Arqueas Halófilas productoras de Betacaroteno aisladas de las salinas solares de Huacho-Lima
Descripción del Articulo
Throughout the world, interest toward the search of natural sources of betacarotene has beenincreased due to its wide use as a colorant and antioxidant agent in pharmaceutical, cosmetic and food industries. In order to isolate Archaea halophilics betacarotene producers, salt samples from solar salte...
Autores: | , , |
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Formato: | artículo |
Fecha de Publicación: | 2003 |
Institución: | Universidad Nacional Mayor de San Marcos |
Repositorio: | Revistas - Universidad Nacional Mayor de San Marcos |
Lenguaje: | español |
OAI Identifier: | oai:ojs.csi.unmsm:article/3435 |
Enlace del recurso: | https://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/farma/article/view/3435 |
Nivel de acceso: | acceso abierto |
Materia: | arqueas halófilas salinas solares Haloferax gibbonsii betacaroteno genes ribosómicos 16 S halophilic archaea solar saltems betacarotene 16S ribosomal genes |
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Arqueas Halófilas productoras de Betacaroteno aisladas de las salinas solares de Huacho-LimaArqueas Halófilas productoras de Betacaroteno aisladas de las salinas solares de Huacho-LimaEsquerre, Cynthia G.Maturrano, LeninZavaleta, Amparo l.arqueashalófilassalinas solaresHaloferax gibbonsiibetacarotenogenes ribosómicos 16 Shalophilic archaeasolar saltemsHaloferax gibbonsiibetacarotene16S ribosomal genesThroughout the world, interest toward the search of natural sources of betacarotene has beenincreased due to its wide use as a colorant and antioxidant agent in pharmaceutical, cosmetic and food industries. In order to isolate Archaea halophilics betacarotene producers, salt samples from solar saltems located in Huacho were taken and cultured in sea water agar (SWA) supplemented with 20% NaCl and 0.5% yeast extract.. From the 25 microorganisms isolated, 12 which presented difierent reddish cellular pigmentation were chosen. Selected isolates were analyzed to determine their cellular growth and ability to produce betacarotene, being the isolate W2 which obtained the highest cellular pigmentation index. Besides, optimal concentration of NaCl and yeast extract to increase the production of betacarotene was determined. Isolate W2 was identified as Haloferax gibbonsii of the Archaea domain by amplification and parcial sequencing of the 16S ribosomal genes. This strain produced 0.6042 mg of betacarotene/ml of culture with 25% NaCl and 0.5% yeast extract.A nivel mundial se ha incrementado el interés hada h búsqueda de fuentes naturales de betacaroteno debido a su amplio uso como agente colorante y antioxidante en las industrias farmacéutica, alimentaria y cosmética. Con la finalidad de aislar arqueas halófilas productoras de betacaroteno se tomaron muestras de sales de las salinas solares de Huacho y se sembraron en agar sea water (SWA) suplementado con NaCl al 20% y extracto de levadura al 0.5%. De los 25 microorganismos aislados se seleccionaron 12 por presentar tonos rojizos de pigmentación celular. Los aislados seleccionados fueron analizados para determinar su crecimiento celular y su capacidad de producir betacaroteno, siendo el aislado denominado W2 el que produjo el mayor índice de pigmentación celular; adicionalmente, se determinó la concentración óptima de NaCl y extracto de levadura para incrementar la producción de betacaroteno. El aislado W2 fue identificado por amplificación y secuenciación de la región variable de los genes ribosómicos 165 como Haloferax gibbonsii perteneciente al dominio Archaea, éste llegó a producir 0.6042 mg de betacaroteno/ml de cultivo a 25% de NaCl y 0.5% de extracto de levadura.Universidad Nacional Mayor de San Marcos, Facultad de Farmacia y Bioquímica2003-12-31info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/farma/article/view/343510.15381/ci.v6i2.3435Ciencia e Investigación; Vol. 6 Núm. 2 (2003); 9-14Ciencia e Investigación; Vol. 6 No. 2 (2003); 9-141609-90441561-0861reponame:Revistas - Universidad Nacional Mayor de San Marcosinstname:Universidad Nacional Mayor de San Marcosinstacron:UNMSMspahttps://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/farma/article/view/3435/4423Derechos de autor 2003 Cynthia G. Esquerre, Lenin Maturrano, Amparo l. Zavaletahttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessoai:ojs.csi.unmsm:article/34352020-04-24T12:29:44Z |
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Throughout the world, interest toward the search of natural sources of betacarotene has beenincreased due to its wide use as a colorant and antioxidant agent in pharmaceutical, cosmetic and food industries. In order to isolate Archaea halophilics betacarotene producers, salt samples from solar saltems located in Huacho were taken and cultured in sea water agar (SWA) supplemented with 20% NaCl and 0.5% yeast extract.. From the 25 microorganisms isolated, 12 which presented difierent reddish cellular pigmentation were chosen. Selected isolates were analyzed to determine their cellular growth and ability to produce betacarotene, being the isolate W2 which obtained the highest cellular pigmentation index. Besides, optimal concentration of NaCl and yeast extract to increase the production of betacarotene was determined. Isolate W2 was identified as Haloferax gibbonsii of the Archaea domain by amplification and parcial sequencing of the 16S ribosomal genes. This strain produced 0.6042 mg of betacarotene/ml of culture with 25% NaCl and 0.5% yeast extract. |
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