Cassava masala in the peruvian amazon: Empirical fermentationtechnology, nutritional value, and cultural relevance

Descripción del Articulo

Masato de yucca is a traditional-fermented beverage from the Peruvian Amazon, made mainly byindigenous communities such as the Shipibo- Konibo, Asháninka and Awajún. Its ancestral preparation involves the fermentation of cooked yucca, often initiated by chewing the tuber, a process that activates sa...

Descripción completa

Detalles Bibliográficos
Autores: Buendía Molina, Marilyn Aurora, Aguirre Baique, Nazario, Mondragón Regalado, José Ricardo
Formato: artículo
Fecha de Publicación:2025
Institución:Universidad de San Martín de Porres
Repositorio:Revistas - Universidad de San Martín de Porres
Lenguaje:español
OAI Identifier:oai:revistas.usmp.edu.pe:article/3225
Enlace del recurso:https://portalrevistas.aulavirtualusmp.pe/index.php/rc/article/view/3225
Nivel de acceso:acceso abierto
Materia:Cassava masato, traditional fermentation, Peruvian Amazon, cultural heritage, fermented beverage
Masato de yuca, fermentación tradicional, Amazonía peruana, patrimonio cultural, bebida fermentada
Descripción
Sumario:Masato de yucca is a traditional-fermented beverage from the Peruvian Amazon, made mainly byindigenous communities such as the Shipibo- Konibo, Asháninka and Awajún. Its ancestral preparation involves the fermentation of cooked yucca, often initiated by chewing the tuber, a process that activates salivary enzymes that convert starches into fermentable sugars. This review article analyzesaspects of its fermentation, nutritional profile, cultural relevance and socioeconomic potential.importance lies in preserving this practice as part of cultural heritage and discussing the opportunitiesand challenges of its valorization in contemporary contexts.
Nota importante:
La información contenida en este registro es de entera responsabilidad de la institución que gestiona el repositorio institucional donde esta contenido este documento o set de datos. El CONCYTEC no se hace responsable por los contenidos (publicaciones y/o datos) accesibles a través del Repositorio Nacional Digital de Ciencia, Tecnología e Innovación de Acceso Abierto (ALICIA).