Caracterización de las Propiedades Fisicoquímicas y Térmicas de Almidón de Yuca (Manihot esculenta)

Descripción del Articulo

Cassava is highly tolerant to harsh climatic conditions and has high productivity on marginal lands. The supply of cassava starch, is the main component of the root, is therefore sustainable and cheap. Evaluations of the physicochemical properties of cassava starch were carried out (variety: Rosada,...

Descripción completa

Detalles Bibliográficos
Autor: Jara Ponce, Jorge Américo
Formato: tesis de grado
Fecha de Publicación:2017
Institución:Universidad Nacional de Trujillo
Repositorio:UNITRU-Tesis
Lenguaje:español
OAI Identifier:oai:dspace.unitru.edu.pe:20.500.14414/10050
Enlace del recurso:https://hdl.handle.net/20.500.14414/10050
Nivel de acceso:acceso abierto
Materia:nativo, propiedades térmicas, almidón, yuca
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description Cassava is highly tolerant to harsh climatic conditions and has high productivity on marginal lands. The supply of cassava starch, is the main component of the root, is therefore sustainable and cheap. Evaluations of the physicochemical properties of cassava starch were carried out (variety: Rosada, Origin: Ayacucho - Peru). The content of amylose was 19.55 ± 1.97, the moisture content of 12.27 ± 0.77, ash of 0.19 ± 0.01 and proteins of 0.10 ± 0.10. The gelatinization temperatures were 57.66 ± 0.04 for To, 63.23 ± 0.02 for Tp and 70.96 ± 0.16 for Tc. The granular form was circular truncated, with an average granule size of 16 μm. The FT-IR spectrum shows the major groups of alcohols and carbon-oxygen-hydrogen bonds corresponding to the presence of starch. Cassava starch can be used in products that require average processing temperatures, and can be included in food systems such as thickeners, stabilizers and gelling agents in refrigerated and frozen foods.
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spelling Siche Jara, Raúl BenitoJara Ponce, Jorge Américo2018-03-19T17:15:41Z2018-03-19T17:15:41Z2017https://hdl.handle.net/20.500.14414/10050Cassava is highly tolerant to harsh climatic conditions and has high productivity on marginal lands. The supply of cassava starch, is the main component of the root, is therefore sustainable and cheap. Evaluations of the physicochemical properties of cassava starch were carried out (variety: Rosada, Origin: Ayacucho - Peru). The content of amylose was 19.55 ± 1.97, the moisture content of 12.27 ± 0.77, ash of 0.19 ± 0.01 and proteins of 0.10 ± 0.10. The gelatinization temperatures were 57.66 ± 0.04 for To, 63.23 ± 0.02 for Tp and 70.96 ± 0.16 for Tc. The granular form was circular truncated, with an average granule size of 16 μm. The FT-IR spectrum shows the major groups of alcohols and carbon-oxygen-hydrogen bonds corresponding to the presence of starch. Cassava starch can be used in products that require average processing temperatures, and can be included in food systems such as thickeners, stabilizers and gelling agents in refrigerated and frozen foods.La yuca es altamente tolerante a las duras condiciones climáticas y tiene gran productividad en tierras marginales. El suministro de almidón de yuca, es el principal componente de la raíz, es por lo tanto sostenible y barato. Se realizó la evaluación de las propiedades fisicoquímicas del almidón de yuca (variedad: Rosada, Origen: Ayacucho -Perú). El contenido de amilosa fue de 19.55 ± 1.97, el contenido de humedad de 12.27 ± 0.77, cenizas de 0.19 ± 0.01 y proteínas de 0.10 ± 0.10. Las temperaturas de gelatinización fueron de 57.66 ± 0.04 para To, 63.23 ± 0.02 para Tp y 70.96 ± 0.16 para Tc. La forma granular fue circular truncada, con un tamaño de gránulo promedio de 16 μm. El espectro FT-IR muestra los principales grupos de unión de alcoholes y enlaces carbono-oxigeno-hidrógeno correspondientes a la presencia del almidón. El