Trout residues silage in the feeding of fattening sheep
Descripción del Articulo
The effect of the level of inclusion of trout residues silage (ERT) on lamb ration on daily feed intake (CMD), daily gain (GMD), feed efficiency (ICA) and the taste of lamb meat was evaluated. Thirty lambs were distributed in three treatments (0, 4 and 8% ERT) considering 5 replicates per treatment....
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Formato: | artículo |
Fecha de Publicación: | 2018 |
Institución: | Universidad Nacional Mayor de San Marcos |
Repositorio: | Revistas - Universidad Nacional Mayor de San Marcos |
Lenguaje: | español |
OAI Identifier: | oai:ojs.csi.unmsm:article/14160 |
Enlace del recurso: | https://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/veterinaria/article/view/14160 |
Nivel de acceso: | acceso abierto |
Materia: | lambs trout silage productive performance feeding ovinos ensilado de trucha rendimiento productivo alimentación |
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Trout residues silage in the feeding of fattening sheepEnsilado de residuos de trucha en la alimentación de ovinos de engordeParisuaña Callata, JuanChuracutipa Mamani, MarisolSalas, AlbertoBarriga Sánchez, MaritzaAraníbar, Marcelinolambstrout silageproductive performancefeedingovinosensilado de trucharendimiento productivoalimentaciónThe effect of the level of inclusion of trout residues silage (ERT) on lamb ration on daily feed intake (CMD), daily gain (GMD), feed efficiency (ICA) and the taste of lamb meat was evaluated. Thirty lambs were distributed in three treatments (0, 4 and 8% ERT) considering 5 replicates per treatment. At the end of the experiment (84 days) the lambs were slaughtered, and a taste panel evaluation was performed. The results showed that the highest level of ERT in the ration reduced CMD (2.08, 2.01 vs. 1.65 kg/day for 0, 4 and 8% for ERT, respectively, p<0.001) and GMD (0.25, 0.28 vs 0.23 kg/day, p<0.03), while the ICA improved (8.49 vs. 7.28, 7.07 kg:kg, p<0.001). In addition, the inclusion of ERT in the ration did not affect the taste of lamb meat. It is concluded that the ERT in the fattening rations of sheep improves the productive yield without affecting the taste of the meat.Se determinó el efecto del nivel de inclusión de ensilado de residuos de trucha (ERT) en la ración de ovinos sobre el consumo medio diario (CMD), la ganancia media diaria (GMD), el índice de conversión alimenticia (ICA) y el sabor de la carne de ovinos. Se distribuyeron 30 ovinos en tres tratamientos (0, 4 y 8% de ERT), considerando 5 réplicas por tratamiento. Al final del experimento (84 días) los ovinos fueron beneficiados y se realizó la prueba de degustación de la carne. Los resultados indicaron que el nivel más alto de ERT en la ración redujo el CMD (2.08, 2.01 vs. 1.65 kg/día para 0, 4 y 8% de ERT, respectivamente, p<0.001) y la GMD (0.25, 0.28 vs 0.23 kg/día, p<0.03), mientras que el ICA mejoró (8.49 vs 7.28, 7.07 kg:kg, p<0.001). Además, la inclusión de ERT no afectó el sabor de la carne de ovino. Se concluye que el ERT en las raciones de engorde de ovinos mejora el rendimiento productivo sin afectar el sabor de la carne.Universidad Nacional Mayor de San Marcos, Facultad de Medicina Veterinaria2018-03-14info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdftext/htmlhttps://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/veterinaria/article/view/1416010.15381/rivep.v29i1.14160Revista de Investigaciones Veterinarias del Perú; Vol. 29 Núm. 1 (2018); 151-160Revista de Investigaciones Veterinarias del Perú; Vol. 29 No. 1 (2018); 151-1601682-34191609-9117reponame:Revistas - Universidad Nacional Mayor de San Marcosinstname:Universidad Nacional Mayor de San Marcosinstacron:UNMSMspahttps://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/veterinaria/article/view/14160/12749https://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/veterinaria/article/view/14160/13989Derechos de autor 2018 Juan Parisuaña Callata, Marisol Churacutipa Mamani, Alberto Salas, Maritza Barriga Sánchez, Marcelino Araníbarhttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessoai:ojs.csi.unmsm:article/141602018-03-15T04:44:35Z |
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The effect of the level of inclusion of trout residues silage (ERT) on lamb ration on daily feed intake (CMD), daily gain (GMD), feed efficiency (ICA) and the taste of lamb meat was evaluated. Thirty lambs were distributed in three treatments (0, 4 and 8% ERT) considering 5 replicates per treatment. At the end of the experiment (84 days) the lambs were slaughtered, and a taste panel evaluation was performed. The results showed that the highest level of ERT in the ration reduced CMD (2.08, 2.01 vs. 1.65 kg/day for 0, 4 and 8% for ERT, respectively, p<0.001) and GMD (0.25, 0.28 vs 0.23 kg/day, p<0.03), while the ICA improved (8.49 vs. 7.28, 7.07 kg:kg, p<0.001). In addition, the inclusion of ERT in the ration did not affect the taste of lamb meat. It is concluded that the ERT in the fattening rations of sheep improves the productive yield without affecting the taste of the meat. |
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