Eco-efficient technologies for the valuation of agro-industrial waste in fruits and vegetables
Descripción del Articulo
The increasing development of eco-efficient technologies for obtaining active biocompounds is having more impact on the food and non-food products industry, which has a particular objective, the extraction of active metabolites from the plant matrix of various natural residues of fruits and vegetabl...
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| Formato: | artículo |
| Fecha de Publicación: | 2020 |
| Institución: | Universidad Privada de Tacna |
| Repositorio: | Revistas - Universidad Privada de Tacna |
| Lenguaje: | español |
| OAI Identifier: | oai:revistas.upt.edu.pe:article/300 |
| Enlace del recurso: | https://revistas.upt.edu.pe/ojs/index.php/ingenieria/article/view/300 |
| Nivel de acceso: | acceso abierto |
| Materia: | Agua subcrítica biocompuestos activos metabolitos fluidos supercríticos biopelículas Subcritical water active biocomposites metabolites supercritical fluids biofilms |
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Eco-efficient technologies for the valuation of agro-industrial waste in fruits and vegetablesTecnologías ecoeficientes para la valoración de residuos agroindustriales en frutas y hortalizasCornejo-Figueroa, Marianne HildaCartagena-Cutipa, RaulAlcázar-Alay, Sylvia CarolinaAgua subcríticabiocompuestos activosmetabolitosfluidos supercríticosbiopelículasSubcritical wateractive biocompositesmetabolitessupercritical fluidsbiofilmsThe increasing development of eco-efficient technologies for obtaining active biocompounds is having more impact on the food and non-food products industry, which has a particular objective, the extraction of active metabolites from the plant matrix of various natural residues of fruits and vegetables. Contributing to health and the use of methodologies that are respectful with the environment, since they try to use solvents that generate less impact on its contamination. Thus, the study of these technologies such as Extraction with subcritical water, Extraction assisted by microwaves, Extraction with supercritical fluids, seek to optimize their unit processes to be more efficient and sustainable, obtaining greater purity and performance in obtaining bioactive extracts by controlling parameters in the physicochemical properties of the solvents themselves in use. There are also practices that allow the reinsertion of natural waste through its use from its biological origin, as well as the Fermentation of solid substrate in bioreactors and the development of biofilms by thermal compression for the generation of new products with added value.El creciente desarrollo de tecnologías ecoeficientes para la obtención de biocompuestos activos está teniendo cada vez mayor impacto en la industria de productos alimentarios y no alimentarios los cuales un objetivo en particular, la extracción de metabolitos activos a partir de la matriz vegetal de diversos residuos naturales de frutas y hortalizas, contribuyendo así, con la salud y el manejo de metodologías que son respetuosas con el medio ambiente pues procuran emplear solventes que generen menor impacto en la contaminación del mismo. Es así que el estudio de estas tecnologías como la Extracción con agua subcrítica, Extracción asistida por microondas, Extracción con fluidos supercríticos, pretenden optimizar sus procesos unitarios para lograr ser más eficientes y sostenibles, obteniendo mayor pureza y rendimiento en la obtención de extractos bioactivos controlando parámetros en las propiedades fisicoquímicas de los propios solventes en uso. También están las prácticas que permiten la reinserción de residuos naturales mediante su aprovechamiento a partir de su origen biológico, así como lo son la Fermentación de sustrato sólido en biorreactores y el Desarrollo de biopelículas por compresión térmica para la generación de nuevos productos con valor agregado.UNIVERSIDAD PRIVADA DE TACNA2020-07-16info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://revistas.upt.edu.pe/ojs/index.php/ingenieria/article/view/30010.47796/ing.v2i01.300INGENIERÍA INVESTIGA; Vol. 2 No. 01 (2020): Ingeniería Investiga; pp. 294 - 311INGENIERÍA INVESTIGA; Vol. 2 Núm. 01 (2020): Ingeniería Investiga; pp. 294 - 3112708-303910.47796/ing.v2i01reponame:Revistas - Universidad Privada de Tacnainstname:Universidad Privada de Tacnainstacron:UPTspahttps://revistas.upt.edu.pe/ojs/index.php/ingenieria/article/view/300/272info:eu-repo/semantics/openAccessoai:revistas.upt.edu.pe:article/3002021-11-29T10:40:25Z |
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The increasing development of eco-efficient technologies for obtaining active biocompounds is having more impact on the food and non-food products industry, which has a particular objective, the extraction of active metabolites from the plant matrix of various natural residues of fruits and vegetables. Contributing to health and the use of methodologies that are respectful with the environment, since they try to use solvents that generate less impact on its contamination. Thus, the study of these technologies such as Extraction with subcritical water, Extraction assisted by microwaves, Extraction with supercritical fluids, seek to optimize their unit processes to be more efficient and sustainable, obtaining greater purity and performance in obtaining bioactive extracts by controlling parameters in the physicochemical properties of the solvents themselves in use. There are also practices that allow the reinsertion of natural waste through its use from its biological origin, as well as the Fermentation of solid substrate in bioreactors and the development of biofilms by thermal compression for the generation of new products with added value. |
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INGENIERÍA INVESTIGA; Vol. 2 No. 01 (2020): Ingeniería Investiga; pp. 294 - 311 INGENIERÍA INVESTIGA; Vol. 2 Núm. 01 (2020): Ingeniería Investiga; pp. 294 - 311 2708-3039 10.47796/ing.v2i01 reponame:Revistas - Universidad Privada de Tacna instname:Universidad Privada de Tacna instacron:UPT |
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