Evaluación de los parámetros del agua termal para su consumo humano y mejora de su calidad - distrito de Cachicadán, 2019
Descripción del Articulo
At present, the urban part of the district of Cachicadán has access to several sources of surface and groundwater with a state of apparent quality, this element is ingested on many occasions without giving it any type of treatment. Therefore, the main objective is to evaluate the parameters of water...
Autores: | , |
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Formato: | tesis de grado |
Fecha de Publicación: | 2019 |
Institución: | Universidad Nacional de Trujillo |
Repositorio: | UNITRU-Tesis |
Lenguaje: | español |
OAI Identifier: | oai:dspace.unitru.edu.pe:20.500.14414/14065 |
Enlace del recurso: | https://hdl.handle.net/20.500.14414/14065 |
Nivel de acceso: | acceso abierto |
Materia: | Agua termal Coliformes ECA y LMP |
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At present, the urban part of the district of Cachicadán has access to several sources of surface and groundwater with a state of apparent quality, this element is ingested on many occasions without giving it any type of treatment. Therefore, the main objective is to evaluate the parameters of water for human consumption for the improvement of the quality of supply of the district of Cachicadán, by means of physicochemical and microbiological analyzes. Three monitoring points can be identified, with three repetitions for each point, the water samples are analyzed in the laboratory of the Faculty of Chemical Engineering of the National University of Trujillo. The microbiological results indicated that the total coliforms in the source, reserve and household supply of the district of Cachicadán, exceed 3 CFU / 100 mL to 12 CFU / 100 mL the LMP, while the heterotrophic bacteria are within the established state and the Average concentration of lead in water is 0.023 mg / L exceeding ECA and LMP. These results show a risk of intoxication and a serious health problem in the population of Cachicadán |
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Esquerre Pereyra, Paul HenryBopp Vidal, Geiner ManuelVera Cordova, Marianela IvonneGaray Lozano, José Miguel2019-09-26T19:19:14Z2019-09-26T19:19:14Z2019https://hdl.handle.net/20.500.14414/14065At present, the urban part of the district of Cachicadán has access to several sources of surface and groundwater with a state of apparent quality, this element is ingested on many occasions without giving it any type of treatment. Therefore, the main objective is to evaluate the parameters of water for human consumption for the improvement of the quality of supply of the district of Cachicadán, by means of physicochemical and microbiological analyzes. Three monitoring points can be identified, with three repetitions for each point, the water samples are analyzed in the laboratory of the Faculty of Chemical Engineering of the National University of Trujillo. The microbiological results indicated that the total coliforms in the source, reserve and household supply of the district of Cachicadán, exceed 3 CFU / 100 mL to 12 CFU / 100 mL the LMP, while the heterotrophic bacteria are within the established state and the Average concentration of lead in water is 0.023 mg / L exceeding ECA and LMP. These results show a risk of intoxication and a serious health problem in the population of CachicadánEn la actualidad, la parte urbana del distrito de Cachicadán tiene acceso a varias fuentes de aguas superficiales y subterráneas con un aparente estado de calidad, dicho elemento es ingerido en muchas ocasiones sin darle ningún tipo de tratamiento. Por ello el objetivo principal fue evaluar los parámetros del agua para consumo humano para la mejora de la calidad del abastecimiento del distrito de Cachicadán, mediante análisis fisicoquímicos y microbiológicos. Se identificaron tres puntos de monitoreo, con tres repeticiones para cada punto, las muestras de agua se analizaron en el laboratorio de la Facultad de Ingeniería Química de la Universidad Nacional de Trujillo. Los resultados microbiológicos indicaron que los coliformes totales en la fuente, reservorio y suministro domiciliario del distrito de Cachicadán, superan de 3 UFC/100 mL a 12 UFC/100 mL los LMP, mientras que las bacterias heterotróficas se encuentran dentro del parámetro establecido y la concentración promedio de Plomo en el agua es de 0.023 mg/L superando los ECA y LMP. Estos resultados evidencian un riesgo de intoxicación y un grave problema de salud en la población de CachicadánTesisspaUniversidad Nacional de Trujilloinfo:eu-repo/semantics/openAccesshttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/pe/Universidad Nacional de TrujilloRepositorio institucional - UNITRUreponame:UNITRU-Tesisinstname:Universidad Nacional de Trujilloinstacron:UNITRUAgua termalColiformesECA y LMPEvaluación de los parámetros del agua termal para su consumo humano y mejora de su calidad - distrito de Cachicadán, 2019info:eu-repo/semantics/bachelorThesisSUNEDUTítulo ProfesionalIngeniero AmbientalIngeniería AmbientalUniversidad Nacional de Trujillo. 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