Effect of dietary supplementation with vitamin C on the productive performance, stress and immune response of turkey reared in a natural hypoxic environment
Descripción del Articulo
This research aimed to evaluate the effect of the addition of vitamin C in the diet of turkeys reared in a natural hypoxic environment (high Andean zone of Peru, 2750 masl), on productive performance, hematological values, stress status and immune function. One-day-old Hybrid Converter turkeys were...
Autores: | , , , |
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Formato: | artículo |
Fecha de Publicación: | 2020 |
Institución: | Universidad Nacional de Trujillo |
Repositorio: | Revistas - Universidad Nacional de Trujillo |
Lenguaje: | español |
OAI Identifier: | oai:ojs.revistas.unitru.edu.pe:article/3052 |
Enlace del recurso: | https://revistas.unitru.edu.pe/index.php/scientiaagrop/article/view/3052 |
Nivel de acceso: | acceso abierto |
Materia: | vitamin C performance stress status immune function broiler turkey. vitamina C rendimiento productivo función inmune estrés pavo de engorde. |
Sumario: | This research aimed to evaluate the effect of the addition of vitamin C in the diet of turkeys reared in a natural hypoxic environment (high Andean zone of Peru, 2750 masl), on productive performance, hematological values, stress status and immune function. One-day-old Hybrid Converter turkeys were assigned to 5 groups of 5 replicates. The birds of the 5 groups were fed a basal diet supplemented with 0 (control group), 500, 1000, 1500 and 2000 mg/kg of vitamin C for 91 days. Vitamin C decreased heterophile / lymphocyte levels (p < 0.05). Compared to the control group, vitamin C at a level greater than or equal to 1000 mg / kg decreased bird mortality (p < 0.05), reduced the stress indicator (p < 0.05), increased the antibody titer (p < 0.05), but did not improve growth parameters (p > 0.05). Consequently, dietary supplementation with vitamin C could regulate productive performance, by reducing the level of mortality, promoting immune function, and improving the state of stress in commercial turkeys, reared in a natural hypoxic environment. These results encourage commercial turkey meat production in hypoxic areas. |
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Nota importante:
La información contenida en este registro es de entera responsabilidad de la institución que gestiona el repositorio institucional donde esta contenido este documento o set de datos. El CONCYTEC no se hace responsable por los contenidos (publicaciones y/o datos) accesibles a través del Repositorio Nacional Digital de Ciencia, Tecnología e Innovación de Acceso Abierto (ALICIA).
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