Modelo Prolab: Andén, cadena de locales de venta de alimentos saludables

Descripción del Articulo

This business model emerges as a solution to the identified social problem: the lack of hygiene in the handling and preparation of food in street food vendors, in addition to its high content of sugars and saturated fats, in Metropolitan Lima.. It was identified that the consumption of food in stree...

Descripción completa

Detalles Bibliográficos
Autores: Cueva Torres, Estefany Rubi, Corcuera Sigüenza, Anthony Enrique, Romero Miranda, Wilder Edwin, Jaimes Ortiz, Yomel Amador
Formato: tesis de maestría
Fecha de Publicación:2025
Institución:Pontificia Universidad Católica del Perú
Repositorio:PUCP-Tesis
Lenguaje:español
OAI Identifier:oai:tesis.pucp.edu.pe:20.500.12404/30425
Enlace del recurso:http://hdl.handle.net/20.500.12404/30425
Nivel de acceso:acceso abierto
Materia:Alimentos--Industria y comercio
Hábitos alimenticios--Investigaciones
Vendedores ambulantes
Comportamiento del consumidor--Investigaciones
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description This business model emerges as a solution to the identified social problem: the lack of hygiene in the handling and preparation of food in street food vendors, in addition to its high content of sugars and saturated fats, in Metropolitan Lima.. It was identified that the consumption of food in street food vendors is common among people aged 18 to 65 years of the B and C NSE, due to the lack of time to prepare food at home. Although the consumption of food in public spaces has advantages such as affordable prices and diversity, it also poses significant risks to public health. In Lima, 42% of the population leaves home at least once a week, which represents a business opportunity for proposals that will offer safe and nutritious food. In this sense, the "Anden" business proposal is presented, which seeks to position itself as a chain of stores that offers a comprehensive customer experience, combining elements of comfort and safety with the sale of nutritious and healthy food, prepared with high-quality Peruvian ingredients, nutritional content, and served in just a few minutes, without compromising quality or strict sanitation protocols. Its objective is to satisfy the needs of those who want fast, quality food, with high hygiene standards and affordable prices. Finally, the financial viability of the proposal is validated with a financial NPV of S/ 5,922,462 and an IRR of 68%; also, a social NPV of S/ 5,610,729; which shows that “Anden” is a viable solution, and the desirability hypotheses are also validated through experimentation.
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In this sense, the "Anden" business proposal is presented, which seeks to position itself as a chain of stores that offers a comprehensive customer experience, combining elements of comfort and safety with the sale of nutritious and healthy food, prepared with high-quality Peruvian ingredients, nutritional content, and served in just a few minutes, without compromising quality or strict sanitation protocols. Its objective is to satisfy the needs of those who want fast, quality food, with high hygiene standards and affordable prices. Finally, the financial viability of the proposal is validated with a financial NPV of S/ 5,922,462 and an IRR of 68%; also, a social NPV of S/ 5,610,729; which shows that “Anden” is a viable solution, and the desirability hypotheses are also validated through experimentation.El presente modelo de negocio surge como una solución al problema social identificado: la falta de higiene en la manipulación y preparación de alimentos en módulo ambulantes, además de su alto contenido de azúcares y grasas saturadas, en Lima Metropolitana. Se identificó que el consumo de alimentos en módulos ambulantes es habitual entre personas de 18 a 65 años de los NSE B y C, debido a la falta de tiempo para preparar alimentos en casa. Aunque el consumo de alimentos en la vía pública tiene ventajas como precios accesibles y diversidad, también plantea riesgos significativos para la salud pública. En Lima, el 42% de la población come fuera de casa al menos una vez por semana, lo que representa una oportunidad de