EVALUATION OF PHENOLIC COMPOUNDS AND ANTIOXIDANT CAPACITY OF THREE COLOR PETAL CRESS (Tropaeolum majus L.)
Descripción del Articulo
The content of phenolic compounds and antioxidant capacity in three colors of petals cress(Tropaeolum majus L.) was evaluated. Petals colors red cress, orange and yellow were driedat room temperature; then they were conditioned for extracting its bioactive components,which were quantified showing si...
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| Formato: | artículo |
| Fecha de Publicación: | 2015 |
| Institución: | Sociedad Química del Perú |
| Repositorio: | Revista de la Sociedad Química del Perú |
| Lenguaje: | español |
| OAI Identifier: | oai:rsqp.revistas.sqperu.org.pe:article/37 |
| Enlace del recurso: | http://revistas.sqperu.org.pe/index.php/revistasqperu/article/view/37 |
| Nivel de acceso: | acceso abierto |
| Materia: | Tropaeolum majus L. phenols flavonoids tannins antioxidant capacity fenoles flavonoides taninos capacidad antioxidante |
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EVALUATION OF PHENOLIC COMPOUNDS AND ANTIOXIDANT CAPACITY OF THREE COLOR PETAL CRESS (Tropaeolum majus L.)EVALUACIÓN DE LOS COMPUESTOS FENÓLICOS Y CAPACIDAD ANTIOXIDANTE DE TRES COLORES DE PÉTALOS DE MASTUERZO (Tropaeolum majus L.)Arellano Lino, KettyHerrera Rodríguez, JaquelineQuispe Solano, MiguelEspinoza Silva, ClaraVeliz Sedano, NoraOrihuela Vásquez, WagnerTropaeolum majus L.phenolsflavonoidstanninsantioxidant capacityfenolesflavonoidestaninoscapacidad antioxidanteTropaeolum majus L.The content of phenolic compounds and antioxidant capacity in three colors of petals cress(Tropaeolum majus L.) was evaluated. Petals colors red cress, orange and yellow were driedat room temperature; then they were conditioned for extracting its bioactive components,which were quantified showing significant difference (p<0.05) between colors. The highestconcentration of total phenols is in the orange color, followed by red and yellow (917.05;799.35 and 442.02 mg AGE/g sample). For quantification of total flavonoids, the highestcontent is in the red, followed by orange and yellow (2.184; 1.185 and 0.867 mg QE /gsample). As for the total tannins, the highest content is in the red followed by orange andyellow (342.92; 333.77 and 291.53 mg ATE/g sample). With respect to the antioxidantcapacity by DPPH and ABTS methods, the highest content is in the orange color, followed by red and yellow (3928.226; 3286.163 and 2500.887 μM TE/g sample), (622.92; 608.15 and587.01 μM TE/g sample).Se evaluó el contenido de compuestos fenólicos y capacidad antioxidante en tres colores depétalos de mastuerzo (Tropaeolum majus L.). Los pétalos de los colores de mastuerzo rojo,anaranjado y amarillo se secaron a temperatura ambiente; luego se acondicionaron para laextracción de sus componentes bioactivos, los que se cuantificaron mostrando diferenciasignificativa (p<0,05) entre colores. La mayor concentración de fenoles totales se encuentraen el color anaranjado, seguido por el rojo y el amarillo (917,05; 799,35 y 442,02 mg AGE/gde muestra). Para la cuantificación de flavonoides totales el mayor contenido se encuentraen el color rojo, seguido por el anaranjado y el amarillo (2,184; 1,185 y 0,867 mg QE/g demuestra). En cuanto a los taninos totales, el mayor contenido se encuentra en el color rojoseguido por el anaranjado y el amarillo (342,92; 333,77 y 291,53 mg ATE/g de muestra). Conrespecto a la capacidad antioxidante por los métodos DPPH y ABTS, el mayor contenidose encuentra en el color anaranjado, seguido por el rojo y amarillo (3928,226; 3286,163 y2500,887 μM TE/g de muestra), (622,92; 608,15 y 587,01 μM TE/g de muestra).Sociedad Química del Perú2015-12-31info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersiontexttextoapplication/pdfhttp://revistas.sqperu.org.pe/index.php/revistasqperu/article/view/3710.37761/rsqp.v81i4.37Revista de la Sociedad Química del Perú; Vol. 81 Núm. 4 (2015): Revista de la Sociedad Química del Perú; 319 - 327Journal of the Chemical Society of Peru; Vol. 81 No. 4 (2015): Journal of Sociedad Química del Perú; 319 - 3272309-87401810-634X10.37761/rsqp.v81i4reponame:Revista de la Sociedad Química del Perúinstname:Sociedad Química del Perúinstacron:SQPspahttp://revistas.sqperu.org.pe/index.php/revistasqperu/article/view/37/3020152015Derechos de autor 2015 Sociedad Química del Perúhttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.esinfo:eu-repo/semantics/openAccessoai:rsqp.revistas.sqperu.org.pe:article/372020-03-04T04:18:09Z |
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The content of phenolic compounds and antioxidant capacity in three colors of petals cress(Tropaeolum majus L.) was evaluated. Petals colors red cress, orange and yellow were driedat room temperature; then they were conditioned for extracting its bioactive components,which were quantified showing significant difference (p<0.05) between colors. The highestconcentration of total phenols is in the orange color, followed by red and yellow (917.05;799.35 and 442.02 mg AGE/g sample). For quantification of total flavonoids, the highestcontent is in the red, followed by orange and yellow (2.184; 1.185 and 0.867 mg QE /gsample). As for the total tannins, the highest content is in the red followed by orange andyellow (342.92; 333.77 and 291.53 mg ATE/g sample). With respect to the antioxidantcapacity by DPPH and ABTS methods, the highest content is in the orange color, followed by red and yellow (3928.226; 3286.163 and 2500.887 μM TE/g sample), (622.92; 608.15 and587.01 μM TE/g sample). |
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