Hypocholesterolemic effect of consumption of oats (Avena sativa) in a group of adults Chaclacayo, 2015
Descripción del Articulo
Objective: Determine the effect of the consumption of oats (Avena sativa) on the level of cholesterol and triglyceridesin serum. Methodology: Quantitative approach, preexperimental design (pre and post) and longitudinal cut. Thesample was formed by 26 adults of the Nueva Alianza-Chaclacayo, both end...
Autores: | , , |
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Formato: | artículo |
Fecha de Publicación: | 2019 |
Institución: | Universidad Peruana Unión |
Repositorio: | Revista UPEU - Revista Científica de Ciencias de la Salud |
Lenguaje: | español |
OAI Identifier: | oai:ojs2.revistas.upeu.edu.pe:article/174 |
Enlace del recurso: | https://revistas.upeu.edu.pe/index.php/RCCS/article/view/174 |
Nivel de acceso: | acceso abierto |
Materia: | Avena sativa, cholesterol total, triglycerides Avena sativa, colesterol total (CT), triglicéridos (TG). |
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Hypocholesterolemic effect of consumption of oats (Avena sativa) in a group of adults Chaclacayo, 2015Efecto hipocolesterolémico del consumo de avena (Avena sativa) en un grupo de adultos de Chaclacayo, 2015Rodríguez Pérez, Noelia Díaz Caballero, Cinthia Rodríguez López, Elisa Avena sativa, cholesterol total, triglyceridesAvena sativa, colesterol total (CT), triglicéridos (TG).Objective: Determine the effect of the consumption of oats (Avena sativa) on the level of cholesterol and triglyceridesin serum. Methodology: Quantitative approach, preexperimental design (pre and post) and longitudinal cut. Thesample was formed by 26 adults of the Nueva Alianza-Chaclacayo, both enders, between 28 to 80 years old,with cholesterol levels > a 190mg/dl, who were selected by sampling non-probability of intentional kind. Theconsumption was 60 g of oat flakes for 6 weeks. Results: Showed statistically significant reduction in cholesterollevels (T= 4, 95; <.05) of 217,04 mg/dl a 195,73 mg/dl. However, there were no statistically significant changesin the level of triglycerides (Z= -1, 18; p>.05). Conclusion: In conclusion, the consumption of 60 g of oat flakesover a 6 week period significantly reduces the level of total cholesterol.Objetivo: Determinar el efecto del consumo de avena (Avena sativa) sobre el nivel de colesterol y triglicéridosen suero. Metodología: Enfoque cuantitativo, de diseño pre experimental (pre y post) y de corte longitudinal.La muestra estuvo conformada por 26 personas adultas del asentamiento humano Nueva Alianza-Chaclacayo(Lima), de ambos sexos, entre 28 a 80 años, con niveles de colesterol > a 190mg/dl, quienes fueron seleccionadosmediante muestreo no probabilístico de tipo intencional. El consumo fue de 60 g/día de avena en hojuelas porun periodo de 6 semanas. Resultados: Al término de la intervención se demostró disminución estadísticamentesignificativa en el nivel de colesterol (T= 4,95; p<0,05) de 217,04 mg/dl a 195,73 mg/dl, sin embargo, no hubocambios estadísticamente significativos en el nivel de triglicéridos (Z= -1,18; p>0,05). Conclusiones: El consumode 60 g de avena en hojuelas durante un periodo de 6 semanas reduce el nivel de colesterol total.Universidad Peruana Unión2019-08-01info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://revistas.upeu.edu.pe/index.php/RCCS/article/view/17410.17162/rccs.v9i1.174Revista Científica de Ciencias de la Salud; Vol 9 No 1 (2016): Revista Científica de Ciencias de la SaludRevista Científica de Ciencias de la Salud; Vol. 9 Núm. 1 (2016): Revista Científica de Ciencias de la Salud2411-00942306-060310.17162/rccs.v9i1reponame:Revista UPEU - Revista Científica de Ciencias de la Saludinstname:Universidad Peruana Unióninstacron:UPEUspahttps://revistas.upeu.edu.pe/index.php/RCCS/article/view/174/183Derechos de autor 2019 Noelia Rodríguez Pérez##common.commaListSeparator##Cinthia Díaz Caballero##common.commaListSeparator##Elisa Rodríguez Lópezhttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0info:eu-repo/semantics/openAccess2020-02-16T15:50:21Zmail@mail.com - |
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Objective: Determine the effect of the consumption of oats (Avena sativa) on the level of cholesterol and triglyceridesin serum. Methodology: Quantitative approach, preexperimental design (pre and post) and longitudinal cut. Thesample was formed by 26 adults of the Nueva Alianza-Chaclacayo, both enders, between 28 to 80 years old,with cholesterol levels > a 190mg/dl, who were selected by sampling non-probability of intentional kind. Theconsumption was 60 g of oat flakes for 6 weeks. Results: Showed statistically significant reduction in cholesterollevels (T= 4, 95; <.05) of 217,04 mg/dl a 195,73 mg/dl. However, there were no statistically significant changesin the level of triglycerides (Z= -1, 18; p>.05). Conclusion: In conclusion, the consumption of 60 g of oat flakesover a 6 week period significantly reduces the level of total cholesterol. Objetivo: Determinar el efecto del consumo de avena (Avena sativa) sobre el nivel de colesterol y triglicéridosen suero. Metodología: Enfoque cuantitativo, de diseño pre experimental (pre y post) y de corte longitudinal.La muestra estuvo conformada por 26 personas adultas del asentamiento humano Nueva Alianza-Chaclacayo(Lima), de ambos sexos, entre 28 a 80 años, con niveles de colesterol > a 190mg/dl, quienes fueron seleccionadosmediante muestreo no probabilístico de tipo intencional. El consumo fue de 60 g/día de avena en hojuelas porun periodo de 6 semanas. Resultados: Al término de la intervención se demostró disminución estadísticamentesignificativa en el nivel de colesterol (T= 4,95; p<0,05) de 217,04 mg/dl a 195,73 mg/dl, sin embargo, no hubocambios estadísticamente significativos en el nivel de triglicéridos (Z= -1,18; p>0,05). Conclusiones: El consumode 60 g de avena en hojuelas durante un periodo de 6 semanas reduce el nivel de colesterol total. |
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Objective: Determine the effect of the consumption of oats (Avena sativa) on the level of cholesterol and triglyceridesin serum. Methodology: Quantitative approach, preexperimental design (pre and post) and longitudinal cut. Thesample was formed by 26 adults of the Nueva Alianza-Chaclacayo, both enders, between 28 to 80 years old,with cholesterol levels > a 190mg/dl, who were selected by sampling non-probability of intentional kind. Theconsumption was 60 g of oat flakes for 6 weeks. Results: Showed statistically significant reduction in cholesterollevels (T= 4, 95; <.05) of 217,04 mg/dl a 195,73 mg/dl. However, there were no statistically significant changesin the level of triglycerides (Z= -1, 18; p>.05). Conclusion: In conclusion, the consumption of 60 g of oat flakesover a 6 week period significantly reduces the level of total cholesterol. |
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Revista Científica de Ciencias de la Salud; Vol 9 No 1 (2016): Revista Científica de Ciencias de la Salud Revista Científica de Ciencias de la Salud; Vol. 9 Núm. 1 (2016): Revista Científica de Ciencias de la Salud 2411-0094 2306-0603 10.17162/rccs.v9i1 reponame:Revista UPEU - Revista Científica de Ciencias de la Salud instname:Universidad Peruana Unión instacron:UPEU |
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