Trout residues silage in the feeding of fattening sheep

Descripción del Articulo

The effect of the level of inclusion of trout residues silage (ERT) on lamb ration on daily feed intake (CMD), daily gain (GMD), feed efficiency (ICA) and the taste of lamb meat was evaluated. Thirty lambs were distributed in three treatments (0, 4 and 8% ERT) considering 5 replicates per treatment....

Descripción completa

Detalles Bibliográficos
Autores: Parisuaña Callata, Juan, Churacutipa Mamani, Marisol, Salas, Alberto, Barriga Sánchez, Maritza, Araníbar, Marcelino
Formato: artículo
Fecha de Publicación:2018
Institución:Universidad Nacional Mayor de San Marcos
Repositorio:Revistas - Universidad Nacional Mayor de San Marcos
Lenguaje:español
OAI Identifier:oai:ojs.csi.unmsm:article/14160
Enlace del recurso:https://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/veterinaria/article/view/14160
Nivel de acceso:acceso abierto
Materia:lambs
trout silage
productive performance
feeding
ovinos
ensilado de trucha
rendimiento productivo
alimentación
id REVUNMSM_93b01f0ac5fc746d55b0f36ea36d059e
oai_identifier_str oai:ojs.csi.unmsm:article/14160
network_acronym_str REVUNMSM
network_name_str Revistas - Universidad Nacional Mayor de San Marcos
repository_id_str
spelling Trout residues silage in the feeding of fattening sheepEnsilado de residuos de trucha en la alimentación de ovinos de engordeParisuaña Callata, JuanChuracutipa Mamani, MarisolSalas, AlbertoBarriga Sánchez, MaritzaAraníbar, Marcelinolambstrout silageproductive performancefeedingovinosensilado de trucharendimiento productivoalimentaciónThe effect of the level of inclusion of trout residues silage (ERT) on lamb ration on daily feed intake (CMD), daily gain (GMD), feed efficiency (ICA) and the taste of lamb meat was evaluated. Thirty lambs were distributed in three treatments (0, 4 and 8% ERT) considering 5 replicates per treatment. At the end of the experiment (84 days) the lambs were slaughtered, and a taste panel evaluation was performed. The results showed that the highest level of ERT in the ration reduced CMD (2.08, 2.01 vs. 1.65 kg/day for 0, 4 and 8% for ERT, respectively, p<0.001) and GMD (0.25, 0.28 vs 0.23 kg/day, p<0.03), while the ICA improved (8.49 vs. 7.28, 7.07 kg:kg, p<0.001). In addition, the inclusion of ERT in the ration did not affect the taste of lamb meat. It is concluded that the ERT in the fattening rations of sheep improves the productive yield without affecting the taste of the meat.Se determinó el efecto del nivel de inclusión de ensilado de residuos de trucha (ERT) en la ración de ovinos sobre el consumo medio diario (CMD), la ganancia media diaria (GMD), el índice de conversión alimenticia (ICA) y el sabor de la carne de ovinos. Se distribuyeron 30 ovinos en tres tratamientos (0, 4 y 8% de ERT), considerando 5 réplicas por tratamiento. Al final del experimento (84 días) los ovinos fueron beneficiados y se realizó la prueba de degustación de la carne. Los resultados indicaron que el nivel más alto de ERT en la ración redujo el CMD (2.08, 2.01 vs. 1.65 kg/día para 0, 4 y 8% de ERT, respectivamente, p<0.001) y la GMD (0.25, 0.28 vs 0.23 kg/día, p<0.03), mientras que el ICA mejoró (8.49 vs 7.28, 7.07 kg:kg, p<0.001). Además, la inclusión de ERT no afectó el sabor de la carne de ovino. Se concluye que el ERT en las raciones de engorde de ovinos mejora el rendimiento productivo sin afectar el sabor de la carne.Universidad Nacional Mayor de San Marcos, Facultad de Medicina Veterinaria2018-03-14info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdftext/htmlhttps://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/veterinaria/article/view/1416010.15381/rivep.v29i1.14160Revista de Investigaciones Veterinarias del Perú; Vol. 29 Núm. 1 (2018); 151-160Revista de Investigaciones Veterinarias del Perú; Vol. 29 No. 1 (2018); 151-1601682-34191609-9117reponame:Revistas - Universidad Nacional Mayor de San Marcosinstname:Universidad Nacional Mayor de San Marcosinstacron:UNMSMspahttps://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/veterinaria/article/view/14160/12749https://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/veterinaria/article/view/14160/13989Derechos de autor 2018 Juan Parisuaña Callata, Marisol Churacutipa Mamani, Alberto Salas, Maritza Barriga Sánchez, Marcelino Araníbarhttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessoai:ojs.csi.unmsm:article/141602018-03-15T04:44:35Z
