Estudio de prefactibilidad para la instalación de una planta productora de barras energéticas a base de cacao (Theobroma cacao) y chía (Salvia hispanica)

Descripción del Articulo

The present pre-feasibility project for the elaboration of energy bars based on cocoa and chia, it was motivated by the increase in people who have changed a sedentary lifestyle to a healthy one, since the increase in obesity, diabetes, and other diseases related to poor diet, have affected people i...

Descripción completa

Detalles Bibliográficos
Autores: Jaramillo Enciso, Ronald Antony, Sulca Moreno, Victor Anthony
Formato: tesis de grado
Fecha de Publicación:2023
Institución:Universidad de Lima
Repositorio:ULIMA-Institucional
Lenguaje:español
OAI Identifier:oai:repositorio.ulima.edu.pe:20.500.12724/18539
Enlace del recurso:https://hdl.handle.net/20.500.12724/18539
Nivel de acceso:acceso abierto
Materia:Estudios de prefactibilidad
Proyectos industriales
Cacao
Alimentos dietéticos
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description The present pre-feasibility project for the elaboration of energy bars based on cocoa and chia, it was motivated by the increase in people who have changed a sedentary lifestyle to a healthy one, since the increase in obesity, diabetes, and other diseases related to poor diet, have affected people in a detrimental way. The main product is cocoa with chia that will be baked and vacuum packed, which will allow it to be kept in optimal conditions for consumption. In the macro-location study, it was determined that the company will be located in the department of Lima and in the micro-location it was determined that the plant will be located in the district of Ate, these locations will allow optimizing logistics both the delivery of the final product and the obtaining the raw material and inputs required for production. This project will have 4 machines and 15 people for the production and administrative process. This project has a production program of 495 794 units and an area of 531,56 m2. The company will be register with the name INDUSTRIA SALUD SAC (closed stock company). The project has a VNA of S/ 330 402,28, a TIR of 51% and a recovery period of 2 years, 2 months, and 26 days, this highlights that it is a sustainable and viable project that requires an investment of S/ 310 805,60 both in tangibles and intangibles.
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The main product is cocoa with chia that will be baked and vacuum packed, which will allow it to be kept in optimal conditions for consumption. In the macro-location study, it was determined that the company will be located in the department of Lima and in the micro-location it was determined that the plant will be located in the district of Ate, these locations will allow optimizing logistics both the delivery of the final product and the obtaining the raw material and inputs required for production. This project will have 4 machines and 15 people for the production and administrative process. This project has a production program of 495 794 units and an area of 531,56 m2. The company will be register with the name INDUSTRIA SALUD SAC (closed stock company). The project has a VNA of S/ 330 402,28, a TIR of 51% and a recovery period of 2 years, 2 months, and 26 days, this highlights that it is a sustainable and viable project that requires an investment of S/ 310 805,60 both in tangibles and intangibles.El proyecto que se presenta de prefactibilidad para la elaboración de barras energéticas a base de cacao y chía fue motivado por el aumento de personas que han cambiado un estilo de vida sedentario a saludable, ya que el incremento de obesidad, diabetes y otras enfermedades relacionadas con la mala alimentación, han afectado de manera perjudicial a las personas. El producto principal es el cacao con chía que serán horneados y empacados al vacío lo que permitirá mantenerlo en buenas condiciones para el consumo final. En el estudio de macro localización se estableció que la empresa se ubicará en el departamento la capital del Perú que es Lima y en cuanto a la micro localización se determinó que la planta se ubicará en el distrito de Ate, estas ubicaciones permitirán optimizar la logística tanto la entrega del producto final y además la obtención del componente principal e insumos requeridos para la producción. Este proyecto contará con 4 máquinas y 15 personas para el proceso productivo y administrativo. Este proyecto cuenta con un programa de producción de 495 794 unidades y un área de 531,56 m2. La empresa se registrará con el nombre INDUSTRIA SALUD SAC (sociedad anónima cerrada). El proyecto según su evaluación financiera tiene un VAN de S/ 330 402,28, una TIR de 51% y un periodo de recupero 2 años, 2 meses y 26 días, esto resalta que es un proyecto sustentable y viable que requiere una inversión de S/ 310 805,60 tanto en tangibles e intangibles.application/pdfspaUniversidad de LimaPEinfo:eu-repo/semantics/openAccesshttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/Repositorio Institucional - UlimaUniversidad de Limareponame:ULIMA-Institucionalinstname:Universidad de Limainstacron:ULIMAEstudios de prefactibilidadProyectos industrialesCacaoAlimentos dietéticosPrefeasibility studiesIndustrial projectsDietetic foodshttps://purl.org/pe-repo/ocde/ford#2.11.04Estudio de prefactibilidad para la instalación de una planta productora de barras energéticas a base de cacao (Theobroma cacao) y chía (Salvia hispanica)Pre-feasibility study for the implementation of an industrial plant to produce energetic bars based on cacao (Theobroma cacao) and chia (Salvia hispanica)info:eu-repo/semantics/bachelorThesisTesisSUNEDUTítulo ProfesionalIngeniería IndustrialUniversidad de Lima. 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