COMPARATIVE STUDY OF THE ANTIOXIDANT EFFECT OF Ipomoea batata L. “PURPLE SWEET POTATO” IN LYOPHILIZED AND ATOMIZED POWDER

Descripción del Articulo

The objective of the study was to determine the antioxidant activity in the lyophilized and atomized powder of Ipomoea batata L. by the DPPH and FRAP methods, in the variety from the Piura area known as “purple sweet potato”. Two drying methods were used, spray and lyophilization. To determine the a...

Descripción completa

Detalles Bibliográficos
Autores: Tovar, Juan, Vargas, Diana, Alaya, Ricardo, Samaniego, Jhonnel, Huerta, Jenny, Inocente, Miguel
Formato: artículo
Fecha de Publicación:2021
Institución:Sociedad Química del Perú
Repositorio:Revista de la Sociedad Química del Perú
Lenguaje:español
OAI Identifier:oai:rsqp.revistas.sqperu.org.pe:article/322
Enlace del recurso:http://revistas.sqperu.org.pe/index.php/revistasqperu/article/view/322
Nivel de acceso:acceso abierto
Materia:Ipomoea batata L.
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spelling COMPARATIVE STUDY OF THE ANTIOXIDANT EFFECT OF Ipomoea batata L. “PURPLE SWEET POTATO” IN LYOPHILIZED AND ATOMIZED POWDERESTUDIO COMPARATIVO DEL EFECTO ANTIOXIDANTE DE Ipomoea batata L. “Camote morado” EN POLVO LIOFILIZADO Y ATOMIZADOTovar, JuanVargas, DianaAlaya, RicardoSamaniego, JhonnelHuerta, JennyInocente, MiguelIpomoea batata L.purple sweet potatoantioxidant activityDPPHFRAPIpomoea batata L.camote moradoactividad antioxidanteDPPHFRAPThe objective of the study was to determine the antioxidant activity in the lyophilized and atomized powder of Ipomoea batata L. by the DPPH and FRAP methods, in the variety from the Piura area known as “purple sweet potato”. Two drying methods were used, spray and lyophilization. To determine the antioxidant capacity, the DPPH and FRAP methods were used. The solubility test was carried out with water, ethanol and methanol. The results were the values of 23.23 μmol Trolox equivalents / g for DPPH and 20.18 μmol Trolox equivalents / g for FRAP in the lyophilized sample and values of 5.24 μmol Trolox equivalents / g for DPPH and 4.96 μmol Trolox equivalents / g for FRAP in the atomized sample. In conclusion, the results show that the antioxidant capacity of the variety of Ipomoea Batatas L. (Purple Sweet Potato) presents a great difference in the results according to the drying method used, with freeze-dried drying demonstrating a higher antioxidant capacity.El objetivo del estudio fue determinar la actividad antioxidante en el polvo liofilizado y atomizado de Ipomoea batata L. por los métodos DPPH y FRAP, en la variedad proveniente de la zona de Piura conocida como “camote morado”. Se utilizaron dos métodos de secado, por atomización y liofilización. Para determinar la capacidad antioxidante se utilizaron los métodos DPPH y FRAP. Se realizó la prueba de solubilidad con agua, etanol y metanol. Se obtuvo como resultados los valores de 23,23 μmol Trolox equivalentes/g para DPPH y 20,18 μmol Trolox equivalentes/g para FRAP en la muestra liofilizada y valores de 5,24 μmol Trolox equivalentes/g para DPPH y 4,96 μmol Trolox equivalentes/g para FRAP en la muestra atomizada. En conclusión, los resultados muestran que la capacidad antioxidante de la variedad de Ipomoea Batatas L. (camote morado) presenta una gran diferencia en los resultados según el método de secado utilizado, demostrando una mayor capacidad antioxidante el secado por liofilizado.Sociedad Química del Perú2021-03-30info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionTexttextoapplication/pdfapplication/xmlhttp://revistas.sqperu.org.pe/index.php/revistasqperu/article/view/32210.37761/rsqp.v87i1.322Revista de la Sociedad Química del Perú; Vol. 87 Núm. 1 (2021): Revista de la Sociedad Química del Perú; 50 - 56Journal of the Chemical Society of Peru; Vol. 87 No. 1 (2021): Journal of Sociedad Química del Perú; 50 - 562309-87401810-634X10.37761/rsqp.v87i1reponame:Revista de la Sociedad Química del Perúinstname:Sociedad Química del Perúinstacron:SQPspahttp://revistas.sqperu.org.pe/index.php/revistasqperu/article/view/322/279http://revistas.sqperu.org.pe/index.php/revistasqperu/article/view/322/29620212021Derechos de autor 2021 Revista de la Sociedad Química del Perúhttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessoai:rsqp.revistas.sqperu.org.pe:article/3222021-07-02T17:32:34Z
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description The objective of the study was to determine the antioxidant activity in the lyophilized and atomized powder of Ipomoea batata L. by the DPPH and FRAP methods, in the variety from the Piura area known as “purple sweet potato”. Two drying methods were used, spray and lyophilization. To determine the antioxidant capacity, the DPPH and FRAP methods were used. The solubility test was carried out with water, ethanol and methanol. The results were the values of 23.23 μmol Trolox equivalents / g for DPPH and 20.18 μmol Trolox equivalents / g for FRAP in the lyophilized sample and values of 5.24 μmol Trolox equivalents / g for DPPH and 4.96 μmol Trolox equivalents / g for FRAP in the atomized sample. In conclusion, the results show that the antioxidant capacity of the variety of Ipomoea Batatas L. (Purple Sweet Potato) presents a great difference in the results according to the drying method used, with freeze-dried drying demonstrating a higher antioxidant capacity.
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