Efecto de tres niveles de lisina líquida, sobre los parámetros productivos en pollos de carne en la etapa de acabado en Yurimaguas

Descripción del Articulo

The present research work was carried out in the poultry shed of Mr. Henry Sifuentes Castañeda, located in Barrio Miami, in the district of Yurimaguas, province of Alto Amazonas, department of Loreto, with the objective of evaluating the effect of three levels of lysine liquid, on the productive par...

Descripción completa

Detalles Bibliográficos
Autor: Hidalgo Cornejo, Luis Alberto
Formato: tesis de grado
Fecha de Publicación:2018
Institución:Universidad Nacional De La Amazonía Peruana
Repositorio:UNAPIquitos-Institucional
Lenguaje:español
OAI Identifier:oai:repositorio.unapiquitos.edu.pe:20.500.12737/8699
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Nivel de acceso:acceso abierto
Materia:Pollo
Alimentación avícola
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description The present research work was carried out in the poultry shed of Mr. Henry Sifuentes Castañeda, located in Barrio Miami, in the district of Yurimaguas, province of Alto Amazonas, department of Loreto, with the objective of evaluating the effect of three levels of lysine liquid, on the productive parameters in broilers in the finishing stage in Yurimaguas. 96 broiler chickens from the Cobb line were used with an average weight of 1,176 kg, which were distributed in treatments; T0: 0.0; T1:1.0; T2:1.1 and T3:1.2 % of liquid lysine, respectively. The research was of an experimental nature and a completely randomized design (DCA) was used, consisting of 4 treatments and 4 repetitions, and the comparison of means between treatments was made using the Duncan test (5%). The results that showed the liquid lysine for the weight increase variable, T3 and T2 presented a greater increase in live weight, obtaining 2181 g and 2177 g, respectively, at the end of the trial in the seventh week, compared to T0, which obtained an increase of 2153 g and T1 with an increase in live weight of 2173 g. In feed conversion, the one that obtained the highest was T2 with 1.83. In conclusion, with 1.2% liquid lysine they cause greater weight gain (2181 g) and feed conversion efficiency (1.83), and with 1.0% liquid lysine better feed intake (191.85 g) in chickens from 21 to 42 days of age. age, likewise, better economic merit was reported in T3 with 36.42%.
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The results that showed the liquid lysine for the weight increase variable, T3 and T2 presented a greater increase in live weight, obtaining 2181 g and 2177 g, respectively, at the end of the trial in the seventh week, compared to T0, which obtained an increase of 2153 g and T1 with an increase in live weight of 2173 g. In feed conversion, the one that obtained the highest was T2 with 1.83. In conclusion, with 1.2% liquid lysine they cause greater weight gain (2181 g) and feed conversion efficiency (1.83), and with 1.0% liquid lysine better feed intake (191.85 g) in chickens from 21 to 42 days of age. age, likewise, better economic merit was reported in T3 with 36.42%.El presente trabajo de investigación se realizó galpón de aves del Sr. Henry Sifuentes Castañeda, situado en el Barrio Miami, en el distrito de Yurimaguas, provincia de Alto Amazonas, departamento de Loreto, con el objetivo de Evaluar el efecto de tres niveles de lisina liquida, sobre los parámetros productivos en pollos de carne en la etapa de acabado en Yurimaguas. Se utilizó 96 pollos parrilleros de la línea Cobb con un peso promedio de 1.175 kg, los cuales fueron distribuidos en tratamientos; T0: 0.0; T1:1.0; T2:1.1 y T3:1.2 % de lisina líquida respectivamente. La investigación fue de tipo experimental y se utilizó un diseño completamente al azar (DCA), conformado por 4 tratamientos y 4 repeticiones y la comparación de medias entre tratamientos se hizo mediante el test de Duncan (5%). Los resultados que mostraron la lisina liquidan para la variable incremento de peso el T3 y el T2 presentaron mayor incremento de peso vivo obteniendo 2181 g y 2177 g respectivamente al final del ensayo en la séptima semana, comparando con el T0 que obtuvo un incremento de 2153 g y el T1 con un incremento de peso vivo de 2173 g. En la conversión alimenticia la que obtuvo mayor fue el T2 con 1.83. En conclusión, con 1.2 % de lisina líquida ocasionan mayor incremento peso (2181 g) y eficacia en la conversión alimenticia (1.83), y con 1.0 % de lisina líquida mejor consumo de alimento (191.85 g) en pollos de 21 a 42 días de edad, así mismo, se reportó mejor mérito económico en el T3 con 36.42%.application/pdfspaUniversidad Nacional de la Amazonía PeruanaPEinfo:eu-repo/semantics/openAccesshttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/PolloAlimentación avícolaLisinahttps://purl.org/pe-repo/ocde/ford#4.02.02Efecto de tres niveles de lisina líquida, sobre los parámetros productivos en pollos de carne en la etapa de acabado en Yurimaguasinfo:eu-repo/semantics/bachelorThesisreponame:UNAPIquitos-Institucionalinstname:Universidad Nacional De La Amazonía Peruanainstacron:UNAPIquitosSUNEDUZootecniaUniversidad Nacional de la Amazonía Peruana. Facultad de ZootecniaIngeniero(a) Zootecnista72372711https://orcid.org/0000-0002-7841-663405584077https://purl.org/pe-repo/renati/type#trabajoDeSuficienciaProfesional811306https://purl.org/pe-repo/renati/level#tituloProfesionalGuerra Teixeira, Aldi AlidaRuiz de del Aguila, EstherFernández Flores, FernandoORIGINALLuis_Trab.Suf.Prof_Titulo_2018.pdfLuis_Trab.Suf.Prof_Titulo_2018.pdfTexto completoapplication/pdf1045812https://demo7-repo.unapiquitos.edu.pe/bitstreams/5c5a4520-bd25-41c2-969f-963076e2ec35/download3d72e1dc02c29b54b0990faf2d62e082MD51trueAnonymousREADTEXTLuis_Trab.Suf.Prof_Titulo_2018.pdf.txtLuis_Trab.Suf.Prof_Titulo_2018.pdf.txtExtracted texttext/plain63789https://demo7-repo.unapiquitos.edu.pe/bitstreams/ebd7a0fb-d701-48fd-9ecc-3ba7081bc31d/download054007f4d68d7fd85eae9048deadfa18MD52falseAnonymousREADTHUMBNAILLuis_Trab.Suf.Prof_Titulo_2018.pdf.jpgLuis_Trab.Suf.Prof_Titulo_2018.pdf.jpgGenerated Thumbnailimage/jpeg2750https://demo7-repo.unapiquitos.edu.pe/bitstreams/ffd3db14-a4f4-4189-9237-081407640fce/download4e2492c30c57ca87669b6ada92bef3cdMD53falseAnonymousREAD20.500.12737/8699oai:demo7-repo.unapiquitos.edu.pe:20.500.12737/86992023-01-04T23:30:46.297Zhttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/info:eu-repo/semantics/openAccessopen.accesshttps://demo7-repo.unapiquitos.edu.peRepositorio Digital UNAPrepositorio.institucional@unapiquitos.edu.pe
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