almidón de yuca puede ser utilizado en productos que requieren temperaturas medias de procesamiento, y pueden ser incluidos en sistemas alimenticios como espesantes, estabilizantes y gelificantes en alimentos refrigerados y congeladosTesisspaUniversidad Nacional de TrujilloTAGI;582SUNEDUinfo:eu-repo/semantics/openAccesshttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/pe/Universidad Nacional de TrujilloRepositorio institucional - UNITRUreponame:UNITRU-Tesisinstname:Universidad Nacional de Trujilloinstacron:UNITRUnativo, propiedades térmicas, almidón, yucaCaracterización de las Propiedades Fisicoquímicas y Térmicas de Almidón de Yuca (Manihot esculenta)info:eu-repo/semantics/bachelorThesisTitulo ProfesionalINGENIERO AGROINDUSTRIALIngeniería AgroindustrialUniversidad Nacional de Trujillo - Facultad de Ciencias AgropecuariasORIGINALJara Ponce Jorge Américo.pdfJara Ponce Jorge Américo.pdfapplication/pdf1152054https://dspace.unitru.edu.pe/bitstreams/9821c559-77e3-4e05-8d88-7ff2decdeb7a/download95d57c25e8701eadaadda2f77ea8dcd5MD51LICENSElicense.txtlicense.txttext/plain; charset=utf-81748https://dspace.unitru.edu.pe/bitstreams/968d9ab6-b76e-4300-aa66-f2cffa9b39ae/download8a4605be74aa9ea9d79846c1fba20a33MD5220.500.14414/10050oai:dspace.unitru.edu.pe:20.500.14414/100502024-02-13 09:35:04.545http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/pe/info:eu-repo/semantics/openAccessopen.accesshttps://dspace.unitru.edu.peRepositorio Institucional - UNITRUrepositorios@unitru.edu.peTk9URTogUExBQ0UgWU9VUiBPV04gTElDRU5TRSBIRVJFClRoaXMgc2FtcGxlIGxpY2Vuc2UgaXMgcHJvdmlkZWQgZm9yIGluZm9ybWF0aW9uYWwgcHVycG9zZXMgb25seS4KCk5PTi1FWENMVVNJVkUgRElTVFJJQlVUSU9OIExJQ0VOU0UKCkJ5IHNpZ25pbmcgYW5kIHN1Ym1pdHRpbmcgdGhpcyBsaWNlbnNlLCB5b3UgKHRoZSBhdXRob3Iocykgb3IgY29weXJpZ2h0Cm93bmVyKSBncmFudHMgdG8gRFNwYWNlIFVuaXZlcnNpdHkgKERTVSkgdGhlIG5vbi1leGNsdXNpdmUgcmlnaHQgdG8gcmVwcm9kdWNlLAp0cmFuc2xhdGUgKGFzIGRlZmluZWQgYmVsb3cpLCBhbmQvb3IgZGlzdHJpYnV0ZSB5b3VyIHN1Ym1pc3Npb24gKGluY2x1ZGluZwp0aGUgYWJzdHJhY3QpIHdvcmxkd2lkZSBpbiBwcmludCBhbmQgZWxlY3Ryb25pYyBmb3JtYXQgYW5kIGluIGFueSBtZWRpdW0sCmluY2x1ZGluZyBidXQgbm90IGxpbWl0ZWQgdG8gYXVkaW8gb3IgdmlkZW8uCgpZb3UgYWdyZWUgdGhhdCBEU1UgbWF5LCB3aXRob3V0IGNoYW5naW5nIHRoZSBjb250ZW50LCB0cmFuc2xhdGUgdGhlCnN1Ym1pc3Npb24gdG8gYW55IG1lZGl1bSBvciBmb3JtYXQgZm9yIHRoZSBwdXJwb3NlIG9mIHByZXNlcnZhdGlvbi4KCllvdSBhbHNvIGFncmVlIHRoYXQgRFNVIG1heSBrZWVwIG1vcmUgdGhhbiBvbmUgY29weSBvZiB0aGlzIHN1Ym1pc3Npb24gZm9yCnB1cnBvc2VzIG9mIHNlY3VyaXR5LCBiYWNrLXVwIGFuZCBwcmVzZXJ2YXRpb24uCgpZb3UgcmVwcmVzZW50IHRoYXQgdGhlIHN1Ym1pc3Npb24gaXMgeW91ciBvcmlnaW5hbCB3b3JrLCBhbmQgdGhhdCB5b3UgaGF2ZQp0aGUgcmlnaHQgdG8gZ3JhbnQgdGhlIHJpZ2h0cyBjb250YWluZWQgaW4gdGhpcyBsaWNlbnNlLiBZb3UgYWxzbyByZXByZXNlbnQKdGhhdCB5b3VyIHN1Ym1pc3Npb24gZG9lcyBub3QsIHRvIHRoZSBiZXN0IG9mIHlvdXIga25vd2xlZGdlLCBpbmZyaW5nZSB1cG9uCmFueW9uZSdzIGNvcHlyaWdodC4KCklmIHRoZSBzdWJtaXNzaW9uIGNvbnRhaW5zIG1hdGVyaWFsIGZvciB3aGljaCB5b3UgZG8gbm90IGhvbGQgY29weXJpZ2h0LAp5b3UgcmVwcmVzZW50IHRoYXQgeW91IGhhdmUgb2J0YWluZWQgdGhlIHVucmVzdHJpY3RlZCBwZXJtaXNzaW9uIG9mIHRoZQpjb3B5cmlnaHQgb3duZXIgdG8gZ3JhbnQgRFNVIHRoZSByaWdodHMgcmVxdWlyZWQgYnkgdGhpcyBsaWNlbnNlLCBhbmQgdGhhdApzdWNoIHRoaXJkLXBhcnR5IG93bmVkIG1hdGVyaWFsIGlzIGNsZWFybHkgaWRlbnRpZmllZCBhbmQgYWNrbm93bGVkZ2VkCndpdGhpbiB0aGUgdGV4dCBvciBjb250ZW50IG9mIHRoZSBzdWJtaXNzaW9uLgoKSUYgVEhFIFNVQk1JU1NJT04gSVMgQkFTRUQgVVBPTiBXT1JLIFRIQVQgSEFTIEJFRU4gU1BPTlNPUkVEIE9SIFNVUFBPUlRFRApCWSBBTiBBR0VOQ1kgT1IgT1JHQU5JWkFUSU9OIE9USEVSIFRIQU4gRFNVLCBZT1UgUkVQUkVTRU5UIFRIQVQgWU9VIEhBVkUKRlVMRklMTEVEIEFOWSBSSUdIVCBPRiBSRVZJRVcgT1IgT1RIRVIgT0JMSUdBVElPTlMgUkVRVUlSRUQgQlkgU1VDSApDT05UUkFDVCBPUiBBR1JFRU1FTlQuCgpEU1Ugd2lsbCBjbGVhcmx5IGlkZW50aWZ5IHlvdXIgbmFtZShzKSBhcyB0aGUgYXV0aG9yKHMpIG9yIG93bmVyKHMpIG9mIHRoZQpzdWJtaXNzaW9uLCBhbmQgd2lsbCBub3QgbWFrZSBhbnkgYWx0ZXJhdGlvbiwgb3RoZXIgdGhhbiBhcyBhbGxvd2VkIGJ5IHRoaXMKbGljZW5zZSwgdG8geW91ciBzdWJtaXNzaW9uLgo=
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