Study lucuma powder performance from fresh fruit
Descripción del Articulo
The aim of the study is the principal parameters establish or to determine for the production of flour of eggplant of excellent quality, depending on the temperature, time of dried and size of the particles of flour, which finally define the performance of the process. One used fruits in his ideal c...
Autores: | , , |
---|---|
Formato: | artículo |
Fecha de Publicación: | 2012 |
Institución: | Universidad Nacional Mayor de San Marcos |
Repositorio: | Revistas - Universidad Nacional Mayor de San Marcos |
Lenguaje: | español |
OAI Identifier: | oai:ojs.csi.unmsm:article/6262 |
Enlace del recurso: | https://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/idata/article/view/6262 |
Nivel de acceso: | acceso abierto |
Materia: | lucuma flour biotype process lúcuma harina biotipo proceso |
id |
REVUNMSM_d94c36016c71581135863d781557ec0a |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:ojs.csi.unmsm:article/6262 |
network_acronym_str |
REVUNMSM |
network_name_str |
Revistas - Universidad Nacional Mayor de San Marcos |
repository_id_str |
|
spelling |
Study lucuma powder performance from fresh fruitEstudio de rendimiento de harina de lúcuma a partir del fruto frescoLavado Soto, Mooner AurelioYenque Dedios, Julio AntolínRobles Calderón, RobertolucumaflourbiotypeprocesslúcumaharinabiotipoprocesoThe aim of the study is the principal parameters establish or to determine for the production of flour of eggplant of excellent quality, depending on the temperature, time of dried and size of the particles of flour, which finally define the performance of the process. One used fruits in his ideal condition of maturity organoléptica, for preventing it from oxidizing for action of the enzimas, there was in use a solution of 80 parts for million (ppm) of metabisulfito of potassium. The temperature of dried was of 65°C during 16h, which was carried out in a dryer of trays of stainless steel, with control of temperature and time. (Dryer of 20 trays of 50 X 40 cm c/u). For the grinding there was used a molino of hammer of stainless steel of 10kg/h, the flour being obtained by size of minor particle of 0.5 mm.El objetivo del estudio es establecer o determinar los principales parámetros para la producción de harina de lúcuma de excelente calidad, en función de la temperatura, tiempo de secado y tamaño de las partículas de harina, los que finalmente definen el rendimiento del proceso. Se utilizó frutas en su estado óptimo de madurez organoléptica, para evitar que se oxide por acción de las enzimas, se utilizó una solución de 80 partes por millón (ppm) de metabisulfito de potasio. La temperatura de secado fue de 65°C durante 16h, el cual se llevó a cabo en un secador de bandejas de acero inoxidable, con control de temperatura y tiempo. (secador de 20 bandejas de 50 X 40 cm c/u). Para la molienda se empleó una molino de martillo de acero inoxidable de 10kg/h, obteniéndose la harina con tamaño de partícula menor de 0.5 mm.Facultad de Ingeniería Industrial, Universidad Nacional Mayor de San Marcos2012-07-13info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/idata/article/view/626210.15381/idata.v15i1.6262Industrial Data; Vol. 15 No. 1 (2012); 127-130Industrial Data; Vol. 15 Núm. 1 (2012); 127-1301810-99931560-9146reponame:Revistas - Universidad Nacional Mayor de San Marcosinstname:Universidad Nacional Mayor de San Marcosinstacron:UNMSMspahttps://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/idata/article/view/6262/5464Derechos de autor 2012 Mooner Aurelio Lavado Soto, Julio Antolín Yenque Dedios, Roberto Robles Calderónhttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessoai:ojs.csi.unmsm:article/62622020-06-14T21:31:46Z |
dc.title.none.fl_str_mv |
Study lucuma powder performance from fresh fruit Estudio de rendimiento de harina de lúcuma a partir del fruto fresco |
title |
Study lucuma powder performance from fresh fruit |
spellingShingle |
Study lucuma powder performance from fresh fruit Lavado Soto, Mooner Aurelio lucuma flour biotype process lúcuma harina biotipo proceso |
