CHEMICAL AND PHYTOCHEMICAL STUDY OF OPUNTIA FICUS-INDICA “TUNA”, AND FUNCIONAL FOOD ELABORATION

Descripción del Articulo

We worked with the cladode, gel and pulp of the fruit: red, purple and white of Opuntia ficus-indica “tuna” in the region of Ayacucho Wari Department, Huamanga province in order to determine the presence of minerals, metabolites secondary antioxidant capacity and consider a functional food. The phyt...

Descripción completa

Detalles Bibliográficos
Autores: Tomás Ch., G., Huamán M., J., Aguirre M., R., Bravo A., M., León Q., J., Guerrero A., M., Orihuela R., C., Avilés O., R., Yanqui D., E.
Formato: artículo
Fecha de Publicación:2012
Institución:Universidad Nacional Mayor de San Marcos
Repositorio:Revistas - Universidad Nacional Mayor de San Marcos
Lenguaje:español
OAI Identifier:oai:ojs.csi.unmsm:article/4772
Enlace del recurso:https://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/quim/article/view/4772
Nivel de acceso:acceso abierto
Materia:Tuna
flavonoids
tannins
alkaloids
nutrients
flavonoides
taninos
alcaloides
nutrientes
id REVUNMSM_697edecc3a8d462bdada6908ac06212a
oai_identifier_str oai:ojs.csi.unmsm:article/4772
network_acronym_str REVUNMSM
network_name_str Revistas - Universidad Nacional Mayor de San Marcos
repository_id_str
spelling CHEMICAL AND PHYTOCHEMICAL STUDY OF OPUNTIA FICUS-INDICA “TUNA”, AND FUNCIONAL FOOD ELABORATIONESTUDIO QUÍMICO Y FITOQUÍMICO DE LA Opuntia ficus-indica “tuna”, Y ELABORACIÓN DE UN ALIMENTO FUNCIONALTomás Ch., G.Huamán M., J.Aguirre M., R.Bravo A., M.León Q., J.Guerrero A., M.Orihuela R., C.Avilés O., R.Yanqui D., E.TunaflavonoidstanninsalkaloidsnutrientsTunaflavonoidestaninosalcaloidesnutrientesWe worked with the cladode, gel and pulp of the fruit: red, purple and white of Opuntia ficus-indica “tuna” in the region of Ayacucho Wari Department, Huamanga province in order to determine the presence of minerals, metabolites secondary antioxidant capacity and consider a functional food. The phytochemical screening according to the method of Cain - Bohmann determined catechic the presence of tannins, steroidal saponins, flavonoids, coumarins, and alkaloids. The total fiber content was found in the range of 0,42 to 0,68%, fat 0,01 to 0,02% protein and 0,39 to 0,57%. For analysis of nutrients as found AOAC magnesium, calcium, zinc and phosphorus, potassium and iron traces. Due to the presence of these nutrients to the tuna it can be considered as a functional food. Jams pulp obtained tunas studied were evaluated according to standard NTS MINSA No. 071 / DIGESA V.01, giving as a passing grade. The sweetness of the jam was obtained in the range of 65-70%. We found increased antioxidant capacity in red and purple prickly pears, determined by the method of Brand-Williams modified by Sandoval.Se trabajó con el cladodio, gel y pulpa de los frutos: rojo, morado y blanca de Opuntia ficus-indica “tuna” de la región Wari del Departamento de Ayacucho, provincia de Huamanga con la finalidad de determinar la presencia de los minerales, metabolitos secundarios, capacidad antioxidante y considerarlo un alimento funcional. El screening fitoquímico según el método de Cain – Bohmann determinó la presencia de taninos catéquicos, saponinas esteroidales, flavonoides, cumarinas, y alcaloides. El contenido de fibra total se encontró en el rango de 0,42 – 0,68%, grasa de 0,01 – 0,02% y proteína de 0,39 – 0,57%. Para el análisis de nutrientes según los métodos AOAC se encontró magnesio, calcio, fósforo y zinc, trazas de hierro y potasio. Debido a la presencia de todos estos nutrientes a la tuna se le puede considerar como un alimento funcional. Las mermeladas obtenidas con la pulpa de las tunas estudiadas fueron evaluadas según la norma NTS Nº 071 MINSA/DIGESA V.01, dando como calificación aceptable. El poder edulcorante de las mermeladas se obtuvo en el rango de 65 a 70%. Se encontró una mayor capacidad antioxidante en las tunas roja y morada, determinada por el método Brand-Williams modificado por Sandoval.Universidad Nacional Mayor de San Marcos2012-06-18info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/quim/article/view/4772Revista Peruana de Química e Ingeniería Química; Vol. 15 No. 1 (2012); 70-74Revista Peruana de Química e Ingeniería Química; Vol. 15 Núm. 1 (2012); 70-741609-75991726-2208reponame:Revistas - Universidad Nacional Mayor de San Marcosinstname:Universidad Nacional Mayor de San Marcosinstacron:UNMSMspahttps://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/quim/article/view/4772/3846Derechos de autor 2012 G. Tomás Ch., J. Huamán M., R. Aguirre M., M. Bravo A., J. León Q., M. Guerrero A., C. Orihuela R., R. Avilés O., E. Yanqui D.https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessoai:ojs.csi.unmsm:article/47722020-05-12T16:16:42Z
