BIOPROCESSES DEVELOPMENT FOR REDUCING LEVELS OF EFFLUENT BOD AND COD FOOD INDUSTRY
Descripción del Articulo
It was developed a biotechnological process to reduce chemical oxygen demand (COD) & Biochemical Oxygen Demand (BOD) from industrial waste water, simultaneously, it was evaluated the potential bioconversion of some yeast into Food yeast & ethanol production. It was produced a reducti...
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Formato: | artículo |
Fecha de Publicación: | 2008 |
Institución: | Universidad Nacional Mayor de San Marcos |
Repositorio: | Revistas - Universidad Nacional Mayor de San Marcos |
Lenguaje: | español |
OAI Identifier: | oai:ojs.csi.unmsm:article/4842 |
Enlace del recurso: | https://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/quim/article/view/4842 |
Nivel de acceso: | acceso abierto |
Materia: | Industrial wastewater pollution Biological treatment DBO & DQO reduction Sweet whey amilaceous effluents Bioproceso Tratamiento efluentes industriales Suero lácteo y efluentes amiláceos Reducción DQO y DBO |
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BIOPROCESSES DEVELOPMENT FOR REDUCING LEVELS OF EFFLUENT BOD AND COD FOOD INDUSTRYDESARROLLO DE BIOPROCESOS PARA LA REDUCCIÓN DE LOS NIVELES DE DBO y DQO DE EFLUENTES DE LA INDUSTRIA ALIMENTARIAFlores P., AbadBautista C., MarioEgúsquiza Ch., RosaDe La Torre, MayraIndustrial wastewater pollutionBiological treatment DBO & DQO reductionSweet wheyamilaceous effluentsBioprocesoTratamiento efluentes industrialesSuero lácteo y efluentes amiláceosReducción DQO y DBOIt was developed a biotechnological process to reduce chemical oxygen demand (COD) & Biochemical Oxygen Demand (BOD) from industrial waste water, simultaneously, it was evaluated the potential bioconversion of some yeast into Food yeast & ethanol production. It was produced a reduction of the Chemical Oxygen Demand (COD) and Biochemical Oxygen Demand (BOD) of potatoes starchy processing industry from 22,5000 Chemical Oxygen Demand (COD) and Biochemical Oxygen demand (BOD) of COD to 1480 mg O2/ L and 26,400 mg O2/L BOD to 2100 mg O2/ L BOD with an aerobic mixed culture of Candida tropicalis BT-UNSM 124 and LIpomyces sp BT-UNMSM-145. It was produced a reduction of Chemical Oxygen Demand (COD) and Biochemical Oxygen Demand (DBO) of dairy effluent diluted from 22,100 mg O2/ L COD to 1280 mg O2/ L and 17,500 mg O2 / L BOD to 1100 mg O2/ L of BOD with an aerobic culture of Kluyveromyces marxianus NRRL-Y-1109 and a reduction of COD from 22,100 mg O2/ L to 1360 mg de 02/ L and reduction of BOD from 17,600 mg O2/ L to 1259 mg O2/ L with an aerobic culture of Candida pseudotropicalis.Se desarrolló un proceso biotecnológico para la reducción de los niveles de Demanda Bioquímica de Oxígeno (DBO) de efluentes de la Industria alimentaria, evaluándose el potencial de bioconversión de levaduras seleccionadas en la producción de biomasa forrajera y etanol. Se produjo una reducción de la DQO de suero lácteo diluido de 22,100 mg de O2/L a 1280 mg de 02/L y de la Demanda Bioquímica de Oxígeno (DBO5) de 17,500 mg 02/ L a 1100 mg 02/ L mediante el cultivo aeróbico de Kluyveromyces marxianus NRRL-Y-1109 y de 22,100 mg 02/ L de DQO a 1360 mg 02/ L y de la DBO5 de 17,600 mg 02/ L a 1250 mg 02/ L con el cultivo aeróbico de Candida pseudotropicalis BT-UNMSM-6. También se logró reducir la DQO de un efluente de una industria de procesamiento de Almidón de papa de 22,500 mg 02/ L a 1480 mg 02/ L y de la DBO5 de 26,400 mg 02 / L a 2100 mg 02/ L empleando un cultivo mixto de Candida tropicalis BT-UNMSM-124 y Lipomyces starkeyi NRRL-11557 en condiciones aeróbicas.Universidad Nacional Mayor de San Marcos2008-09-15info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/quim/article/view/4842Revista Peruana de Química e Ingeniería Química; Vol. 11 No. 1 (2008); 3-10Revista Peruana de Química e Ingeniería Química; Vol. 11 Núm. 1 (2008); 3-101609-75991726-2208reponame:Revistas - Universidad Nacional Mayor de San Marcosinstname:Universidad Nacional Mayor de San Marcosinstacron:UNMSMspahttps://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/quim/article/view/4842/3915Derechos de autor 2008 Abad Flores P., Mario Bautista C., Rosa Egúsquiza Ch., Mayra De La Torrehttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessoai:ojs.csi.unmsm:article/48422020-05-11T11:56:51Z |
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It was developed a biotechnological process to reduce chemical oxygen demand (COD) & Biochemical Oxygen Demand (BOD) from industrial waste water, simultaneously, it was evaluated the potential bioconversion of some yeast into Food yeast & ethanol production. It was produced a reduction of the Chemical Oxygen Demand (COD) and Biochemical Oxygen Demand (BOD) of potatoes starchy processing industry from 22,5000 Chemical Oxygen Demand (COD) and Biochemical Oxygen demand (BOD) of COD to 1480 mg O2/ L and 26,400 mg O2/L BOD to 2100 mg O2/ L BOD with an aerobic mixed culture of Candida tropicalis BT-UNSM 124 and LIpomyces sp BT-UNMSM-145. It was produced a reduction of Chemical Oxygen Demand (COD) and Biochemical Oxygen Demand (DBO) of dairy effluent diluted from 22,100 mg O2/ L COD to 1280 mg O2/ L and 17,500 mg O2 / L BOD to 1100 mg O2/ L of BOD with an aerobic culture of Kluyveromyces marxianus NRRL-Y-1109 and a reduction of COD from 22,100 mg O2/ L to 1360 mg de 02/ L and reduction of BOD from 17,600 mg O2/ L to 1259 mg O2/ L with an aerobic culture of Candida pseudotropicalis. |
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Revista Peruana de Química e Ingeniería Química; Vol. 11 No. 1 (2008); 3-10 Revista Peruana de Química e Ingeniería Química; Vol. 11 Núm. 1 (2008); 3-10 1609-7599 1726-2208 reponame:Revistas - Universidad Nacional Mayor de San Marcos instname:Universidad Nacional Mayor de San Marcos instacron:UNMSM |
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