title_short |
Study lucuma powder performance from fresh fruit |
title_full |
Study lucuma powder performance from fresh fruit |
title_fullStr |
Study lucuma powder performance from fresh fruit |
title_full_unstemmed |
Study lucuma powder performance from fresh fruit |
title_sort |
Study lucuma powder performance from fresh fruit |
dc.creator.none.fl_str_mv |
Lavado Soto, Mooner Aurelio Yenque Dedios, Julio Antolín Robles Calderón, Roberto |
author |
Lavado Soto, Mooner Aurelio |
author_facet |
Lavado Soto, Mooner Aurelio Yenque Dedios, Julio Antolín Robles Calderón, Roberto |
author_role |
author |
author2 |
Yenque Dedios, Julio Antolín Robles Calderón, Roberto |
author2_role |
author author |
dc.subject.none.fl_str_mv |
lucuma flour biotype process lúcuma harina biotipo proceso |
topic |
lucuma flour biotype process lúcuma harina biotipo proceso |
description |
The aim of the study is the principal parameters establish or to determine for the production of flour of eggplant of excellent quality, depending on the temperature, time of dried and size of the particles of flour, which finally define the performance of the process. One used fruits in his ideal condition of maturity organoléptica, for preventing it from oxidizing for action of the enzimas, there was in use a solution of 80 parts for million (ppm) of metabisulfito of potassium. The temperature of dried was of 65°C during 16h, which was carried out in a dryer of trays of stainless steel, with control of temperature and time. (Dryer of 20 trays of 50 X 40 cm c/u). For the grinding there was used a molino of hammer of stainless steel of 10kg/h, the flour being obtained by size of minor particle of 0.5 mm. |
publishDate |
2012 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2012-07-13 |
dc.type.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.none.fl_str_mv |
https://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/idata/article/view/6262 10.15381/idata.v15i1.6262 |
url |
https://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/idata/article/view/6262 |
identifier_str_mv |
10.15381/idata.v15i1.6262 |
dc.language.none.fl_str_mv |
spa |
language |
spa |
dc.relation.none.fl_str_mv |
https://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/idata/article/view/6262/5464 |
dc.rights.none.fl_str_mv |
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0 info:eu-repo/semantics/openAccess |
rights_invalid_str_mv |
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0 |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Facultad de Ingeniería Industrial, Universidad Nacional Mayor de San Marcos |
publisher.none.fl_str_mv |
Facultad de Ingeniería Industrial, Universidad Nacional Mayor de San Marcos |
dc.source.none.fl_str_mv |
Industrial Data; Vol. 15 No. 1 (2012); 127-130 Industrial Data; Vol. 15 Núm. 1 (2012); 127-130 1810-9993 1560-9146 reponame:Revistas - Universidad Nacional Mayor de San Marcos instname:Universidad Nacional Mayor de San Marcos instacron:UNMSM |
instname_str |
Universidad Nacional Mayor de San Marcos |
instacron_str |
UNMSM |
institution |
UNMSM |
reponame_str |
Revistas - Universidad Nacional Mayor de San Marcos |
collection |
Revistas - Universidad Nacional Mayor de San Marcos |
repository.name.fl_str_mv |
|
repository.mail.fl_str_mv |
|
_version_ |
1795238300116582400 |
score |
13.87115 |
Nota importante:
La información contenida en este registro es de entera responsabilidad de la institución que gestiona el repositorio institucional donde esta contenido este documento o set de datos. El CONCYTEC no se hace responsable por los contenidos (publicaciones y/o datos) accesibles a través del Repositorio Nacional Digital de Ciencia, Tecnología e Innovación de Acceso Abierto (ALICIA).
La información contenida en este registro es de entera responsabilidad de la institución que gestiona el repositorio institucional donde esta contenido este documento o set de datos. El CONCYTEC no se hace responsable por los contenidos (publicaciones y/o datos) accesibles a través del Repositorio Nacional Digital de Ciencia, Tecnología e Innovación de Acceso Abierto (ALICIA).