Physicochemical, functional and rheological characterization of passion fruit shell flour (Passiflora edulis SIMS)
Descripción del Articulo
Passion fruit peel is an agro-industrial waste that with added value can be used in the food industry. The purpose of this work was the physicochemical, functional and rheological characterization of passion fruit shell flour (HCMr). Physicochemical, functional and rheological analyzes were carried...
Autores: | , |
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Formato: | artículo |
Fecha de Publicación: | 2021 |
Institución: | Universidad Nacional Autónoma de Tayacaja Daniel Hernández Morillo |
Repositorio: | Tayacaja |
Lenguaje: | español |
OAI Identifier: | oai:ojs.unat.edu.pe:article/177 |
Enlace del recurso: | https://revistas.unat.edu.pe/index.php/RevTaya/article/view/177 |
Nivel de acceso: | acceso abierto |
Materia: | compuestos bioactivos fibra dietaria propiedades reológicas capacidad de retención de agua bioactive compounds dietary fiber rheological properties water retention capacity |
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Physicochemical, functional and rheological characterization of passion fruit shell flour (Passiflora edulis SIMS)Caracterización fisicoquímica, funcional y reológica de harina de cáscara de maracuyá (Passiflora edulis SIMS)Chuqui-Diestra, Saúl RicardoPaucar-Menacho, Luz Maríacompuestos bioactivosfibra dietariapropiedades reológicascapacidad de retención de aguabioactive compoundsdietary fiberrheological propertieswater retention capacityPassion fruit peel is an agro-industrial waste that with added value can be used in the food industry. The purpose of this work was the physicochemical, functional and rheological characterization of passion fruit shell flour (HCMr). Physicochemical, functional and rheological analyzes were carried out. The humidity value of HCMr was 11.25%, this is within the requirements of Peruvian standards. Protein values (5.14%) are low compared to cerelae flours. The total dietary fiber value was 63.88%. The total values of polyphenols and antioxidant activity were 504.75 mg G.A.E./100g and 1520.49 µmol ET / 100g respectively. The water retention capacity value was 12.93 ml retained water / g. The rheological values were: 702 consistency farinographic units with 14.02% humidity. With these characteristics obtained, HCMr can be used as an ingredient or food substitute and thus obtain products with important nutritional benefits.La cáscara de maracuyá es un residuo agroindustrial que con valor agregado se puede utilizar en la industria alimentaria. Este trabajo tuvo por finalidad la caracterización fisicoquímica, funcional y reológica de la harina de cáscara de maracuyá (HCMr). Se realizaron análisis fisicoquímicos, funcionales y reológicos. El valor de humedad de HCMr fue de 11,25%, esta se encuentra dentro de las exigencias de las normas peruanas. Los valores de proteína (5,14%) son bajos comparados con harinas de cerelaes. El valor de fibra dietética total fue de 63,88%. Los valores totales de polifenoles y actividad antioxidante fueron 504,75 mg G.A.E./100g y 1520,49 µmol ET/100g respectivamente. El valor de capacidad de retención de agua ascendió a 12,93 ml agua retenida/g. Los valores reológicos fueron: 702 unidades farinográficas de consistencia con 14,02% de humedad. Con estas características obtenidas la HCMr puede utilizarse como ingrediente o sustituto alimentario y así obtener productos con bondades nutritivas importantes.Universidad Nacional Autónoma de Tayacaja Daniel Hernández Morillo2021-12-28info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionArtículo revisado por paresapplication/pdfhttps://revistas.unat.edu.pe/index.php/RevTaya/article/view/17710.46908/tayacaja.v4i2.177TAYACAJA; Vol. 4 No. 2 (2021): Revista de Investigación Científica Tayacaja (Julio - Diciembre); 103 - 110TAYACAJA; Vol. 4 Núm. 2 (2021): Revista de Investigación Científica Tayacaja (Julio - Diciembre); 103 - 110Tayacaja; Vol. 4 No. 2 (2021): Tayacaja Scientific Research Journal (July - December); 103 - 1102617-9156reponame:Tayacajainstname:Universidad Nacional Autónoma de Tayacaja Daniel Hernández Morilloinstacron:UNATspahttps://revistas.unat.edu.pe/index.php/RevTaya/article/view/177/145Derechos de autor 2021 Saúl Ricardo Chuqui-Diestra, Luz María Paucar-Menachohttps://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessoai:ojs.unat.edu.pe:article/1772023-04-11T15:12:15Z |
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Passion fruit peel is an agro-industrial waste that with added value can be used in the food industry. The purpose of this work was the physicochemical, functional and rheological characterization of passion fruit shell flour (HCMr). Physicochemical, functional and rheological analyzes were carried out. The humidity value of HCMr was 11.25%, this is within the requirements of Peruvian standards. Protein values (5.14%) are low compared to cerelae flours. The total dietary fiber value was 63.88%. The total values of polyphenols and antioxidant activity were 504.75 mg G.A.E./100g and 1520.49 µmol ET / 100g respectively. The water retention capacity value was 12.93 ml retained water / g. The rheological values were: 702 consistency farinographic units with 14.02% humidity. With these characteristics obtained, HCMr can be used as an ingredient or food substitute and thus obtain products with important nutritional benefits. |
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TAYACAJA; Vol. 4 No. 2 (2021): Revista de Investigación Científica Tayacaja (Julio - Diciembre); 103 - 110 TAYACAJA; Vol. 4 Núm. 2 (2021): Revista de Investigación Científica Tayacaja (Julio - Diciembre); 103 - 110 Tayacaja; Vol. 4 No. 2 (2021): Tayacaja Scientific Research Journal (July - December); 103 - 110 2617-9156 reponame:Tayacaja instname:Universidad Nacional Autónoma de Tayacaja Daniel Hernández Morillo instacron:UNAT |
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