented beverageMasato de yuca, fermentación tradicional, Amazonía peruana, patrimonio cultural, bebida fermentadaMasato de yucca is a traditional-fermented beverage from the Peruvian Amazon, made mainly byindigenous communities such as the Shipibo- Konibo, Asháninka and Awajún. Its ancestral preparation involves the fermentation of cooked yucca, often initiated by chewing the tuber, a process that activates salivary enzymes that convert starches into fermentable sugars. This review article analyzesaspects of its fermentation, nutritional profile, cultural relevance and socioeconomic potential.importance lies in preserving this practice as part of cultural heritage and discussing the opportunitiesand challenges of its valorization in contemporary contexts.El masato de yuca es una bebida fermentada tradicional de la Amazonía peruana, elaborada principalmente por comunidades indígenas como los Shipibo-Konibo, Asháninka y Awajún. Su preparación ancestral implica la fermentación de la yuca cocida, frecuentemente se inicia con la masticación del tubérculo, proceso que activa las enzimas salivales que convierten los almidones en azúcares fermentables.Este artículo de revisión analiza los aspectos de su fermentación, perfil nutricional, relevancia cultural y potencial socioeconómico. Su importancia radica en preservar esta práctica como parte del patrimonio cultural, discutir las oportunidades y desafíos de suvalorización en contextos contemporáneos.Universidad de San Martín de Porres2025-08-22info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdftext/htmlhttps://portalrevistas.aulavirtualusmp.pe/index.php/rc/article/view/3225Campus; Vol. 30 No. 39 (2025): Campus XXXIXCampus; Vol. 30 Núm. 39 (2025): Campus XXXIXCampus; v. 30 n. 39 (2025): Campus XXXIX2523-18201812-6049reponame:Revistas - Universidad de San Martín de Porresinstname:Universidad de San Martín de Porresinstacron:USMPspahttps://portalrevistas.aulavirtualusmp.pe/index.php/rc/article/view/3225/4006https://portalrevistas.aulavirtualusmp.pe/index.php/rc/article/view/3225/4009Derechos de autor 2025 Marilyn Aurora Buendía Molina, Nazario Aguirre Baique, José Ricardo Mondragón Regaladohttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessoai:revistas.usmp.edu.pe:article/32252025-09-01T17:39:44Z
dc.title.none.fl_str_mv Cassava masala in the peruvian amazon: Empirical fermentationtechnology, nutritional value, and cultural relevance
Masato de yuca en la amazonía peruana: Tecnología empírica de fermentación, valor nutricional yrelevancia cultural
title Cassava masala in the peruvian amazon: Empirical fermentationtechnology, nutritional value, and cultural relevance
spellingShingle Cassava masala in the peruvian amazon: Empirical fermentationtechnology, nutritional value, and cultural relevance
Buendía Molina, Marilyn Aurora
Cassava masato, traditional fermentation, Peruvian Amazon, cultural heritage, fermented beverage
Masato de yuca, fermentación tradicional, Amazonía peruana, patrimonio cultural, bebida fermentada
title_short Cassava masala in the peruvian amazon: Empirical fermentationtechnology, nutritional value, and cultural relevance
title_full Cassava masala in the peruvian amazon: Empirical fermentationtechnology, nutritional value, and cultural relevance
title_fullStr Cassava masala in the peruvian amazon: Empirical fermentationtechnology, nutritional value, and cultural relevance
title_full_unstemmed Cassava masala in the peruvian amazon: Empirical fermentationtechnology, nutritional value, and cultural relevance
title_sort Cassava masala in the peruvian amazon: Empirical fermentationtechnology, nutritional value, and cultural relevance
dc.creator.none.fl_str_mv Buendía Molina, Marilyn Aurora
Aguirre Baique, Nazario
Mondragón Regalado, José Ricardo
author Buendía Molina, Marilyn Aurora
author_facet Buendía Molina, Marilyn Aurora
Aguirre Baique, Nazario
Mondragón Regalado, José Ricardo
author_role author
author2 Aguirre Baique, Nazario
Mondragón Regalado, José Ricardo
author2_role author
author
dc.subject.none.fl_str_mv Cassava masato, traditional fermentation, Peruvian Amazon, cultural heritage, fermented beverage
Masato de yuca, fermentación tradicional, Amazonía peruana, patrimonio cultural, bebida fermentada
topic Cassava masato, traditional fermentation, Peruvian Amazon, cultural heritage, fermented beverage
Masato de yuca, fermentación tradicional, Amazonía peruana, patrimonio cultural, bebida fermentada
description Masato de yucca is a traditional-fermented beverage from the Peruvian Amazon, made mainly byindigenous communities such as the Shipibo- Konibo, Asháninka and Awajún. Its ancestral preparation involves the fermentation of cooked yucca, often initiated by chewing the tuber, a process that activates salivary enzymes that convert starches into fermentable sugars. This review article analyzesaspects of its fermentation, nutritional profile, cultural relevance and socioeconomic potential.importance lies in preserving this practice as part of cultural heritage and discussing the opportunitiesand challenges of its valorization in contemporary contexts.
publishDate 2025
dc.date.none.fl_str_mv 2025-08-22
dc.type.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.none.fl_str_mv https://portalrevistas.aulavirtualusmp.pe/index.php/rc/article/view/3225
url https://portalrevistas.aulavirtualusmp.pe/index.php/rc/article/view/3225
dc.language.none.fl_str_mv spa
language spa
dc.relation.none.fl_str_mv https://portalrevistas.aulavirtualusmp.pe/index.php/rc/article/view/3225/4006
https://portalrevistas.aulavirtualusmp.pe/index.php/rc/article/view/3225/4009
dc.rights.none.fl_str_mv https://creativecommons.org/licenses/by/4.0
info:eu-repo/semantics/openAccess
rights_invalid_str_mv https://creativecommons.org/licenses/by/4.0
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
text/html
dc.publisher.none.fl_str_mv Universidad de San Martín de Porres
publisher.none.fl_str_mv Universidad de San Martín de Porres
dc.source.none.fl_str_mv Campus; Vol. 30 No. 39 (2025): Campus XXXIX
Campus; Vol. 30 Núm. 39 (2025): Campus XXXIX
Campus; v. 30 n. 39 (2025): Campus XXXIX
2523-1820
1812-6049
reponame:Revistas - Universidad de San Martín de Porres
instname:Universidad de San Martín de Porres
instacron:USMP
instname_str Universidad de San Martín de Porres
instacron_str USMP
institution USMP
reponame_str Revistas - Universidad de San Martín de Porres
collection Revistas - Universidad de San Martín de Porres
repository.name.fl_str_mv
repository.mail.fl_str_mv
_version_ 1844981127635271680
score 13.078757
Nota importante:
La información contenida en este registro es de entera responsabilidad de la institución que gestiona el repositorio institucional donde esta contenido este documento o set de datos. El CONCYTEC no se hace responsable por los contenidos (publicaciones y/o datos) accesibles a través del Repositorio Nacional Digital de Ciencia, Tecnología e Innovación de Acceso Abierto (ALICIA).