Cassava masala in the peruvian amazon: Empirical fermentationtechnology, nutritional value, and cultural relevance
Descripción del Articulo
Masato de yucca is a traditional-fermented beverage from the Peruvian Amazon, made mainly byindigenous communities such as the Shipibo- Konibo, Asháninka and Awajún. Its ancestral preparation involves the fermentation of cooked yucca, often initiated by chewing the tuber, a process that activates sa...
Autores: | , , |
---|---|
Formato: | artículo |
Fecha de Publicación: | 2025 |
Institución: | Universidad de San Martín de Porres |
Repositorio: | Revistas - Universidad de San Martín de Porres |
Lenguaje: | español |
OAI Identifier: | oai:revistas.usmp.edu.pe:article/3225 |
Enlace del recurso: | https://portalrevistas.aulavirtualusmp.pe/index.php/rc/article/view/3225 |
Nivel de acceso: | acceso abierto |
Materia: | Cassava masato, traditional fermentation, Peruvian Amazon, cultural heritage, fermented beverage Masato de yuca, fermentación tradicional, Amazonía peruana, patrimonio cultural, bebida fermentada |
Sumario: | Masato de yucca is a traditional-fermented beverage from the Peruvian Amazon, made mainly byindigenous communities such as the Shipibo- Konibo, Asháninka and Awajún. Its ancestral preparation involves the fermentation of cooked yucca, often initiated by chewing the tuber, a process that activates salivary enzymes that convert starches into fermentable sugars. This review article analyzesaspects of its fermentation, nutritional profile, cultural relevance and socioeconomic potential.importance lies in preserving this practice as part of cultural heritage and discussing the opportunitiesand challenges of its valorization in contemporary contexts. |
---|
Nota importante:
La información contenida en este registro es de entera responsabilidad de la institución que gestiona el repositorio institucional donde esta contenido este documento o set de datos. El CONCYTEC no se hace responsable por los contenidos (publicaciones y/o datos) accesibles a través del Repositorio Nacional Digital de Ciencia, Tecnología e Innovación de Acceso Abierto (ALICIA).
La información contenida en este registro es de entera responsabilidad de la institución que gestiona el repositorio institucional donde esta contenido este documento o set de datos. El CONCYTEC no se hace responsable por los contenidos (publicaciones y/o datos) accesibles a través del Repositorio Nacional Digital de Ciencia, Tecnología e Innovación de Acceso Abierto (ALICIA).