dc.title.none.fl_str_mv CHEMICAL AND PHYTOCHEMICAL STUDY OF OPUNTIA FICUS-INDICA “TUNA”, AND FUNCIONAL FOOD ELABORATION
ESTUDIO QUÍMICO Y FITOQUÍMICO DE LA Opuntia ficus-indica “tuna”, Y ELABORACIÓN DE UN ALIMENTO FUNCIONAL
title CHEMICAL AND PHYTOCHEMICAL STUDY OF OPUNTIA FICUS-INDICA “TUNA”, AND FUNCIONAL FOOD ELABORATION
spellingShingle CHEMICAL AND PHYTOCHEMICAL STUDY OF OPUNTIA FICUS-INDICA “TUNA”, AND FUNCIONAL FOOD ELABORATION
Tomás Ch., G.
Tuna
flavonoids
tannins
alkaloids
nutrients
Tuna
flavonoides
taninos
alcaloides
nutrientes
title_short CHEMICAL AND PHYTOCHEMICAL STUDY OF OPUNTIA FICUS-INDICA “TUNA”, AND FUNCIONAL FOOD ELABORATION
title_full CHEMICAL AND PHYTOCHEMICAL STUDY OF OPUNTIA FICUS-INDICA “TUNA”, AND FUNCIONAL FOOD ELABORATION
title_fullStr CHEMICAL AND PHYTOCHEMICAL STUDY OF OPUNTIA FICUS-INDICA “TUNA”, AND FUNCIONAL FOOD ELABORATION
title_full_unstemmed CHEMICAL AND PHYTOCHEMICAL STUDY OF OPUNTIA FICUS-INDICA “TUNA”, AND FUNCIONAL FOOD ELABORATION
title_sort CHEMICAL AND PHYTOCHEMICAL STUDY OF OPUNTIA FICUS-INDICA “TUNA”, AND FUNCIONAL FOOD ELABORATION
dc.creator.none.fl_str_mv Tomás Ch., G.
Huamán M., J.
Aguirre M., R.
Bravo A., M.
León Q., J.
Guerrero A., M.
Orihuela R., C.
Avilés O., R.
Yanqui D., E.
author Tomás Ch., G.
author_facet Tomás Ch., G.
Huamán M., J.
Aguirre M., R.
Bravo A., M.
León Q., J.
Guerrero A., M.
Orihuela R., C.
Avilés O., R.
Yanqui D., E.
author_role author
author2 Huamán M., J.
Aguirre M., R.
Bravo A., M.
León Q., J.
Guerrero A., M.
Orihuela R., C.
Avilés O., R.
Yanqui D., E.
author2_role author
author
author
author
author
author
author
author
dc.subject.none.fl_str_mv Tuna
flavonoids
tannins
alkaloids
nutrients
Tuna
flavonoides
taninos
alcaloides
nutrientes
topic Tuna
flavonoids
tannins
alkaloids
nutrients
Tuna
flavonoides
taninos
alcaloides
nutrientes
description We worked with the cladode, gel and pulp of the fruit: red, purple and white of Opuntia ficus-indica “tuna” in the region of Ayacucho Wari Department, Huamanga province in order to determine the presence of minerals, metabolites secondary antioxidant capacity and consider a functional food. The phytochemical screening according to the method of Cain - Bohmann determined catechic the presence of tannins, steroidal saponins, flavonoids, coumarins, and alkaloids. The total fiber content was found in the range of 0,42 to 0,68%, fat 0,01 to 0,02% protein and 0,39 to 0,57%. For analysis of nutrients as found AOAC magnesium, calcium, zinc and phosphorus, potassium and iron traces. Due to the presence of these nutrients to the tuna it can be considered as a functional food. Jams pulp obtained tunas studied were evaluated according to standard NTS MINSA No. 071 / DIGESA V.01, giving as a passing grade. The sweetness of the jam was obtained in the range of 65-70%. We found increased antioxidant capacity in red and purple prickly pears, determined by the method of Brand-Williams modified by Sandoval.
publishDate 2012
dc.date.none.fl_str_mv 2012-06-18
dc.type.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.none.fl_str_mv https://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/quim/article/view/4772
url https://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/quim/article/view/4772
dc.language.none.fl_str_mv spa
language spa
dc.relation.none.fl_str_mv https://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/quim/article/view/4772/3846
dc.rights.none.fl_str_mv https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0
info:eu-repo/semantics/openAccess
rights_invalid_str_mv https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Universidad Nacional Mayor de San Marcos
publisher.none.fl_str_mv Universidad Nacional Mayor de San Marcos
dc.source.none.fl_str_mv Revista Peruana de Química e Ingeniería Química; Vol. 15 No. 1 (2012); 70-74
Revista Peruana de Química e Ingeniería Química; Vol. 15 Núm. 1 (2012); 70-74
1609-7599
1726-2208
reponame:Revistas - Universidad Nacional Mayor de San Marcos
instname:Universidad Nacional Mayor de San Marcos
instacron:UNMSM
instname_str Universidad Nacional Mayor de San Marcos
instacron_str UNMSM
institution UNMSM
reponame_str Revistas - Universidad Nacional Mayor de San Marcos
collection Revistas - Universidad Nacional Mayor de San Marcos
repository.name.fl_str_mv
repository.mail.fl_str_mv
_version_ 1795238292076101632
score 13.903862
Nota importante:
La información contenida en este registro es de entera responsabilidad de la institución que gestiona el repositorio institucional donde esta contenido este documento o set de datos. El CONCYTEC no se hace responsable por los contenidos (publicaciones y/o datos) accesibles a través del Repositorio Nacional Digital de Ciencia, Tecnología e Innovación de Acceso Abierto (ALICIA).