Estudio de prefactibilidad para la instalación de una planta procesadora de filetes de trucha (Oncorhynchus mykiss) en crema de verduras ready to eat

Descripción del Articulo

The present research project aims to demonstrate that the installation of a trout fillet on vegetable cream ready to eat plant is economically and technologically viable. A market study was developed for this project and a potential market was obtained with acceptance of a product derived from trout...

Descripción completa

Detalles Bibliográficos
Autor: Zambrana Hinojosa, Marcia Isabel
Formato: tesis de grado
Fecha de Publicación:2020
Institución:Universidad de Lima
Repositorio:ULIMA-Institucional
Lenguaje:español
OAI Identifier:oai:repositorio.ulima.edu.pe:20.500.12724/14775
Enlace del recurso:https://hdl.handle.net/20.500.12724/14775
Nivel de acceso:acceso abierto
Materia:Truchas
Cremas y purés
Investigación de mercados
Estudios de prefactibilidad
Trout
Cooking (Soft foods)
Marketing research
Prefeasibility studies
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description The present research project aims to demonstrate that the installation of a trout fillet on vegetable cream ready to eat plant is economically and technologically viable. A market study was developed for this project and a potential market was obtained with acceptance of a product derived from trout, which represents 174 109 units of product for the first year After this analysis, the possible installation sites of the plant were evaluated, to start production, which is detailed in the plant location chapter. From which, the city of Huancayo, in the industrial district of El Tambo, was obtained as an optimal location. Then, the engineering analysis was developed to determine the ideal technology for the project (machines, equipment, production program and the maximum capacity of the plant), to evaluate the possibility of meeting the demand found. Based on this, the total area of the land was determined, which will consist of 608 m2 and the distribution of the areas was made according to the relational analysis, for greater productivity and resource use. According to investment criteria, the project provides an economic NPV of S/ 582 482,80; with an economic IRR of 27% and NPV Financial S/ 802 655,75; a financial IRR of 40%. These results indicate that the project is viable and profitable in both scenarios.
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A market study was developed for this project and a potential market was obtained with acceptance of a product derived from trout, which represents 174 109 units of product for the first year After this analysis, the possible installation sites of the plant were evaluated, to start production, which is detailed in the plant location chapter. From which, the city of Huancayo, in the industrial district of El Tambo, was obtained as an optimal location. Then, the engineering analysis was developed to determine the ideal technology for the project (machines, equipment, production program and the maximum capacity of the plant), to evaluate the possibility of meeting the demand found. Based on this, the total area of the land was determined, which will consist of 608 m2 and the distribution of the areas was made according to the relational analysis, for greater productivity and resource use. According to investment criteria, the project provides an economic NPV of S/ 582 482,80; with an economic IRR of 27% and NPV Financial S/ 802 655,75; a financial IRR of 40%. These results indicate that the project is viable and profitable in both scenarios.El presente proyecto de investigación tiene la finalidad de demostrar que la instalación de una planta productora de filetes de trucha en crema de verduras ready to eat es económica y tecnológicamente viable. Se desarrolló un estudio de mercado para este proyecto y se obtuvo un potencial mercado con aceptación de un producto derivado de la trucha, lo cual representa 174 109 unidades de producto para el primer año. Posterior a este análisis, se evaluó los posibles lugares de instalación de la planta, para dar inicio a la producción, lo cual se encuentra detallado en el capítulo de localización de planta. A partir de lo cual, se obtuvo como locación óptima la ciudad de Huancayo, en el distrito industrial el Tambo. Luego, se desarrolló el análisis de ingeniería para determinar la tecnología idónea para el proyecto (maquinas, equipos, programa de producción y la capacidad máxima de la planta), para evaluar la posibilidad de atención a la demanda hallada. En función a ello, se determinó el área total del terreno, el cual constará de 608 m2 y se hizo la distribución de las áreas en función al análisis relacional, para una mayor productividad y aprovechamiento de recursos. Finalmente, en el análisis económico y financiero, se obtuvo el total de la inversión, que será de S/ 1 769 143,03. Así mismo, se elaboraron los presupuestos y flujos económico y financiero; de lo cual se obtuvo que el proyecto es viable ya que se obtuvo el valor del VAN económico S/ 582 482,80 y financiero S/ 802 655,75, superior a cero y una TIR económica 27% y financiera de 40% mayor que el COK (18%). Con lo cual, se determinó que es un proyecto rentable.application/pdfspaUniversidad de LimaPEinfo:eu-repo/semantics/openAccesshttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/Repositorio Institucional - UlimaUniversidad de Limareponame:ULIMA-Institucionalinstname:Universidad de Limainstacron:ULIMATruchasCremas y purésInvestigación de mercadosEstudios de prefactibilidadTroutCooking (Soft foods)Marketing researchPrefeasibility studieshttps://purl.org/pe-repo/ocde/ford#2.11.04Estudio de prefactibilidad para la instalación de una planta procesadora de filetes de trucha (Oncorhynchus mykiss) en crema de verduras ready to eatPre feasibility study for the installation of a processing plant of a ready to eat trout fillets in a vegetable creaminfo:eu-repo/semantics/bachelorThesisTesisSUNEDUTítulo ProfesionalIngeniería IndustrialUniversidad de Lima. 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