STUDY AND QUANTIFICATION OF THE CAROTENOIDS BY SPECTROSCOPIC METHODS OF THE «NISPERO DE LA SIERRA> AND IT´S VALORATION AS A FUNCTIONAL FOOD
Descripción del Articulo
In this research we studied the fruit of «Níspero de la Sierra>) as functional food. The carotenoids have been fractioned in two bands by layer chromatography. The major pigment was identified by it's spectral caractheristics in several solvents: ¡3-caroteno (15.18 mg/kg). The cuantifica...
Autores: | , , , |
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Formato: | artículo |
Fecha de Publicación: | 2006 |
Institución: | Universidad Nacional Mayor de San Marcos |
Repositorio: | Revistas - Universidad Nacional Mayor de San Marcos |
Lenguaje: | español |
OAI Identifier: | oai:ojs.csi.unmsm:article/4035 |
Enlace del recurso: | https://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/quim/article/view/4035 |
Nivel de acceso: | acceso abierto |
Materia: | Funtional food Carotenoids Minera!s Proximal analysis Níspero de la sierra Alimento funcional Carotenoides Minerales Composición centesimal Nispero de la sierra |
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STUDY AND QUANTIFICATION OF THE CAROTENOIDS BY SPECTROSCOPIC METHODS OF THE «NISPERO DE LA SIERRA> AND IT´S VALORATION AS A FUNCTIONAL FOODESTUDIO Y CUANTIFICACIÓN DE CAROTENOIDES POR MÉTODOS ESPECTROSCÓPICOS DEL FRUTO DEL NÍSPERO DE LA SIERRA Y SU VALORACIÓN COMO ALIMENTO FUNCIONALChasquibol, NancyLópez G., José LuisCárdenas O, RobertRodríguez V., MaribelFuntional foodCarotenoidsMinera!sProximal analysisNíspero de la sierraAlimento funcionalCarotenoidesMineralesComposición centesimalNispero de la sierraIn this research we studied the fruit of «Níspero de la Sierra>) as functional food. The carotenoids have been fractioned in two bands by layer chromatography. The major pigment was identified by it's spectral caractheristics in several solvents: ¡3-caroteno (15.18 mg/kg). The cuantification of minerals and proximal analysis were: potasium (1566 ppm), sodium (745 ppm), calciumn (424 ppm), magnesio (290 ppm), iron (5.40 ppm); and carbohidrates (34 .72%), respectively.En el presente trabajo se estudió el fruto del «Níspero de la Sierra» como alimento funcional. Se caracterizaron los pigmentos carotenoides presentes, separándose dos pigmentos carotenoides en cromatografía de capa fina, los cuales se identificaron por sus características espectrales en diferentes solventes, identificándose el {3-caroteno (15.18 mg/kg). Se determinó el contenido de minerales: potasio (1566 ppm), sodio (745 ppm), calcio (424 ppm), magnesio (290 ppm) y hierro (5.40 ppm); asi como el análisis proximal siendo los carbohidratos (34.72%) el componente mayoritario.Universidad Nacional Mayor de San Marcos2006-08-14info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/quim/article/view/4035Revista Peruana de Química e Ingeniería Química; Vol. 9 No. 1 (2006); 3-9Revista Peruana de Química e Ingeniería Química; Vol. 9 Núm. 1 (2006); 3-91609-75991726-2208reponame:Revistas - Universidad Nacional Mayor de San Marcosinstname:Universidad Nacional Mayor de San Marcosinstacron:UNMSMspahttps://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/quim/article/view/4035/3215Derechos de autor 2006 Nancy Chasquibol, José Luis López G., Robert Cárdenas O, Maribel Rodríguez V.https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessoai:ojs.csi.unmsm:article/40352020-05-10T14:51:31Z |
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In this research we studied the fruit of «Níspero de la Sierra>) as functional food. The carotenoids have been fractioned in two bands by layer chromatography. The major pigment was identified by it's spectral caractheristics in several solvents: ¡3-caroteno (15.18 mg/kg). The cuantification of minerals and proximal analysis were: potasium (1566 ppm), sodium (745 ppm), calciumn (424 ppm), magnesio (290 ppm), iron (5.40 ppm); and carbohidrates (34 .72%), respectively. |
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Revista Peruana de Química e Ingeniería Química; Vol. 9 No. 1 (2006); 3-9 Revista Peruana de Química e Ingeniería Química; Vol. 9 Núm. 1 (2006); 3-9 1609-7599 1726-2208 reponame:Revistas - Universidad Nacional Mayor de San Marcos instname:Universidad Nacional Mayor de San Marcos instacron:UNMSM |
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