Optimization and evaluation of the thermal treatment of canned green beans in brine

Descripción del Articulo

It was determined the parameters of thermal treatment for the maximum retention of color (5,83 %) and texture (2,29 %) of canned green beans (Vicia faba L.) in brine, to processing temperature 126,7 °C for a time of 8,69 minutes, by Jen et al method. The tests were made with green beans from Mantaro...

Descripción completa

Detalles Bibliográficos
Autores: Condori, Moisés, Obregón, Antonio J, Guevara, Américo
Formato: artículo
Fecha de Publicación:2012
Institución:Universidad Nacional Mayor de San Marcos
Repositorio:Revistas - Universidad Nacional Mayor de San Marcos
Lenguaje:español
OAI Identifier:oai:ojs.csi.unmsm:article/2663
Enlace del recurso:https://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/farma/article/view/2663
Nivel de acceso:acceso abierto
Materia:Green beans
texture
sensorial
Stumbo.
Habas
textura
color
Stumbo
conservas.
id REVUNMSM_4f22795d2fd3dd0b1c34287c0ff2224f
oai_identifier_str oai:ojs.csi.unmsm:article/2663
network_acronym_str REVUNMSM
network_name_str Revistas - Universidad Nacional Mayor de San Marcos
repository_id_str
spelling Optimization and evaluation of the thermal treatment of canned green beans in brineEvaluación y optimización del tratamiento térmico de conservas de habas verdes (Vicia Faba L.) en salmueraCondori, MoisésObregón, Antonio JGuevara, AméricoGreen beanstexturesensorialStumbo.HabastexturacolorsensorialStumboconservas.It was determined the parameters of thermal treatment for the maximum retention of color (5,83 %) and texture (2,29 %) of canned green beans (Vicia faba L.) in brine, to processing temperature 126,7 °C for a time of 8,69 minutes, by Jen et al method. The tests were made with green beans from Mantaro valley, in Peru. Likewise, was realized the evaluation of the thermal treatment to determinate characteristics of heat penetration in the slower warming point (3,8 cm from base of can) finding the following results: fh = 19,34 minutes, jh = 0,46; Tpsih = 95,6°C, fc = 16,67 minutes, jc = 1,11 and Tpsic = 123,2°C; and the times of processing, by Stumbo method, to temperatures 104,4; 110; 115,6; 121,1; 126,7 and 132,2°C, being the times of processing 108,79; 54,76; 24,72; 13,77; 8,69 and 5,51 minutes, respectively, to obtain in all cases the same value of F121,1°C of 3,15 minutes.Se determinaron los parámetros de tratamiento térmico para la máxima retención del color (5,83 %) y de la textura (2,29 %) de las conservas de habas verdes (Vicia faba L.) en salmuera, a la temperatura de procesamiento de 126,7°C por 8,69 minutos, mediante el método de Jen et al., para lo cual se realizaron diversas pruebas con habas verdes provenientes del valle del Mantaro. Asimismo, se evaluó el tratamiento para determinar las características de penetración de calor en el punto de más lento calentamiento (a 3,8 cm de la base del envase), encontrándose los siguientes resultados: fh = 19,34 minutos, jh = 0,46; Tpsih = 95,6 °C, fc = 16,67 minutos, jc = 1,11 y Tpsic = 123,2°C; y los tiempos de procesamiento, mediante el método de Stumbo, a las temperaturas de 104,4; 110; 115,6; 121,1; 126,7 y 132,2°C, encontrándose los tiempos de procesamiento 108,79; 54,76; 24,72; 13,77; 8,69 y 5,51 minutos, respectivamente, para obtener en todos los casos un mismo valor de F121,1°C de 3,15 minutos.Universidad Nacional Mayor de San Marcos, Facultad de Farmacia y Bioquímica2012-12-31info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/farma/article/view/266310.15381/ci.v15i2.2663Ciencia e Investigación; Vol. 15 Núm. 2 (2012); 84-89Ciencia e Investigación; Vol. 15 No. 2 (2012); 84-891609-90441561-0861reponame:Revistas - Universidad Nacional Mayor de San Marcosinstname:Universidad Nacional Mayor de San Marcosinstacron:UNMSMspahttps://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/farma/article/view/2663/2330Derechos de autor 2012 Moisés Condori, Antonio J Obregón, Américo Guevarahttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessoai:ojs.csi.unmsm:article/26632020-04-27T10:29:42Z
dc.title.none.fl_str_mv Optimization and evaluation of the thermal treatment of canned green beans in brine
