Intragenotypic variability of Capsicum chinense Jacq. “ají Supano” from the lower river basin of the Supe- Barranca

Descripción del Articulo

Capsicum chinense “ají supano” is an ecotype typical of the countryside of Supe veryappreciated in the regional cuisine for its aroma and flavor. This ecotype to date hasno studies, so the objective of the present study is to characterize it molecularly toidentify intragenotypic variability of 30 in...

Descripción completa

Detalles Bibliográficos
Autores: Aliaga Camarena, Juana, Vega Portalatino, Edwin
Formato: artículo
Fecha de Publicación:2019
Institución:Universidad Nacional Santiago Antúnez de Mayolo
Repositorio:Revistas - Universidad Nacional Santiago Antunez de Mayolo
Lenguaje:español
OAI Identifier:oai:ojs.pkp.sfu.ca:article/579
Enlace del recurso:http://revistas.unasam.edu.pe/index.php/Aporte_Santiaguino/article/view/579
Nivel de acceso:acceso abierto
Materia:ISSR
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spelling Intragenotypic variability of Capsicum chinense Jacq. “ají Supano” from the lower river basin of the Supe- BarrancaVariabilidad intragenotípica de Capsicum chinense Jacq. “ají Supano” provenientes de la cuenca baja del río Supe-BarrancaAliaga Camarena, JuanaVega Portalatino, EdwinISSRCapsicum chinense Jacqají SupanoBarrancaISSRCapsicum chinense Jacqchili SupanoBarrancaCapsicum chinense “ají supano” is an ecotype typical of the countryside of Supe veryappreciated in the regional cuisine for its aroma and flavor. This ecotype to date hasno studies, so the objective of the present study is to characterize it molecularly toidentify intragenotypic variability of 30 individuals of chili peppers from the lowerSupe river basin using molecular markers ISSR. Fruits were collected from fourfarmers during the month of November, 2016, being the seeds selected randomly,for their establishment in pots in house mesh. DNA was extracted from three youngleaves using the Micro - CTAB method modified by Biotechnology Lab of PIPS inCereals and Native Crops of UNALM to molecular analysis. Primers SSR 22, UCB807, UCB 810 and UCB 841 were selected due their high resolution and banding;which did not detect different bands among the individuals evaluated, confirming thatit is an autogamous ecotype, all the individuals of the population are genetically equal,therefore there is no intragenotypic variabilityCapsicum chinense “ají Supano” es un ecotipo propio de la campiña de Supe muy apreciado en la culinaria regional por su aroma y sabor. Este ecotipo a la fecha carece de estudios, por lo que el objetivo del presente estudio es determinar el patrón molecular para identificar la variabilidad intragenotípica de 30 individuos, usando marcadores moleculares ISSR. Se colectaron frutos provenientes de cuatro agricultores durante el mes de noviembre del 2016, seleccionándose al azar las semillas, para su establecimiento en macetas en casa malla. Se extrajo el ADN de tres hojas jóvenes usando el método Micro – CTAB modificado en el laboratorio de Biotecnología del PIPS en Cereales y Granos Nativos de la UNALM para su análisis molecular. Para la corrida se seleccionó los Primers SSR 22, UCB 807, UCB 810 y UCB 841 por su alta resolución y obtención de bandas; los cuales no detectaron bandas diferentes entre los individuos evaluados confirmando que es un ecotipo autógamo donde todos los individuos de la población son genéticamente iguales, por lo tanto, no existe variabilidad intragenotípicaUniversidad Nacional Santiago Antúnez de Mayolo2019-01-04info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdftext/htmlhttp://revistas.unasam.edu.pe/index.php/Aporte_Santiaguino/article/view/57910.32911/as.2018.v11.n2.579Aporte Santiaguino; Vol. 11, Núm. 2 (2018): Julio-Diciembre; pág. 251-2622616-95412070-836Xreponame:Revistas - Universidad Nacional Santiago Antunez de Mayoloinstname:Universidad Nacional Santiago Antúnez de Mayoloinstacron:UNASAMspahttp://revistas.unasam.edu.pe/index.php/Aporte_Santiaguino/article/view/579/686http://revistas.unasam.edu.pe/index.php/Aporte_Santiaguino/article/view/579/71710.32911/as.2018.v11.n2.579.g686info:eu-repo/semantics/openAccessoai:ojs.pkp.sfu.ca:article/5792020-01-27T21:49:45Z
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description Capsicum chinense “ají supano” is an ecotype typical of the countryside of Supe veryappreciated in the regional cuisine for its aroma and flavor. This ecotype to date hasno studies, so the objective of the present study is to characterize it molecularly toidentify intragenotypic variability of 30 individuals of chili peppers from the lowerSupe river basin using molecular markers ISSR. Fruits were collected from fourfarmers during the month of November, 2016, being the seeds selected randomly,for their establishment in pots in house mesh. DNA was extracted from three youngleaves using the Micro - CTAB method modified by Biotechnology Lab of PIPS inCereals and Native Crops of UNALM to molecular analysis. Primers SSR 22, UCB807, UCB 810 and UCB 841 were selected due their high resolution and banding;which did not detect different bands among the individuals evaluated, confirming thatit is an autogamous ecotype, all the individuals of the population are genetically equal,therefore there is no intragenotypic variability
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