Effect of dietary supplementation with vitamin C on the productive performance, stress and immune response of turkey reared in a natural hypoxic environment

Descripción del Articulo

This research aimed to evaluate the effect of the addition of vitamin C in the diet of turkeys reared in a natural hypoxic environment (high Andean zone of Peru, 2750 masl), on productive performance, hematological values, stress status and immune function. One-day-old Hybrid Converter turkeys were...

Descripción completa

Detalles Bibliográficos
Autores: Paredes, Manuel, Terrones, Armando, Hoban, Cristian, Ortiz, Pedro
Formato: artículo
Fecha de Publicación:2020
Institución:Universidad Nacional de Trujillo
Repositorio:Revistas - Universidad Nacional de Trujillo
Lenguaje:español
OAI Identifier:oai:ojs.revistas.unitru.edu.pe:article/3052
Enlace del recurso:https://revistas.unitru.edu.pe/index.php/scientiaagrop/article/view/3052
Nivel de acceso:acceso abierto
Materia:vitamin C
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spelling Effect of dietary supplementation with vitamin C on the productive performance, stress and immune response of turkey reared in a natural hypoxic environmentEfecto de la suplementación dietaria con vitamina C sobre el rendimiento productivo, estrés y respuesta inmunitaria del pavo criado en un ambiente hipóxico naturalParedes, ManuelTerrones, ArmandoHoban, CristianOrtiz, Pedrovitamin Cperformancestress statusimmune functionbroiler turkey.vitamina Crendimiento productivofunción inmuneestréspavo de engorde.This research aimed to evaluate the effect of the addition of vitamin C in the diet of turkeys reared in a natural hypoxic environment (high Andean zone of Peru, 2750 masl), on productive performance, hematological values, stress status and immune function. One-day-old Hybrid Converter turkeys were assigned to 5 groups of 5 replicates. The birds of the 5 groups were fed a basal diet supplemented with 0 (control group), 500, 1000, 1500 and 2000 mg/kg of vitamin C for 91 days. Vitamin C decreased heterophile / lymphocyte levels (p < 0.05). Compared to the control group, vitamin C at a level greater than or equal to 1000 mg / kg decreased bird mortality (p < 0.05), reduced the stress indicator (p < 0.05), increased the antibody titer (p < 0.05), but did not improve growth parameters (p > 0.05). Consequently, dietary supplementation with vitamin C could regulate productive performance, by reducing the level of mortality, promoting immune function, and improving the state of stress in commercial turkeys, reared in a natural hypoxic environment. These results encourage commercial turkey meat production in hypoxic areas.Esta investigación tuvo como objetivo evaluar el efecto de la adición de vitamina C en la dieta de pavos criados en un ambiente hipóxico natural (zona altoandina del Perú, 2750 msnm), sobre el rendimiento productivo, los valores hematológicos, el estado de estrés y la función inmune. Los pavos de engorde (Hybrid Converter) de un día de edad se asignaron a 5 grupos de 5 réplicas. Las aves de los 5 grupos fueron alimentadas con una dieta basal suplementada con 0 (grupo control), 500, 1000, 1500 y 2000 mg/kg de vitamina C durante 91 días. La vitamina C disminuyó los índices de heterófilos/linfocitos (p < 0,05). En comparación con el grupo control, la vitamina C a un nivel superior o igual a 1000 mg/kg disminuyó la mortalidad de las aves (p < 0,05), redujo el indicador de estrés (p < 0,05), aumentó el título de anticuerpos (p < 0,05), pero no mejoró los parámetros de crecimiento (p > 0,05). En consecuencia, la suplementación dietética con vitamina C podría regular el rendimiento productivo, al disminuir el nivel de mortalidad, promover la función inmune y mejorar el estado de estrés en pavos comerciales, criados en un ambiente hipóxico natural. Estos resultados alientan la producción de carne de pavo comercial en zonas hipóxicas.Universidad Nacional de Trujillo2020-08-26info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://revistas.unitru.edu.pe/index.php/scientiaagrop/article/view/3052Scientia Agropecuaria; Vol. 11 Núm. 3 (2020): Julio - Septiembre; 357-364Scientia Agropecuaria; Vol. 11 No. 3 (2020): Julio - Septiembre; 357-3642306-67412077-9917reponame:Revistas - Universidad Nacional de Trujilloinstname:Universidad Nacional de Trujilloinstacron:UNITRUspahttps://revistas.unitru.edu.pe/index.php/scientiaagrop/article/view/3052/3393https://revistas.unitru.edu.pe/index.php/scientiaagrop/article/view/3052/3776Derechos de autor 2020 Scientia Agropecuariainfo:eu-repo/semantics/openAccessoai:ojs.revistas.unitru.edu.pe:article/30522021-07-20T17:06:31Z
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