Competitive factors for the development of Peruvian coffee growing
Descripción del Articulo
The present investigation makes an identification and evaluation of the competitive factors of the Peruvian coffee industry. For whichinitially a study was made of the current situation in which the coffee production chain is located, identifying the natural conditions that are favorable forits prod...
Autor: | |
---|---|
Formato: | artículo |
Fecha de Publicación: | 2019 |
Institución: | Universidad Nacional Mayor de San Marcos |
Repositorio: | Revistas - Universidad Nacional Mayor de San Marcos |
Lenguaje: | español |
OAI Identifier: | oai:ojs.csi.unmsm:article/15806 |
Enlace del recurso: | https://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/econo/article/view/15806 |
Nivel de acceso: | acceso abierto |
Materia: | Competitivefactors coffee cup quality Factores competitivos café calidad en taza |
id |
REVUNMSM_1091448325d3686062e198517103e78f |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:ojs.csi.unmsm:article/15806 |
network_acronym_str |
REVUNMSM |
network_name_str |
Revistas - Universidad Nacional Mayor de San Marcos |
repository_id_str |
|
spelling |
Competitive factors for the development of Peruvian coffee growingFactores competitivos para el desarrollo de la caficultura peruanaNahuamel Jacinto, EdwinCompetitivefactorscoffeecup qualityFactores competitivoscafécalidad en tazaThe present investigation makes an identification and evaluation of the competitive factors of the Peruvian coffee industry. For whichinitially a study was made of the current situation in which the coffee production chain is located, identifying the natural conditions that are favorable forits production, as well as the analysis of the social and economic conditions that are key to the development of the crop. As a result, the competitive factors were identified, being the following: appropriate agroecological conditions, cup quality, production technology, communication routes, quality of life, coffee institutionality, economic performance and labor market.La presente investigación realiza una identificación y evaluación de los factores competitivos de la caficultura peruana. Para lo cual se ha elaborado una tabla ordenando los factores competitivos de la cadena productiva del café, y analizando las condiciones naturales que son favorables para su producción, asimismo se ha identificado las condiciones sociales y económicas que coadyuvan en la competitividad, calificando de en una puntuación de uno (1) a diez (10). Como resultado se evaluó los factores competitivos y se presenta de la siguiente manera: condiciones agroecológicas apropiadas y calidad en taza fueron calificados con puntajes altos de 10 y 8 respectivamente; los demás factores competitivos y sus respectivas calificaciones son tecnología de producción, desempeño económico y mercado laboral cuya calificación es seis (6); vías de comunicación y calidad de vida de los caficultores con calificación de cinco (5) e institucionalidad cafetalera calificado con un valor de cuatro (4).Universidad Nacional Mayor de San Marcos, Facultad de Ciencias Económicas2019-01-31info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionArtículo revisado por paresapplication/pdfhttps://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/econo/article/view/1580610.15381/pc.v23i2.15806Pensamiento Crítico; Vol. 23 No. 2 (2018); 97-114Pensamiento Crítico; Vol. 23 Núm. 2 (2018); 97-1142617-21431728-502Xreponame:Revistas - Universidad Nacional Mayor de San Marcosinstname:Universidad Nacional Mayor de San Marcosinstacron:UNMSMspahttps://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/econo/article/view/15806/13533Derechos de autor 2019 Edwin Nahuamel Jacintohttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessoai:ojs.csi.unmsm:article/158062020-03-03T16:46:38Z |
dc.title.none.fl_str_mv |
Competitive factors for the development of Peruvian coffee growing Factores competitivos para el desarrollo de la caficultura peruana |
title |
Competitive factors for the development of Peruvian coffee growing |
spellingShingle |
Competitive factors for the development of Peruvian coffee growing Nahuamel Jacinto, Edwin Competitivefactors coffee cup quality Factores competitivos café calidad en taza |
title_short |
Competitive factors for the development of Peruvian coffee growing |
title_full |
Competitive factors for the development of Peruvian coffee growing |
title_fullStr |
Competitive factors for the development of Peruvian coffee growing |
title_full_unstemmed |
Competitive factors for the development of Peruvian coffee growing |
title_sort |
Competitive factors for the development of Peruvian coffee growing |
dc.creator.none.fl_str_mv |
Nahuamel Jacinto, Edwin |
author |
Nahuamel Jacinto, Edwin |
author_facet |
Nahuamel Jacinto, Edwin |
author_role |
author |
dc.subject.none.fl_str_mv |
Competitivefactors coffee cup quality Factores competitivos café calidad en taza |
topic |
Competitivefactors coffee cup quality Factores competitivos café calidad en taza |
description |
The present investigation makes an identification and evaluation of the competitive factors of the Peruvian coffee industry. For whichinitially a study was made of the current situation in which the coffee production chain is located, identifying the natural conditions that are favorable forits production, as well as the analysis of the social and economic conditions that are key to the development of the crop. As a result, the competitive factors were identified, being the following: appropriate agroecological conditions, cup quality, production technology, communication routes, quality of life, coffee institutionality, economic performance and labor market. |
publishDate |
2019 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2019-01-31 |
dc.type.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion Artículo revisado por pares |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.none.fl_str_mv |
https://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/econo/article/view/15806 10.15381/pc.v23i2.15806 |
url |
https://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/econo/article/view/15806 |
identifier_str_mv |
10.15381/pc.v23i2.15806 |
dc.language.none.fl_str_mv |
spa |
language |
spa |
dc.relation.none.fl_str_mv |
https://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/econo/article/view/15806/13533 |
dc.rights.none.fl_str_mv |
Derechos de autor 2019 Edwin Nahuamel Jacinto https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0 info:eu-repo/semantics/openAccess |
rights_invalid_str_mv |
Derechos de autor 2019 Edwin Nahuamel Jacinto https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0 |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Universidad Nacional Mayor de San Marcos, Facultad de Ciencias Económicas |
publisher.none.fl_str_mv |
Universidad Nacional Mayor de San Marcos, Facultad de Ciencias Económicas |
dc.source.none.fl_str_mv |
Pensamiento Crítico; Vol. 23 No. 2 (2018); 97-114 Pensamiento Crítico; Vol. 23 Núm. 2 (2018); 97-114 2617-2143 1728-502X reponame:Revistas - Universidad Nacional Mayor de San Marcos instname:Universidad Nacional Mayor de San Marcos instacron:UNMSM |
instname_str |
Universidad Nacional Mayor de San Marcos |
instacron_str |
UNMSM |
institution |
UNMSM |
reponame_str |
Revistas - Universidad Nacional Mayor de San Marcos |
collection |
Revistas - Universidad Nacional Mayor de San Marcos |
repository.name.fl_str_mv |
|
repository.mail.fl_str_mv |
|
_version_ |
1795238267311882240 |
score |
13.940932 |
Nota importante:
La información contenida en este registro es de entera responsabilidad de la institución que gestiona el repositorio institucional donde esta contenido este documento o set de datos. El CONCYTEC no se hace responsable por los contenidos (publicaciones y/o datos) accesibles a través del Repositorio Nacional Digital de Ciencia, Tecnología e Innovación de Acceso Abierto (ALICIA).
La información contenida en este registro es de entera responsabilidad de la institución que gestiona el repositorio institucional donde esta contenido este documento o set de datos. El CONCYTEC no se hace responsable por los contenidos (publicaciones y/o datos) accesibles a través del Repositorio Nacional Digital de Ciencia, Tecnología e Innovación de Acceso Abierto (ALICIA).