ASSESSMENT OF THE QUALITY OF THE GREEN ANISE (PIMPINELLA ANISUM L.) ALCOHOLIC DISTILLATE OBTAINED BY FRACTIONAL DISTILLATION
Descripción del Articulo
In this research work, it was evaluated the quality of the green anise (P. anisum L.) alcoholic distillate obtained by fractional distillation in a column of one, two and three plates; which is an intermediate product for the production of aniseed. The production process involved the mixture of schn...
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| Formato: | artículo |
| Fecha de Publicación: | 2018 |
| Institución: | Sociedad Química del Perú |
| Repositorio: | Revista de la Sociedad Química del Perú |
| Lenguaje: | español |
| OAI Identifier: | oai:rsqp.revistas.sqperu.org.pe:article/72 |
| Enlace del recurso: | http://revistas.sqperu.org.pe/index.php/revistasqperu/article/view/72 |
| Nivel de acceso: | acceso abierto |
| Materia: | green anise (P. anisum L.) alcoholic distillate fractional distillation trans-Anethole anís verde (P. anisum L.) destilado alcohólico destilación fraccionada trans-Anetol |
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ASSESSMENT OF THE QUALITY OF THE GREEN ANISE (PIMPINELLA ANISUM L.) ALCOHOLIC DISTILLATE OBTAINED BY FRACTIONAL DISTILLATIONEVALUACIÓN DE LA CALIDAD DEL DESTILADO ALCOHÓLICO DE ANÍS VERDE (Pimpinella anisum L.) OBTENIDO POR DESTILACIÓN FRACCIONADATunqui Quispe, Clesez Figueroa Dianderas, Alexia Pardo Tejada Flores, Gustavo Cjuro Farfán, Ivette del Rosario green anise (P. anisum L.)alcoholic distillatefractional distillationtrans-Anetholeanís verde (P. anisum L.)destilado alcohólicodestilación fraccionadatrans-AnetolIn this research work, it was evaluated the quality of the green anise (P. anisum L.) alcoholic distillate obtained by fractional distillation in a column of one, two and three plates; which is an intermediate product for the production of aniseed. The production process involved the mixture of schnapps and green anise grains for subsequent maceration. The macerated was distilled in a fractional column pot still. The evaluation methodology included organoleptic, physicochemical, spectroscopic (UV-visible) and chromatographic (TLC, HPLC and GC/ MS) analysis. In order to obtain five samples for each column size (one, two and three plates), five production runs were carried. In general, the alcoholic distillate of green anise had characterized by the high presence of carbonyl compounds, and the moderate presence of unsaturated compounds and carbohydrates. The analysis of TLC, HPLC and GC/MS demonstrate the presence of trans-Anethole. Based on its characteristics, it was concluded that the best distillate for the production of aniseed is obtained in the distillation with two (02) plates.En este trabajo de investigación se evaluó la calidad del destilado alcohólico de anís verde (Pimpinella anisum L.) obtenido por destilación fraccionada en una columna de uno (01), dos (02) y tres (03) platos; el cual es un producto intermedio para la elaboración de anisado. El proceso productivo contempló la mezcla de aguardiente y granos de anís verde para su posterior maceración, una vez obtenido el macerado, se procedió a su destilación en un alambique de columna fraccionada. La metodología para la evaluación consistió en la realización de análisis organoléptico, fisicoquímicos, espectroscópicos (UV-visible) y cromatográficos(CCF,CLAE yCG/EM). Se realizaron cinco (05) corridas de producción para obtener cinco (05) muestras de destilado por cada tamaño de columna (uno, dos y tres platos). En general, el destilado alcohólico de anís verde se caracterizó por la elevada presencia de compuestos carbonílicos, y moderada presencia de compuestos insaturados y carbohidratos. Los análisis de CCF, CLAE y CG/EM evidencian la presencia de trans-Anetol. En función a sus características se concluyó que el mejor destilado para la formulación de anisados es el obtenido en la destilación con dos (02) platos.Sociedad Química del Perú2018-12-31info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersiontexttextoapplication/pdfhttp://revistas.sqperu.org.pe/index.php/revistasqperu/article/view/7210.37761/rsqp.v85i2.72Revista de la Sociedad Química del Perú; Vol. 85 Núm. 2 (2019): Revista de la Sociedad Química Del Perú; 129 - 140Journal of the Chemical Society of Peru; Vol. 85 No. 2 (2019): Journal of Sociedad Química Del Perú; 129 - 1402309-87401810-634X10.37761/rsqp.v85i2reponame:Revista de la Sociedad Química del Perúinstname:Sociedad Química del Perúinstacron:SQPspahttp://revistas.sqperu.org.pe/index.php/revistasqperu/article/view/72/63Derechos de autor 2019 Sociedad Química del Perúhttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.esinfo:eu-repo/semantics/openAccessoai:rsqp.revistas.sqperu.org.pe:article/722020-03-03T18:07:00Z |
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In this research work, it was evaluated the quality of the green anise (P. anisum L.) alcoholic distillate obtained by fractional distillation in a column of one, two and three plates; which is an intermediate product for the production of aniseed. The production process involved the mixture of schnapps and green anise grains for subsequent maceration. The macerated was distilled in a fractional column pot still. The evaluation methodology included organoleptic, physicochemical, spectroscopic (UV-visible) and chromatographic (TLC, HPLC and GC/ MS) analysis. In order to obtain five samples for each column size (one, two and three plates), five production runs were carried. In general, the alcoholic distillate of green anise had characterized by the high presence of carbonyl compounds, and the moderate presence of unsaturated compounds and carbohydrates. The analysis of TLC, HPLC and GC/MS demonstrate the presence of trans-Anethole. Based on its characteristics, it was concluded that the best distillate for the production of aniseed is obtained in the distillation with two (02) plates. |
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