Clonal propagation of Stevia (Stevia rebaudiana Bertoni) advanced lines in a Temporary Immersion Bioreactor System
Descripción del Articulo
Stevia (Stevia rebaudiana A Bertoni), is a native species from Paraguay and Brazil, which is used as a natural sweetener with medicinal value in the preparation of beverages, sweets and others. Its propagation through sexual seeds is limited by their poor quality, for this reason its asexual propaga...
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| Formato: | artículo |
| Fecha de Publicación: | 2022 |
| Institución: | Universidad Nacional Agraria La Molina |
| Repositorio: | Revistas - Universidad Nacional Agraria La Molina |
| Lenguaje: | inglés |
| OAI Identifier: | oai:revistas.lamolina.edu.pe:article/1980 |
| Enlace del recurso: | https://revistas.lamolina.edu.pe/index.php/jpagronomy/article/view/1980 |
| Nivel de acceso: | acceso abierto |
| Materia: | sweetener in vitro bioreactor genotype Stevia edulcorante biorreactor genotipo |
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Clonal propagation of Stevia (Stevia rebaudiana Bertoni) advanced lines in a Temporary Immersion Bioreactor SystemPropagación clonal de líneas avanzadas de Stevia (Stevia rebaudiana Bertoni) en un sistema de Biorreactores de Inmersión TemporalTapia y Figueroa, María de Lourdes Gómez Pando, Luz R. Tapia y Figueroa, María de Lourdes Gómez Pando, Luz R. sweetenerin vitrobioreactorgenotypeSteviaedulcorantein vitrobiorreactorgenotipoSteviaStevia (Stevia rebaudiana A Bertoni), is a native species from Paraguay and Brazil, which is used as a natural sweetener with medicinal value in the preparation of beverages, sweets and others. Its propagation through sexual seeds is limited by their poor quality, for this reason its asexual propagation is promoted through different in vitro techniques. In the present investigation, the response of three genotypes of stevia to propagation in Temporary Immersion Bioreactor (TIB) System was studied with four different media as a treatments. The results showed that the treatment M2 (MS + 1 mg/L BAP + 0.1mg/L NAA + 30 g Sucrose) gave the best results for all evaluated characteristics with the exception of the number of rootlets/seedling and being the treatment M1 (MS without growth regulators + 30 g of Sucrose) achieved the highest number of roots and good values for the other characteristics. High quality plants were achieved and the genotype that responded best was IBT-1, and in the acclimatization phase a high survival rate was obtained.La Stevia (Stevia rebaudiana Bertoni), es una especie originaria de Paraguay y Brasil, la cual se utiliza como edulcorante natural con valor medicinal en la preparación de bebidas, dulces y otros. Su propagación a través de semillas sexuales está limitada por la mala calidad de las mismas, por lo que se promueve su propagación asexual mediante diferentes técnicas in vitro. En la presente investigación se estudió la respuesta de tres líneas avanzadas de stevia a la propagación en Biorreactores de Inmersión Temporal con cuatro tratamientos diferentes. El tratamiento M2 (MS + 1 mg/L BAP + 0.1 mg/L NAA + 30 g Sacarosa) dio los mejores resultados para todas las características evaluadas con excepción del número de raicillas/plántula y siendo el tratamiento M1 (MS sin reguladores de crecimiento + 30 g de Sacarosa) con la que se logró el mayor número, de raíces y buenos valores para las demás características. Se lograron plantas de alta calidad y el genotipo que mejor respondió fue IBT-1 y en la fase de aclimatación se obtuvo una alta tasa de supervivencia.Universidad Nacional Agraria La Molina2022-12-31info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://revistas.lamolina.edu.pe/index.php/jpagronomy/article/view/198010.21704/pja.v6i3.1980Peruvian Journal of Agronomy; Vol. 6 No. 3 (2022): September to December; 256-262Peruvian Journal of Agronomy; Vol. 6 Núm. 3 (2022): Setiembre a Diciembre; 256-2622616-4477reponame:Revistas - Universidad Nacional Agraria La Molinainstname:Universidad Nacional Agraria La Molinainstacron:UNALMenghttps://revistas.lamolina.edu.pe/index.php/jpagronomy/article/view/1980/2522Derechos de autor 2022 María de Lourdes Tapia y Figueroa, Luz R. Gómez Pandohttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessoai:revistas.lamolina.edu.pe:article/19802025-04-23T16:36:05Z |
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Stevia (Stevia rebaudiana A Bertoni), is a native species from Paraguay and Brazil, which is used as a natural sweetener with medicinal value in the preparation of beverages, sweets and others. Its propagation through sexual seeds is limited by their poor quality, for this reason its asexual propagation is promoted through different in vitro techniques. In the present investigation, the response of three genotypes of stevia to propagation in Temporary Immersion Bioreactor (TIB) System was studied with four different media as a treatments. The results showed that the treatment M2 (MS + 1 mg/L BAP + 0.1mg/L NAA + 30 g Sucrose) gave the best results for all evaluated characteristics with the exception of the number of rootlets/seedling and being the treatment M1 (MS without growth regulators + 30 g of Sucrose) achieved the highest number of roots and good values for the other characteristics. High quality plants were achieved and the genotype that responded best was IBT-1, and in the acclimatization phase a high survival rate was obtained. |
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