Resilience in restaurants in Latin America. A systematic review (2020-2024)

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During and as a consequence of the pandemic, the world experienced significant structural changes. Various productive sectors had to restructure many of their processes to survive. Among these, the gastronomic industry was severely affected by multiple restrictions, changes in its internal productio...

Descripción completa

Detalles Bibliográficos
Autores: Salas Carrera, Martín, Armesto-Céspedes, Miguel Sebastián
Formato: artículo
Fecha de Publicación:2025
Institución:Universidad de San Martín de Porres
Repositorio:Turismo y Patrimonio
Lenguaje:español
OAI Identifier:oai:ojs2.ojs.revistaturismoypatrimonio.com:article/439
Enlace del recurso:http://ojs.revistaturismoypatrimonio.com/index.php/typ/article/view/turpatrim.2025.n25.04
Nivel de acceso:acceso abierto
Materia:resiliencia
adaptación
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spelling Resilience in restaurants in Latin America. A systematic review (2020-2024)Resiliencia en restaurantes en Latinoamérica. Una revisión sistemática (2020-2024)Salas Carrera, MartínArmesto-Céspedes, Miguel SebastiánresilienciaadaptacióninnovacióngastronomíarestaurantesDuring and as a consequence of the pandemic, the world experienced significant structural changes. Various productive sectors had to restructure many of their processes to survive. Among these, the gastronomic industry was severely affected by multiple restrictions, changes in its internal production and business dynamics, and safety regulations, among other factors. Many of these businesses went bankrupt, while others managed to reinvent themselves, building resilience to adapt to new, previously unknown circumstances. This review aimed to analyse studies on the strength of restaurant businesses in Latin America. The PRISMA method was employed, using the following databases: Scopus, WOS, Dialnet, SciELO, ProQuest, EBSCO, Redalyc, Emerald, ERIC and Google Scholar. Among the inclusion criteria, (i) publications were considered to be in Spanish, Portuguese, or English, and (ii) the studies were conducted in Latin America, and published between the years 2020 and 2024. The overall conclusion was that resilience was fundamental as a basis for adapting and restructuring business models, in which flexibility, innovation and creativity helped in reinventing themselves to continue operating.Durante la pandemia y como consecuencia de ella, el mundo sufrió cambios estructurales significativos; los diversos sectores productivos tuvieron que reestructurar gran parte de sus procesos con el objetivo de sobrevivir. Entre estos, el sector gastronómico se vio seriamente afectado debido a las diversas restricciones que lo impactaron, al cambio en sus dinámicas internas de producción y de negocios, a las reglas de seguridad, etc. Muchos de estos negocios quebraron y otros tuvieron la capacidad de reinventarse, tomando como base la resiliencia para poder adaptarse a las nuevas y desconocidas circunstancias del momento. El objetivo de esta revisión fue analizar estudios realizados sobre la resiliencia de los negocios de restaurantes en Latinoamérica. Se empleó el método PRISMA, usando las bases de datos de Scopus, WOS, SciELO, ProQuest, Redalyc, Dialnet, Emerald, ERIC y Google Académico. Dentro de los criterios de inclusión se consideraron criterios como el idioma, (i) que las publicaciones estuvieran hechas en español, portugués o inglés; y (ii) que el estudio se hubiera desarrollado en el ámbito latinoamericano y publicado entre los años 2020 y 2024. Como conclusión general, se encontró que la resiliencia fue fundamental en la adaptación y la reestructuración de los modelos de negocio, en los que la flexibilidad, la innovación y la creatividad ayudaron a reinventarse para continuar.Universidad de San Martín de Porres2025-09-04info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionPeer-reviewed articleArtículo evaluado por paresapplication/pdfhttp://ojs.revistaturismoypatrimonio.com/index.php/typ/article/view/turpatrim.2025.n25.0410.24265/turpatrim.2025.n25.04Turismo y Patrimonio; No 25 (2025): Turismo y Patrimonio; 59-78Turismo y Patrimonio; Núm. 25 (2025): Turismo y Patrimonio; 59-782313-853X1680-9556reponame:Turismo y Patrimonioinstname:Universidad de San Martín de Porresinstacron:USMPspahttp://ojs.revistaturismoypatrimonio.com/index.php/typ/article/view/turpatrim.2025.n25.04/563Derechos de autor 2025 Martín Salas Carrera, Miguel Sebastián Armesto-Céspedeshttp://creativecommons.org/licenses/by/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessoai:ojs2.ojs.revistaturismoypatrimonio.com:article/4392025-09-04T15:13:02Z
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