INSTRUMENTAL EVALUATION A CHEESE TEXTURE MADE FROM CONCENTRATED WHEY BY ULTRAFILTRATION
Descripción del Articulo
The whey is a liquid residue of the dairy industry which is removed by cheese makers;concentration using ultrafiltration has been an alternative to its use. The objectives of thisstudy were produce a cheese from whey concentrated by ultrafiltration and instrumentallyevaluate cheese texture using the...
Autores: | , , |
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Formato: | artículo |
Fecha de Publicación: | 2015 |
Institución: | Sociedad Química del Perú |
Repositorio: | Revista de la Sociedad Química del Perú |
Lenguaje: | español |
OAI Identifier: | oai:rsqp.revistas.sqperu.org.pe:article/34 |
Enlace del recurso: | http://revistas.sqperu.org.pe/index.php/revistasqperu/article/view/34 |
Nivel de acceso: | acceso abierto |
Materia: | Cheese whey TPA analysis uniaxial compression Queso fresco suero de leche TPA compresión uniaxial |
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INSTRUMENTAL EVALUATION A CHEESE TEXTURE MADE FROM CONCENTRATED WHEY BY ULTRAFILTRATIONEVALUACIÓN INSTRUMENTAL DE LA TEXTURA DEL QUESO ELABORADO CON SUERO CONCENTRADO POR ULTRAFILTRACIÓNGuerrero Ramos, CésarSalas Valerio, Walter F.Baldeón Chamorro, Edwin O.CheesewheyTPA analysisuniaxial compressionQueso frescosuero de lecheTPAcompresión uniaxialThe whey is a liquid residue of the dairy industry which is removed by cheese makers;concentration using ultrafiltration has been an alternative to its use. The objectives of thisstudy were produce a cheese from whey concentrated by ultrafiltration and instrumentallyevaluate cheese texture using the texture profile analysis (TPA) and uniaxial compression.In this paper the whey is concentrated on an ultrafiltration system capacity of 5 L underthe following conditions: pressure of 2,5 bar, 25 ° C, the permeate outflow of 0,33 kg/hceramic membrane with pore size of 50 nm. The concentrated whey used in the manufactureof cheese using different percentages of replacement and they were evaluated; the resultsshowed cheeses soft with low fat.El suero de leche es un residuo líquido de la industria láctea, el cual es eliminado por losfabricantes de queso; la concentración de éste mediante ultrafiltración ha sido una alternativapara su aprovechamiento. Los objetivos del presente trabajo fueron: Obtener un queso a partirdel suero de leche concentrado por ultrafiltración y evaluar instrumentalmente la textura delqueso por los métodos de análisis de perfil de textura (TPA) y compresión uniaxial. En elpresente trabajo se concentró el suero de leche en un sistema de ultrafiltración de capacidadde 5 L bajo las siguientes condiciones: presión de 2,5 bar, temperatura de 25ºC, flujo desalida del permeado de 0,33 kg/h y membrana cerámica tubular de un tamaño de poro de 50nm. El suero concentrado se utilizó en la elaboración del queso con diferentes porcentajes desustitución y se hizo una evaluación instrumental de la textura; como resultado de evaluación,los quesos presentaron características de textura blanda con bajo contenido en grasa.Sociedad Química del Perú2015-09-30info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersiontexttextoapplication/pdfhttp://revistas.sqperu.org.pe/index.php/revistasqperu/article/view/3410.37761/rsqp.v81i3.34Revista de la Sociedad Química del Perú; Vol. 81 Núm. 3 (2015): Revista de la Sociedad Química del Perú; 273 - 282Journal of the Chemical Society of Peru; Vol. 81 No. 3 (2015): Journal of Sociedad Química del Perú; 273 - 2822309-87401810-634X10.37761/rsqp.v81i3reponame:Revista de la Sociedad Química del Perúinstname:Sociedad Química del Perúinstacron:SQPspahttp://revistas.sqperu.org.pe/index.php/revistasqperu/article/view/34/2620152015Derechos de autor 2015 Sociedad Química del Perúhttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessoai:rsqp.revistas.sqperu.org.pe:article/342020-03-04T04:20:20Z |
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The whey is a liquid residue of the dairy industry which is removed by cheese makers;concentration using ultrafiltration has been an alternative to its use. The objectives of thisstudy were produce a cheese from whey concentrated by ultrafiltration and instrumentallyevaluate cheese texture using the texture profile analysis (TPA) and uniaxial compression.In this paper the whey is concentrated on an ultrafiltration system capacity of 5 L underthe following conditions: pressure of 2,5 bar, 25 ° C, the permeate outflow of 0,33 kg/hceramic membrane with pore size of 50 nm. The concentrated whey used in the manufactureof cheese using different percentages of replacement and they were evaluated; the resultsshowed cheeses soft with low fat. |
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