Cross-linking of a Commercial Starch using Epichlorohydrin and Sodium Trimetasphosphate

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Crosslinking of a commercial starch with epichlorohydrin and sodium trimetaphosphate was studied. These reactions were monitored by viscosity measurements, while products were characterized by spectroscopic methods, electron microscopy and determining the swelling on several fluids. Epichlorohydrin...

Descripción completa

Detalles Bibliográficos
Autor: Sabatier C., Juan
Formato: artículo
Fecha de Publicación:2005
Institución:Universidad Nacional Mayor de San Marcos
Repositorio:Revistas - Universidad Nacional Mayor de San Marcos
Lenguaje:español
OAI Identifier:oai:ojs.csi.unmsm:article/5126
Enlace del recurso:https://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/quim/article/view/5126
Nivel de acceso:acceso abierto
Materia:Almidón
entrecruzamiento
epiclorhidrina
trimetafosfato de sodio
liberación controlada
Starch
crosslinking
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sodium trimetaphosphate
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spelling Cross-linking of a Commercial Starch using Epichlorohydrin and Sodium TrimetasphosphateENTRECRUZAMIENTO DE UN ALMIDÓN COMERCIAL UTILIZANDO EPICLORHIDRINA Y TRIMETAFOSFATO DE SODIOSabatier C., JuanAlmidónentrecruzamientoepiclorhidrinatrimetafosfato de sodioliberación controladaStarchcrosslinkingepichlorohydrinsodium trimetaphosphatecontrolled releaseCrosslinking of a commercial starch with epichlorohydrin and sodium trimetaphosphate was studied. These reactions were monitored by viscosity measurements, while products were characterized by spectroscopic methods, electron microscopy and determining the swelling on several fluids. Epichlorohydrin dose has a significant influence on the results of crosslinking, meanwhile sodium hydroxide catalyzes the reaction with sodium trimetaphosphate and this crosslinking reagent produces higher-swelling hydrogels.Se estudió el entrecruzamiento de un almidón comercial con epiclorhidrina y trimetafosfato de sodio, siguiendo las reacciones por mediciones de la viscosidad. Los productos fueron caracterizados por métodos espectroscópicos, microscopía electrónica y determinaciones del hinchamiento en distintos fluidos. La dosis de epiclorhidrina ejerce una influencia significativa sobre los resultados del entrecruzamiento, mientras que el NaOH cataliza la reacción con el trimetafosfato de sodio y este produce hidrogeles de mayor hinchamiento.Universidad Nacional Mayor de San Marcos2005-07-15info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/quim/article/view/5126Revista Peruana de Química e Ingeniería Química; Vol. 8 No. 1 (2005); 16-23Revista Peruana de Química e Ingeniería Química; Vol. 8 Núm. 1 (2005); 16-231609-75991726-2208reponame:Revistas - Universidad Nacional Mayor de San Marcosinstname:Universidad Nacional Mayor de San Marcosinstacron:UNMSMspahttps://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/quim/article/view/5126/4218Derechos de autor 2005 Juan Sabatier C.https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessoai:ojs.csi.unmsm:article/51262020-05-10T13:54:58Z
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