Composición de Ácidos Grasos en aceites de mayor consumo en el Perú
Descripción del Articulo
It has been estimated the contents offat acids in 45 kinds of comercial oils that are consume in Peru (36 vegetal oils and 9 compound oils) by means of gas-liquid cromotography tecnique and using trifloruro de boro like steryficant agent; with finality to generate data thare are not availables until...
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| Formato: | artículo |
| Fecha de Publicación: | 1999 |
| Institución: | Universidad Nacional Mayor de San Marcos |
| Repositorio: | Revista UNMSM - Ciencia e Investigación |
| Lenguaje: | español |
| OAI Identifier: | oai:ojs.csi.unmsm:article/4405 |
| Enlace del recurso: | https://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/farma/article/view/4405 |
| Nivel de acceso: | acceso abierto |
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Composición de Ácidos Grasos en aceites de mayor consumo en el PerúComposición de Ácidos Grasos en aceites de mayor consumo en el PerúHernández Fernández, EloísaQuispe, ClaraAlencastre M., AnaIt has been estimated the contents offat acids in 45 kinds of comercial oils that are consume in Peru (36 vegetal oils and 9 compound oils) by means of gas-liquid cromotography tecnique and using trifloruro de boro like steryficant agent; with finality to generate data thare are not availables until today.The oils which origen are not specified shawed oleico acid 17,3 - 43 g%; linoleico acid 33,4 - 57 g%; linolenico acid 0,1 -10 g%. In the benne, colza, wheat, lupin, corn, olive, pecan and, soy oil havefound a similar aspect in the contents 01 fatty acids. The compound oils contained: oleico acid 20 - 25 g%, linoleico acid 31 - 49%, linoleico acid 0.5 - 4,4%.Signifitively the essential fat acids are contained in the vegetal oils studied. The results indicate the importance of this kinds of oils in the human nutrition.En 45 tipos de aceites comerciales que se consumen en el Perú (36 aceites de origen vegetal y 9 aceites compuestos) se ha cuantificado el contenido de ácidos grasos; mediante la técnica cromatografica gas-liquida y empleando trifluoruro de boro como agente esterificante; con la finalidad de generar datos que hasta el presente no están disponibles.Los de origen no especificado presentaban 17.3 a 43 g% de ácido oleico; 33.4 a 57 g% de ácido lincleica; 01 a 10 g% de ácido linolénico. Un perfil similar en el contenido de ácidos grasos se encontró en los aceites de ajonjoli, colza, germen de trigo, lupino, maíz, oliva, pecanas y soya. Los aceites compuestos contenían: 20 a 25 g% de acido oleico; 31 a 49% de ácido linoleico; 0.5 a 4.4 % de ácido linolénico.Acidos grasos esenciales están contenidos significativamente en los aceites de origen vegetal estudiados. Los resultados indican la importancia de este tipo de aceites en la alimentación humana.Universidad Nacional Mayor de San Marcos, Facultad de Farmacia y Bioquímica1999-06-14info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/farma/article/view/440510.15381/ci.v2i1.4405Ciencia e Investigación; Vol 2 No 1 (1999); 44-53Ciencia e Investigación; Vol. 2 Núm. 1 (1999); 44-531609-90441561-0861reponame:Revista UNMSM - Ciencia e Investigacióninstname:Universidad Nacional Mayor de San Marcosinstacron:UNMSMspahttps://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/farma/article/view/4405/4479Derechos de autor 1999 Eloísa Hernández Fernández, Clara Quispe, Ana Alencastre M.http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0info:eu-repo/semantics/openAccess2021-06-01T17:55:43Zmail@mail.com - |
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It has been estimated the contents offat acids in 45 kinds of comercial oils that are consume in Peru (36 vegetal oils and 9 compound oils) by means of gas-liquid cromotography tecnique and using trifloruro de boro like steryficant agent; with finality to generate data thare are not availables until today.The oils which origen are not specified shawed oleico acid 17,3 - 43 g%; linoleico acid 33,4 - 57 g%; linolenico acid 0,1 -10 g%. In the benne, colza, wheat, lupin, corn, olive, pecan and, soy oil havefound a similar aspect in the contents 01 fatty acids. The compound oils contained: oleico acid 20 - 25 g%, linoleico acid 31 - 49%, linoleico acid 0.5 - 4,4%.Signifitively the essential fat acids are contained in the vegetal oils studied. The results indicate the importance of this kinds of oils in the human nutrition. |
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