Evaluación y optimización del tratamiento térmico de conservas de habas verdes (Vicia Faba L.) en salmuera
title Optimization and evaluation of the thermal treatment of canned green beans in brine
spellingShingle Optimization and evaluation of the thermal treatment of canned green beans in brine
Condori, Moisés
Green beans
texture
sensorial
Stumbo.
Habas
textura
color
sensorial
Stumbo
conservas.
title_short Optimization and evaluation of the thermal treatment of canned green beans in brine
title_full Optimization and evaluation of the thermal treatment of canned green beans in brine
title_fullStr Optimization and evaluation of the thermal treatment of canned green beans in brine
title_full_unstemmed Optimization and evaluation of the thermal treatment of canned green beans in brine
title_sort Optimization and evaluation of the thermal treatment of canned green beans in brine
dc.creator.none.fl_str_mv Condori, Moisés
Obregón, Antonio J
Guevara, Américo
author Condori, Moisés
author_facet Condori, Moisés
Obregón, Antonio J
Guevara, Américo
author_role author
author2 Obregón, Antonio J
Guevara, Américo
author2_role author
author
dc.subject.none.fl_str_mv Green beans
texture
sensorial
Stumbo.
Habas
textura
color
sensorial
Stumbo
conservas.
topic Green beans
texture
sensorial
Stumbo.
Habas
textura
color
sensorial
Stumbo
conservas.
description It was determined the parameters of thermal treatment for the maximum retention of color (5,83 %) and texture (2,29 %) of canned green beans (Vicia faba L.) in brine, to processing temperature 126,7 °C for a time of 8,69 minutes, by Jen et al method. The tests were made with green beans from Mantaro valley, in Peru. Likewise, was realized the evaluation of the thermal treatment to determinate characteristics of heat penetration in the slower warming point (3,8 cm from base of can) finding the following results: fh = 19,34 minutes, jh = 0,46; Tpsih = 95,6°C, fc = 16,67 minutes, jc = 1,11 and Tpsic = 123,2°C; and the times of processing, by Stumbo method, to temperatures 104,4; 110; 115,6; 121,1; 126,7 and 132,2°C, being the times of processing 108,79; 54,76; 24,72; 13,77; 8,69 and 5,51 minutes, respectively, to obtain in all cases the same value of F121,1°C of 3,15 minutes.
publishDate 2012
dc.date.none.fl_str_mv 2012-12-31
dc.type.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.none.fl_str_mv https://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/farma/article/view/2663
10.15381/ci.v15i2.2663
url https://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/farma/article/view/2663
identifier_str_mv 10.15381/ci.v15i2.2663
dc.language.none.fl_str_mv spa
language spa
dc.relation.none.fl_str_mv https://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/farma/article/view/2663/2330
dc.rights.none.fl_str_mv Derechos de autor 2012 Moisés Condori, Antonio J Obregón, Américo Guevara
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0
info:eu-repo/semantics/openAccess
rights_invalid_str_mv Derechos de autor 2012 Moisés Condori, Antonio J Obregón, Américo Guevara
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Universidad Nacional Mayor de San Marcos, Facultad de Farmacia y Bioquímica
publisher.none.fl_str_mv Universidad Nacional Mayor de San Marcos, Facultad de Farmacia y Bioquímica
dc.source.none.fl_str_mv Ciencia e Investigación; Vol. 15 Núm. 2 (2012); 84-89
Ciencia e Investigación; Vol. 15 No. 2 (2012); 84-89
1609-9044
1561-0861
reponame:Revistas - Universidad Nacional Mayor de San Marcos
instname:Universidad Nacional Mayor de San Marcos
instacron:UNMSM
instname_str Universidad Nacional Mayor de San Marcos
instacron_str UNMSM
institution UNMSM
reponame_str Revistas - Universidad Nacional Mayor de San Marcos
collection Revistas - Universidad Nacional Mayor de San Marcos
repository.name.fl_str_mv
repository.mail.fl_str_mv
_version_ 1795238295083417600
score 13.754616
Nota importante:
La información contenida en este registro es de entera responsabilidad de la institución que gestiona el repositorio institucional donde esta contenido este documento o set de datos. El CONCYTEC no se hace responsable por los contenidos (publicaciones y/o datos) accesibles a través del Repositorio Nacional Digital de Ciencia, Tecnología e Innovación de Acceso Abierto (ALICIA).