negocio para propuestas que ofrezcan alimentos seguros y nutritivos. En ese sentido, se presenta la propuesta de negocio "Andén" que busca posicionarse como una cadena de locales que ofrece una experiencia integral al cliente, combinando elementos de confort y seguridad con la venta de alimentos nutritivos y saludables, preparados con insumos peruanos de alto contenido nutricional, y servidos en pocos minutos, sin comprometer la calidad ni los estrictos protocolos de saneamiento. Su objetivo es satisfacer las necesidades de quienes desean una alimentación rápida y de calidad, con altos estándares de higiene y precios accesibles. Finalmente, se valida la viabilidad financiera de la propuesta con un VAN financiero de S/ 5,922,462 y una TIR de 68%; asimismo, un VAN social de S/ 5,610,729; lo que demuestra que “Andén” es una solución viable, también se validan las hipótesis de deseabilidad a través de experimentación.spaPontificia Universidad Católica del PerúPEinfo:eu-repo/semantics/openAccesshttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/pe/Alimentos--Industria y comercioHábitos alimenticios--InvestigacionesVendedores ambulantesComportamiento del consumidor--Investigacioneshttps://purl.org/pe-repo/ocde/ford#5.02.04Modelo Prolab: Andén, cadena de locales de venta de alimentos saludablesinfo:eu-repo/semantics/masterThesisreponame:PUCP-Tesisinstname:Pontificia Universidad Católica del Perúinstacron:PUCPSUNEDUMaestro en Administración Estratégica de EmpresasMaestríaPontificia Universidad Católica del Perú. CENTRUMAdministración Estratégica de Empresas10487319https://orcid.org/0000-0001-9689-521373619827704759114155425610690797413307Uribe Laines, Oscar AlbertoLoza Geldres, Igor LeopoldoVeliz Palomino, Jose Carloshttps://purl.org/pe-repo/renati/level#maestrohttps://purl.org/pe-repo/renati/type#tesisCC-LICENSElicense_rdflicense_rdfapplication/rdf+xml; charset=utf-8905https://tesis.pucp.edu.pe/bitstreams/d94f7df7-7ffd-4f5b-848a-a12a17924b5f/download1f14487299a8a795dc379bc1df9968a0MD51falseAnonymousREADLICENSElicense.txtlicense.txttext/plain; charset=utf-81748https://tesis.pucp.edu.pe/bitstreams/dbcb5bdf-6403-4c3f-a627-3d2e4ffec330/downloadbb9bdc0b3349e4284e09149f943790b4MD52falseAnonymousREADORIGINALModelo Prolab: Andén, cadena de locales de venta de alimentos saludables.pdfModelo Prolab: Andén, cadena de locales de venta de alimentos saludables.pdfTexto completoapplication/pdf3199461https://tesis.pucp.edu.pe/bitstreams/5cde9ed0-d134-44a8-81d7-140cb6c7510c/download2d66dcc4f388af4df98095f1ec67ac5dMD53trueAnonymousREADReporte Turnitin_Cueva.pdfReporte Turnitin_Cueva.pdfReporte de originalidadapplication/pdf22327193https://tesis.pucp.edu.pe/bitstreams/912082aa-2966-4e03-a729-73b1f257ac20/download70bb20ae791a63b0a78eceacbfab4d89MD54falseAdministratorREADTEXTModelo Prolab: Andén, cadena de locales de venta de alimentos saludables.pdf.txtModelo Prolab: Andén, cadena de locales de venta de alimentos saludables.pdf.txtExtracted texttext/plain185773https://tesis.pucp.edu.pe/bitstreams/51c569bb-310f-40b6-a373-cf4b2c340f9c/download9f809b75ea9d7bce53f3f73a3fa7cd60MD55falseAnonymousREADReporte Turnitin_Cueva.pdf.txtReporte Turnitin_Cueva.pdf.txtExtracted texttext/plain23685https://tesis.pucp.edu.pe/bitstreams/b6a905d8-6b38-4752-a1f1-7dc3ce2cd090/download9806767d9934285e7e63c71ff8defd5aMD57falseAdministratorREADTHUMBNAILModelo Prolab: Andén, cadena de locales de venta de alimentos saludables.pdf.jpgModelo Prolab: Andén, cadena de locales de venta de alimentos saludables.pdf.jpgGenerated Thumbnailimage/jpeg12874https://tesis.pucp.edu.pe/bitstreams/9b0096b8-ced4-4568-b754-c7902b8798d8/download33fc7d4805d17d541f6a899a7b790cddMD56falseAnonymousREADReporte Turnitin_Cueva.pdf.jpgReporte Turnitin_Cueva.pdf.jpgGenerated Thumbnailimage/jpeg6712https://tesis.pucp.edu.pe/bitstreams/e4ba0f37-7786-463a-b40a-39afc208367a/download91ea1cade5b33633e08226dcdbff4a40MD58falseAdministratorREAD20.500.12404/30425oai:tesis.pucp.edu.pe:20.500.12404/304252025-07-18 15:27:26.831http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/pe/info:eu-repo/semantics/openAccessopen.accesshttps://tesis.pucp.edu.peRepositorio de Tesis PUCPraul.sifuentes@pucp.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