Effects of onion (Allium cepa) dietary supplementation on turkey growth performance, internal organ weights and meat oxidative stability
Descripción del Articulo
The aim of this study was to determine the effect of different levels of nutritional supplementation of the onion bulb (Allium cepa) on the productive performance of the turkey, internal organ weight and oxidative stability of the meat. In total, 200 male Hybrid Converter turkeys from 42 to 98 days...
Autores: | , |
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Formato: | artículo |
Fecha de Publicación: | 2021 |
Institución: | Universidad Nacional Mayor de San Marcos |
Repositorio: | Revistas - Universidad Nacional Mayor de San Marcos |
Lenguaje: | español |
OAI Identifier: | oai:ojs.csi.unmsm:article/20939 |
Enlace del recurso: | https://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/veterinaria/article/view/20939 |
Nivel de acceso: | acceso abierto |
Materia: | turkey onion antioxidant capacity productive performance pavo cebolla capacidad antioxidante rendimiento productivo |
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Effects of onion (Allium cepa) dietary supplementation on turkey growth performance, internal organ weights and meat oxidative stabilityEfectos de la suplementación dietaria con cebolla (Allium cepa) sobre el desempeño del pavo en crecimiento, peso de órganos internos y estabilidad oxidativa de la carneParedes, Manuel Sagástegui, Fredy Paredes, Manuel Sagástegui, Fredyturkeyonionantioxidant capacityproductive performancepavocebollacapacidad antioxidanterendimiento productivoThe aim of this study was to determine the effect of different levels of nutritional supplementation of the onion bulb (Allium cepa) on the productive performance of the turkey, internal organ weight and oxidative stability of the meat. In total, 200 male Hybrid Converter turkeys from 42 to 98 days of age were assigned to four dietary treatments (five repetitions per treatment and 10 birds per repetition). All turkeys received the same concentrate feed, varying the levels of supplementation with chopped fresh onion (0, 1, 3 and 5% in relation to the weekly body weight). The fresh supplemented onion produced greater body weight gain, being the level of 1% sufficient to generate a better feed conversion index. The onion bulb did not improve carcass performance or heart, liver, spleen, gizzard, or abdominal fat weights; however, the best antioxidant capacity of fresh onion was found on turkey meat when stored at 4 °C for seven days.El objetivo del estudio fue determinar el efecto de diferentes niveles de suplementación alimenticia del bulbo de cebolla (Allium cepa) sobre el desempeño productivo del pavo, peso de órganos corporales y estabilidad oxidativa de la carne. Se trabajó con 200 pavos Hybrid Converter machos desde 42 hasta 98 días de edad, asignados a cuatro tratamientos dietéticos (cinco repeticiones por tratamiento y 10 aves por repetición). Todos los pavos recibieron el mismo alimento concentrado, variando los niveles de suplementación con cebolla fresca picada (0, 1, 3 y 5% con relación al peso corporal semanal de los pavos). La cebolla fresca suplementada produjo mayor ganancia de peso, siendo el nivel de 1% suficiente para generar un mejor índice de conversión alimenticia. El bulbo de cebolla no mejoró el rendimiento de carcasa ni los pesos de corazón, hígado, bazo, molleja, o grasa abdominal; sin embargo, se comprobó la mejor capacidad antioxidante de la cebolla fresca sobre la carne del pavo cuando es almacenada a 4 °C durante siete días.Universidad Nacional Mayor de San Marcos, Facultad de Medicina Veterinaria2021-08-24info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/veterinaria/article/view/2093910.15381/rivep.v32i4.20939Revista de Investigaciones Veterinarias del Perú; Vol. 32 Núm. 4 (2021); e20939Revista de Investigaciones Veterinarias del Perú; Vol. 32 No. 4 (2021); e209391682-34191609-9117reponame:Revistas - Universidad Nacional Mayor de San Marcosinstname:Universidad Nacional Mayor de San Marcosinstacron:UNMSMspahttps://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/veterinaria/article/view/20939/17090Derechos de autor 2021 Manuel Paredes, Fredy Sagásteguihttp://creativecommons.org/licenses/by/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessoai:ojs.csi.unmsm:article/209392021-08-26T13:27:47Z |
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The aim of this study was to determine the effect of different levels of nutritional supplementation of the onion bulb (Allium cepa) on the productive performance of the turkey, internal organ weight and oxidative stability of the meat. In total, 200 male Hybrid Converter turkeys from 42 to 98 days of age were assigned to four dietary treatments (five repetitions per treatment and 10 birds per repetition). All turkeys received the same concentrate feed, varying the levels of supplementation with chopped fresh onion (0, 1, 3 and 5% in relation to the weekly body weight). The fresh supplemented onion produced greater body weight gain, being the level of 1% sufficient to generate a better feed conversion index. The onion bulb did not improve carcass performance or heart, liver, spleen, gizzard, or abdominal fat weights; however, the best antioxidant capacity of fresh onion was found on turkey meat when stored at 4 °C for seven days. |
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