Extraction and characterization of cellulose from corn husk waste
Descripción del Articulo
Corn is the most cultivated cereal in the world, however, only 20% of the total mass corresponds to the edible part, leaving the rest as wastes, whose recovery is still a challenge. In particular, in Peru, maize crop residues usually get disposed by open-air incineration, impacting the nearby ground...
Autores: | , , , |
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Formato: | artículo |
Fecha de Publicación: | 2023 |
Institución: | Universidad Nacional de Ingeniería |
Repositorio: | Revistas - Universidad Nacional de Ingeniería |
Lenguaje: | español |
OAI Identifier: | oai:oai:revistas.uni.edu.pe:article/1676 |
Enlace del recurso: | https://revistas.uni.edu.pe/index.php/tecnia/article/view/1676 |
Nivel de acceso: | acceso abierto |
Materia: | Celulosa residuos de maiz blanqueamiento Cellullose Corn waste bleaching |
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Extraction and characterization of cellulose from corn husk wasteExtracción y caracterización de celulosa a partir de residuos de hojas de maízMayta Paucara, Sergio ManuelQuintana Caceda, Maria EstherNorabuena Meza, Edgar WaldoTello Sánchez, Ronald ArnoldCelulosaresiduos de maizblanqueamientoCellulloseCorn wastebleachingCorn is the most cultivated cereal in the world, however, only 20% of the total mass corresponds to the edible part, leaving the rest as wastes, whose recovery is still a challenge. In particular, in Peru, maize crop residues usually get disposed by open-air incineration, impacting the nearby grounds and releasing greenhouse gases. Addressing this problem, this research focus on the extraction of cellulose from corn husk waste through the combination of both mechanical (drying, milling and sieving) and chemical treatments (alkaline treatment and bleaching). The cellulose was extracted with a 79.4% yield while its purity was estimated on 70.3%. On the other hand, the crystallinity and morphology of the sample were characterized by X-ray diffraction and scanning electron microscopy, respectively. The diffractogram allowed the identification of intense peaks in a characteristic pattern of cellulose with a crystallinity index of 45, while SEM images showed a change on the structure of the material from irregular and rough to a fibrillated network arrangement. Likewise, the spectral bands of cellulose were characterized by FT IR spectroscopy. This research verified the feasibility of cellulose extraction and provides a new approach for the valorization of the corn residues in Peru. El maíz es el cereal más cultivado en el mundo, sin embargo, solo el 20% de la masa total de la planta corresponde a la parte comestible, dejando el resto como residuos cuya valorización constituye aun un reto. En particular, en el Perú, los residuos de la cosecha del maíz generalmente se disponen mediante la incineración al aire libre, impactando en los suelos y generando la liberación de gases de efecto invernadero. Atendiendo esta problemática, la presente investigación estudia la extracción de celulosa a partir de residuos de hojas de maíz mediante la combinación de tratamientos mecánicos (secado, conminución y tamizado) y químicos (alcalino y blanqueado). La celulosa fue extraída con un rendimiento del 79.4% mientras que la pureza de la misma fue de 70.3%. Por otro lado, las medidas obtenidas por difracción de rayos X permitieron identificar intensos picos en un patrón característico de la celulosa tipo I, a la vez que se estimó el índice de cristalinidad en un valor de 45. Así mismo las bandas espectrales de la celulosa fueron caracterizadas por espectroscopia FT IR, mientras que las imágenes obtenidas por microscopio electrónico evidenciaron el cambio en la morfología del material desde una estructura irregular y rugosa hacia una conformación fibrilada típica de la celulosa. Esta investigación verificó la viabilidad de la extracción de celulosa y aporta un nuevo enfoque para la valorización de los abundantes residuos de maíz en el Perú. Universidad Nacional de Ingeniería2023-12-06info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionMicroelectronics and Materials ScienceMicroelectrónica y Ciencia de los Materialesapplication/pdfhttps://revistas.uni.edu.pe/index.php/tecnia/article/view/167610.21754/tecnia.v33i2.1676TECNIA; Vol. 33 No. 2 (2023); 53-61TECNIA; Vol. 33 Núm. 2 (2023); 53-612309-04130375-776510.21754/tecnia.v33i2reponame:Revistas - Universidad Nacional de Ingenieríainstname:Universidad Nacional de Ingenieríainstacron:UNIspahttps://revistas.uni.edu.pe/index.php/tecnia/article/view/1676/2401Derechos de autor 2024 TECNIAhttp://creativecommons.org/licenses/by/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessoai:oai:revistas.uni.edu.pe:article/16762024-06-11T21:44:36Z |
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Corn is the most cultivated cereal in the world, however, only 20% of the total mass corresponds to the edible part, leaving the rest as wastes, whose recovery is still a challenge. In particular, in Peru, maize crop residues usually get disposed by open-air incineration, impacting the nearby grounds and releasing greenhouse gases. Addressing this problem, this research focus on the extraction of cellulose from corn husk waste through the combination of both mechanical (drying, milling and sieving) and chemical treatments (alkaline treatment and bleaching). The cellulose was extracted with a 79.4% yield while its purity was estimated on 70.3%. On the other hand, the crystallinity and morphology of the sample were characterized by X-ray diffraction and scanning electron microscopy, respectively. The diffractogram allowed the identification of intense peaks in a characteristic pattern of cellulose with a crystallinity index of 45, while SEM images showed a change on the structure of the material from irregular and rough to a fibrillated network arrangement. Likewise, the spectral bands of cellulose were characterized by FT IR spectroscopy. This research verified the feasibility of cellulose extraction and provides a new approach for the valorization of the corn residues in Peru. |
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