Efecto de la temperatura en la cinética de vitamina C y capacidad antioxidante en zumo de tuna (Opuntia ficus – Indica) variedad amarilla
Descripción del Articulo
The main objective of this research work was to evaluate the effect of storage temperature on the kinetics of vitamin C and antioxidant capacity of prickly pear juice (Opuntia ficus - indica) yellow variety. For this, the prickly pear juice was obtained and stored at temperatures of 5, 20 and 35 °C...
Autor: | |
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Formato: | tesis de grado |
Fecha de Publicación: | 2019 |
Institución: | Universidad Nacional de Trujillo |
Repositorio: | UNITRU-Tesis |
Lenguaje: | español |
OAI Identifier: | oai:dspace.unitru.edu.pe:20.500.14414/15667 |
Enlace del recurso: | https://hdl.handle.net/20.500.14414/15667 |
Nivel de acceso: | acceso abierto |
Materia: | Constante de velocidad energía de activación orden de reacción vitamina C capacidad antioxidante zumo de tuna. |
Sumario: | The main objective of this research work was to evaluate the effect of storage temperature on the kinetics of vitamin C and antioxidant capacity of prickly pear juice (Opuntia ficus - indica) yellow variety. For this, the prickly pear juice was obtained and stored at temperatures of 5, 20 and 35 °C for a period of 15 days. The determination of vitamin C and antioxidant capacity was performed every 24 hours. The experimental results obtained indicate these parameters decrease with time, being higher when the temperature increases, losing 56% of vitamin C and 50% of antioxidant capacity in 15 days at 35 °C. Likewise, these results indicate a trend with zero order kinetics for antioxidant capacity and second order for vitamin C content. The values of the rate constant (k) calculated for each parameter, indicate that they are greater when greater Storage temperature. Regarding the activation energy, this was higher for vitamin C (42.9 ± 0.52 kJ/mol) followed by the antioxidant capacity (39.4 ± 0.49 kJ/mol) for the temperature range studied. The analysis of variance demonstrates a high dependence (p < 0.05) of the deterioration kinetics with the storage temperature, in addition to a statistically significant difference for each parameter depending on the temperature. |
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Nota importante:
La información contenida en este registro es de entera responsabilidad de la institución que gestiona el repositorio institucional donde esta contenido este documento o set de datos. El CONCYTEC no se hace responsable por los contenidos (publicaciones y/o datos) accesibles a través del Repositorio Nacional Digital de Ciencia, Tecnología e Innovación de Acceso Abierto (ALICIA).
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