dc.title.none.fl_str_mv Trout residues silage in the feeding of fattening sheep
Ensilado de residuos de trucha en la alimentación de ovinos de engorde
title Trout residues silage in the feeding of fattening sheep
spellingShingle Trout residues silage in the feeding of fattening sheep
Parisuaña Callata, Juan
lambs
trout silage
productive performance
feeding
ovinos
ensilado de trucha
rendimiento productivo
alimentación
title_short Trout residues silage in the feeding of fattening sheep
title_full Trout residues silage in the feeding of fattening sheep
title_fullStr Trout residues silage in the feeding of fattening sheep
title_full_unstemmed Trout residues silage in the feeding of fattening sheep
title_sort Trout residues silage in the feeding of fattening sheep
dc.creator.none.fl_str_mv Parisuaña Callata, Juan
Churacutipa Mamani, Marisol
Salas, Alberto
Barriga Sánchez, Maritza
Araníbar, Marcelino
author Parisuaña Callata, Juan
author_facet Parisuaña Callata, Juan
Churacutipa Mamani, Marisol
Salas, Alberto
Barriga Sánchez, Maritza
Araníbar, Marcelino
author_role author
author2 Churacutipa Mamani, Marisol
Salas, Alberto
Barriga Sánchez, Maritza
Araníbar, Marcelino
author2_role author
author
author
author
dc.subject.none.fl_str_mv lambs
trout silage
productive performance
feeding
ovinos
ensilado de trucha
rendimiento productivo
alimentación
topic lambs
trout silage
productive performance
feeding
ovinos
ensilado de trucha
rendimiento productivo
alimentación
description The effect of the level of inclusion of trout residues silage (ERT) on lamb ration on daily feed intake (CMD), daily gain (GMD), feed efficiency (ICA) and the taste of lamb meat was evaluated. Thirty lambs were distributed in three treatments (0, 4 and 8% ERT) considering 5 replicates per treatment. At the end of the experiment (84 days) the lambs were slaughtered, and a taste panel evaluation was performed. The results showed that the highest level of ERT in the ration reduced CMD (2.08, 2.01 vs. 1.65 kg/day for 0, 4 and 8% for ERT, respectively, p<0.001) and GMD (0.25, 0.28 vs 0.23 kg/day, p<0.03), while the ICA improved (8.49 vs. 7.28, 7.07 kg:kg, p<0.001). In addition, the inclusion of ERT in the ration did not affect the taste of lamb meat. It is concluded that the ERT in the fattening rations of sheep improves the productive yield without affecting the taste of the meat.
publishDate 2018
dc.date.none.fl_str_mv 2018-03-14
dc.type.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.none.fl_str_mv https://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/veterinaria/article/view/14160
10.15381/rivep.v29i1.14160
url https://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/veterinaria/article/view/14160
identifier_str_mv 10.15381/rivep.v29i1.14160
dc.language.none.fl_str_mv spa
language spa
dc.relation.none.fl_str_mv https://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/veterinaria/article/view/14160/12749
https://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/veterinaria/article/view/14160/13989
dc.rights.none.fl_str_mv https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0
info:eu-repo/semantics/openAccess
rights_invalid_str_mv https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
text/html
dc.publisher.none.fl_str_mv Universidad Nacional Mayor de San Marcos, Facultad de Medicina Veterinaria
publisher.none.fl_str_mv Universidad Nacional Mayor de San Marcos, Facultad de Medicina Veterinaria
dc.source.none.fl_str_mv Revista de Investigaciones Veterinarias del Perú; Vol. 29 Núm. 1 (2018); 151-160
Revista de Investigaciones Veterinarias del Perú; Vol. 29 No. 1 (2018); 151-160
1682-3419
1609-9117
reponame:Revistas - Universidad Nacional Mayor de San Marcos
instname:Universidad Nacional Mayor de San Marcos
instacron:UNMSM
instname_str Universidad Nacional Mayor de San Marcos
instacron_str UNMSM
institution UNMSM
reponame_str Revistas - Universidad Nacional Mayor de San Marcos
collection Revistas - Universidad Nacional Mayor de San Marcos
repository.name.fl_str_mv
repository.mail.fl_str_mv
_version_ 1795238228690731008
score 13.949927
Nota importante:
La información contenida en este registro es de entera responsabilidad de la institución que gestiona el repositorio institucional donde esta contenido este documento o set de datos. El CONCYTEC no se hace responsable por los contenidos (publicaciones y/o datos) accesibles a través del Repositorio Nacional Digital de Ciencia, Tecnología e Innovación de Acceso Abierto (ALICIA).