Efecto del extracto acuoso de la Ocimum basilicnum l. (albahaca) en el crecimiento bacteriano de Escherichia coli

Descripción del Articulo

This study is of research design experiment, completely randomized with 4 treatments and 1 control group, with 3 repetitions. Whose overall objective was to determine the antibacterial effect of aqueous extract of basil (Ocimum basilicum l.) in bacterial growth of Escherichia coli, in order to provi...

Descripción completa

Detalles Bibliográficos
Autores: Calderon Mestanza, Jherson, Torres Armas, Elías A
Formato: artículo
Fecha de Publicación:2018
Institución:Centro de Preparación para la Ciencia y Tecnología
Repositorio:ECIPERÚ
Lenguaje:español
OAI Identifier:oai:revistas.eciperu.net:article/28
Enlace del recurso:https://revistas.eciperu.net/index.php/ECIPERU/article/view/28
Nivel de acceso:acceso abierto
Materia:Extracto acuoso de Ocimum basilicum l
actividad antibacteriana en Escherichia coli
Aqueous extract of Ocimum basilicum l
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spelling Efecto del extracto acuoso de la Ocimum basilicnum l. (albahaca) en el crecimiento bacteriano de Escherichia coliCalderon Mestanza, JhersonTorres Armas, Elías AExtracto acuoso de Ocimum basilicum lactividad antibacteriana en Escherichia coliAqueous extract of Ocimum basilicum lantibacterial activity in Escherichia coliThis study is of research design experiment, completely randomized with 4 treatments and 1 control group, with 3 repetitions. Whose overall objective was to determine the antibacterial effect of aqueous extract of basil (Ocimum basilicum l.) in bacterial growth of Escherichia coli, in order to provide scientific support to popular knowledge. Worked on a sample of 15 petri dishes with strains of Escherichia coli and plant material basil (Ocimum basilicum l.) Fresh. The results show a positive effect of antibacterial activity at doses of 5g, 10g, and 20g water extract of basil (Ocimum basilicum l.) On the growth of Escherichia coli bacteria whose antibacterial effect dose aqueous extract 5g basil (Ocimum basilicum l.) was 38% for 10g was 43.5%, and 46.5% was 20g. In conclusion bacterial growth of Escherichia coli significantly reduces the effect of three doses (5g, 10g and 20g) of aqueous extract of basil (Ocimum basilicum l.) community from Turning Lady of the Amazon Region, being the 20mg which had higher antibacterial activity.El presente estudio es de diseño de investigación experimental, completamente aleatorizado con 4 tratamientos y 1 grupo testigo, con 3 repeticiones. Cuyo objetivo general fue determinar el efecto antibacteriano del extracto acuoso de albahaca (Ocimum basilicum l.) en el crecimiento bacteriano de Escherichia coli, a fin de dar el sustento científico al conocimiento popular. Se trabajó en una muestra constituida por 15 placas petri con cepas de Escherichia coli y material vegetal hojas de albahaca (Ocimum basilicum l.) en fresco. Los resultados muestran un efecto positivo de la actividad antibacteriana para las dosis de 5g, 10g y 20g del extracto acuoso de albahaca (Ocimum basilicum l.) en el crecimiento bacteriano de Escherichia coli, cuyo efecto antibacteriano para la dosis de 5g de extracto acuoso de albahaca (Ocimum basilicum l.) fue de 38 %, para 10g fue de 43.5 %, y para 20g fue de 46.5 %. En conclusión, el crecimiento bacteriano de Escherichia coli disminuye significativamente por efecto de las tres dosis (5g, 10g y 20g) de extracto acuoso de albahaca (Ocimum basilicum l.) procedente de la comunidad de Taquia de la Región Amazonas; siendo la dosis de 20g la que tuvo mayor actividad antibacteriana.Centro de Preparación para la Ciencia y Tecnología (Ceprecyt)2018-12-21info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://revistas.eciperu.net/index.php/ECIPERU/article/view/2810.33017/RevECIPeru2013.0018/Revista ECIPerú; Vol. 10 Núm. 2 (2014); 91813-0194reponame:ECIPERÚinstname:Centro de Preparación para la Ciencia y Tecnologíainstacron:CEPRECYTspahttps://revistas.eciperu.net/index.php/ECIPERU/article/view/28/30Derechos de autor 2014 Revista ECIPerúinfo:eu-repo/semantics/openAccessoai:revistas.eciperu.net:article/282018-12-21T22:11:29Z
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description This study is of research design experiment, completely randomized with 4 treatments and 1 control group, with 3 repetitions. Whose overall objective was to determine the antibacterial effect of aqueous extract of basil (Ocimum basilicum l.) in bacterial growth of Escherichia coli, in order to provide scientific support to popular knowledge. Worked on a sample of 15 petri dishes with strains of Escherichia coli and plant material basil (Ocimum basilicum l.) Fresh. The results show a positive effect of antibacterial activity at doses of 5g, 10g, and 20g water extract of basil (Ocimum basilicum l.) On the growth of Escherichia coli bacteria whose antibacterial effect dose aqueous extract 5g basil (Ocimum basilicum l.) was 38% for 10g was 43.5%, and 46.5% was 20g. In conclusion bacterial growth of Escherichia coli significantly reduces the effect of three doses (5g, 10g and 20g) of aqueous extract of basil (Ocimum basilicum l.) community from Turning Lady of the Amazon Region, being the 20mg which had higher antibacterial activity.
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