CONTRIBUTION TO THE PHYTOCHEMICAL STUDY OF TUBERS FROM Ullucus tuberosus CALDAS
Descripción del Articulo
This paper describes the phytochemical analysis of the lyophilized juice of the tubers from Ullucus tuberosus, native of the Andean region, which are used in Peruvian gastronomy. From organic solvents extraction and separation by transesterification of fatty acids and chromatography methods, the pre...
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Formato: | artículo |
Fecha de Publicación: | 2020 |
Institución: | Sociedad Química del Perú |
Repositorio: | Revista de la Sociedad Química del Perú |
Lenguaje: | español |
OAI Identifier: | oai:rsqp.revistas.sqperu.org.pe:article/280 |
Enlace del recurso: | http://revistas.sqperu.org.pe/index.php/revistasqperu/article/view/280 |
Nivel de acceso: | acceso abierto |
Materia: | Ullucus tuberosus tuber stigmasterol spinasterol tubérculos estigmasterol espinasterol |
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CONTRIBUTION TO THE PHYTOCHEMICAL STUDY OF TUBERS FROM Ullucus tuberosus CALDASCONTRIBUCIÓN AL ESTUDIO FITOQUÍMICO DE LOS TUBÉRCULOS DE Ullucus tuberosus CALDASCollantes Díaz, Ingrit ElidaCóndor Cuyubamba, Elena AliciaUllucus tuberosustuberstigmasterolspinasterolUllucus tuberosustubérculosestigmasterolespinasterolThis paper describes the phytochemical analysis of the lyophilized juice of the tubers from Ullucus tuberosus, native of the Andean region, which are used in Peruvian gastronomy. From organic solvents extraction and separation by transesterification of fatty acids and chromatography methods, the presence of palmitic acid methyl ester and stigmasterol and spinasterol steroids in the species under study were first identified, these compounds were identified by analysis of its nuclear magnetic resonance spectra hydrogen-1 and carbon-13.Este trabajo describe el análisis fitoquímico del zumo liofilizado de los tubérculos de Ullucus tuberosus, nativos de la región andina, los cuales son usados en la gastronomía peruana. A partir de la extracción con solventes orgánicos y separación por transesterificación de los ácidos grasos y métodos cromatográficos, fueron identificados por primera vez la presencia del éster metílico del ácido palmítico y los esteroides estigmasterol y espinasterol en la especie en estudio, estos compuestos fueron identificados por análisis de sus espectros de resonancia magnética nuclear de hidrógeno-1 y de carbono-13.Sociedad Química del Perú2020-06-30info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersiontexttextoapplication/pdfhttp://revistas.sqperu.org.pe/index.php/revistasqperu/article/view/28010.37761/rsqp.v86i2.280Revista de la Sociedad Química del Perú; Vol. 86 Núm. 2 (2020): Revista de la Sociedad Química del Perú; 105-111Journal of the Chemical Society of Peru; Vol. 86 No. 2 (2020): Journal of Sociedad Química del Perú; 105-1112309-87401810-634X10.37761/rsqp.v86i2reponame:Revista de la Sociedad Química del Perúinstname:Sociedad Química del Perúinstacron:SQPspahttp://revistas.sqperu.org.pe/index.php/revistasqperu/article/view/280/243Derechos de autor 2020 Sociedad Química del Perúhttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessoai:rsqp.revistas.sqperu.org.pe:article/2802020-09-30T16:41:08Z |
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This paper describes the phytochemical analysis of the lyophilized juice of the tubers from Ullucus tuberosus, native of the Andean region, which are used in Peruvian gastronomy. From organic solvents extraction and separation by transesterification of fatty acids and chromatography methods, the presence of palmitic acid methyl ester and stigmasterol and spinasterol steroids in the species under study were first identified, these compounds were identified by analysis of its nuclear magnetic resonance spectra hydrogen-1 and carbon-13. |
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