Antibacterial activity of Caesalpinia spinosa (tara) on Porphyromonas gingivalis

Descripción del Articulo

Objective: Determine the antibacterial activity in vitro of five concentrations (6.25, 12.5, 25, 50 and 75 mg / mL) of the alcoholic extract of Caesalpinia spinosa “tara” (EACS) on Porphyromonas gingivalis. Materials and method: The study is experimental, prospective, comparative in vitro and kind,...

Descripción completa

Detalles Bibliográficos
Autores: Montenegro Chipana, Alex, Ramos Perfecto, Donald
Formato: artículo
Fecha de Publicación:2016
Institución:Universidad Nacional Mayor de San Marcos
Repositorio:Revistas - Universidad Nacional Mayor de San Marcos
Lenguaje:español
OAI Identifier:oai:ojs.csi.unmsm:article/12175
Enlace del recurso:https://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/odont/article/view/12175
Nivel de acceso:acceso abierto
Materia:Caesalpinia spinosa
Antibacterial activity
Disk diffusion test
Porphyromonas gingivalis.
actividad antibacteriana
test de difusión en placa
Porphyromonas gingivalis
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spelling Antibacterial activity of Caesalpinia spinosa (tara) on Porphyromonas gingivalisActividad antibacteriana de Caesalpinia spinosa (tara) sobre Porphyromonas gingivalisMontenegro Chipana, AlexRamos Perfecto, DonaldCaesalpinia spinosaAntibacterial activityDisk diffusion testPorphyromonas gingivalis.Caesalpinia spinosaactividad antibacterianatest de difusión en placaPorphyromonas gingivalisObjective: Determine the antibacterial activity in vitro of five concentrations (6.25, 12.5, 25, 50 and 75 mg / mL) of the alcoholic extract of Caesalpinia spinosa “tara” (EACS) on Porphyromonas gingivalis. Materials and method: The study is experimental, prospective, comparative in vitro and kind, was carried out in the Laboratory of Microbiology, Faculty of Dentistry, San Marcos. Diffusion method was used in plate solutions to confront the alcoholic extract of Caesalpinia spinosa and compared with the positive control chlorhexidine 0.12% and Alcohol 96 º negative control. Results: It was found that the concen-tration of the alcoholic extract of Caesalpinia spinosa has antibacterial effect on Porphyromonas gingivalis, although the increased concentration bears no proportion to the increased diameter of the inhibition zone. Statistical analysis using the Kruskal-Wallis test found no significant differences between different concentrations of EACS and by the Mann - Whitney determined that there are no significant differences between the EACS and the positive control chlorhexidine 0.12% and control Alcohol 96 ° negative. Conclusions: We have demonstrated the antibacterial effect on Porphyromonas gingivalis.Objetivo: Determinar la actividad antibacteriana in vitro de cinco concentraciones (6,25; 12,5; 25; 50 y 75 mg/mL) del extracto alcohólico de la Caesalpinia spinosa “tara” (EACS) sobre Porphyromonas gingivalis. Materiales y método: El estudio es de tipo experimental, prospectivo, comparativo e in vitro, y se llevó a cabo en el Laboratorio de Microbiología de la Facultad de Odontología de la UNMSM. Se usó el método de difusión en placa para enfrentarlas a las soluciones del extracto alcohólico de Caesalpinia spinosa y compararlas con el control positivo Clorhexidina 0,12% y control negativo Alcohol 96º. Resultados: Se determinó que la concentración del extracto alcohólico de Caesalpinia spinosa tiene efecto antibacteriano sobre Porphyromonas gingivalis, aunque el aumento de la concentración no guarda una relación proporcional con el aumento de diámetro del halo de inhibición. El análisis estadístico mediante la prueba de Kruskall- Wallis determinó que no existen diferencias significativas entre las diferentes concentraciones del EACS y mediante la prueba de Mann - Whitney se determinó que tampoco existen diferencias significativas entre el EACS y el control positivo Clorhexidina 0,12% y el control negativo Alcohol 96°. Conclusiones: Se ha evidenciado el efecto antibacteriano sobre Porphyromonas gingivalis.Universidad Nacional Mayor de San Marcos, Facultad de Odontología2016-07-18info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/odont/article/view/1217510.15381/os.v19i1.12175Odontología Sanmarquina; Vol. 19 No. 1 (2016); 7- 11Odontología Sanmarquina; Vol. 19 Núm. 1 (2016); 7- 111609-86171560-9111reponame:Revistas - Universidad Nacional Mayor de San Marcosinstname:Universidad Nacional Mayor de San Marcosinstacron:UNMSMspahttps://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/odont/article/view/12175/11043Derechos de autor 2016 Alex Montenegro Chipana, Donald Ramos Perfectohttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessoai:ojs.csi.unmsm:article/121752020-03-27T20:15:09Z
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