Dynamics in the contaminant micro flora of choro, Aulacomya ater processed and raw ceviche. 2 - Qualitative analysis.

Descripción del Articulo

In 64 samples (1,152 specimens) from the mollusk Aulacomya ater "choro" gotten from Lima and Callao markets, It was isolated three main bacterial groups: Enteric, Streptococci and Micrococci. The high average of E. coli; from "choro" uncooked (part a) and "cebiche” (part c),...

Descripción completa

Detalles Bibliográficos
Autores: Coha, Juana, Sevillano C., Elsa
Formato: artículo
Fecha de Publicación:1974
Institución:Universidad Nacional Mayor de San Marcos
Repositorio:Revistas - Universidad Nacional Mayor de San Marcos
Lenguaje:español
OAI Identifier:oai:ojs.csi.unmsm:article/8412
Enlace del recurso:https://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/rpb/article/view/8412
Nivel de acceso:acceso abierto
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spelling Dynamics in the contaminant micro flora of choro, Aulacomya ater processed and raw ceviche. 2 - Qualitative analysis.Dinámica de la microflora contaminante en el molusco Aulacomya ater choro crudo y procesado en cebiche: 2.- análisis cualitativo.Coha, JuanaSevillano C., ElsaIn 64 samples (1,152 specimens) from the mollusk Aulacomya ater "choro" gotten from Lima and Callao markets, It was isolated three main bacterial groups: Enteric, Streptococci and Micrococci. The high average of E. coli; from "choro" uncooked (part a) and "cebiche” (part c), show us, human fecal contamination as in the Quantitative Analysis. On the other hand occurs that the group Enterococci is only in "choro" uncooked. It is important to remark the relationship between E. coli, Streptococcus Lancenfield group D, in each part of fixing "cebiche", besides the latter microorganisms occurs with high frequency in "cebiche" (part a) as a result of using condiments and manipulation.En 64 muestras (1,152 especímenes) del molusco Aulacomya ater "choro" de los mercados de Lima y Callao, se aislaron especies más representativas de tres principales grupos bacterianos: Entéricos, Enterococos y además, Micrococos. El porcentaje elevado de Escherichia coli en choros crudos (etapa a) y "cebiche" (etapa c) reafirman, como en el Estudio Cuantitativo, contaminación fecal humana; en menor cuantía, especies de Enterocococos, únicamente en choros crudos. Es notable la desigualdad de frecuencia de E. coli, Streptococcus del grupo D de Lancenfield y Staphylococcus aureus entre las etapas a y e; en el que este último microorganismo se manifiesta con mayor densidad en la etapa de "cebiche", como consecuencia de la manipulación de los aditivos.Universidad Nacional Mayor de San Marcos, Facultad de Ciencias Biológicas1974-12-30info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/rpb/article/view/841210.15381/rpb.v1i2.8412Revista Peruana de Biología; Vol. 1 Núm. 2 (1974); 108 - 122Revista Peruana de Biología; Vol. 1 No. 2 (1974); 108 - 1221727-99331561-0837reponame:Revistas - Universidad Nacional Mayor de San Marcosinstname:Universidad Nacional Mayor de San Marcosinstacron:UNMSMspahttps://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/rpb/article/view/8412/7299Derechos de autor 1974 Juana Coha, Elsa Sevillano C.https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessoai:ojs.csi.unmsm:article/84122020-05-26T18:38:30Z
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