Second generation biol produced by homolactic fermentation of first generation biol

Descripción del Articulo

The elaboration of Biol II-G was proposed to improve the properties of Biol I-G from cows, coming from a 10 m3 tubular biodigester which registered average values ​​of 7.05 pH and electrical conductivity 5.01 dS/m. For the preparation, lactic fermentation was carried out for a period of 5 days. The...

Descripción completa

Detalles Bibliográficos
Autores: Flores Calderón, Elvis H., Juscamaita Morales, Juan, Quipuzco Ushñahua, Lawrence
Formato: artículo
Fecha de Publicación:2023
Institución:Universidad Nacional Mayor de San Marcos
Repositorio:Revistas - Universidad Nacional Mayor de San Marcos
Lenguaje:español
OAI Identifier:oai:ojs.csi.unmsm:article/26084
Enlace del recurso:https://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/iigeo/article/view/26084
Nivel de acceso:acceso abierto
Materia:anaerobic digestion
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spelling Second generation biol produced by homolactic fermentation of first generation biolBiol de segunda generación producido mediante fermentación homoláctica del biol de primera generación Flores Calderón, Elvis H.Juscamaita Morales, JuanQuipuzco Ushñahua, LawrenceFlores Calderón, Elvis H.Juscamaita Morales, JuanQuipuzco Ushñahua, Lawrenceanaerobic digestionlactic fermentationdigestersecond generation biolphytotoxicitydigestión anaerobiafermentación lácticadigestorbiol de segunda generaciónfitotoxicidadThe elaboration of Biol II-G was proposed to improve the properties of Biol I-G from cows, coming from a 10 m3 tubular biodigester which registered average values ​​of 7.05 pH and electrical conductivity 5.01 dS/m. For the preparation, lactic fermentation was carried out for a period of 5 days. The parameters that were evaluated in the biol samples were pH, lactic acidity, macronutrients (N, P, K), micronutrients, heavy and microbiological metals. The low pH in the fermentation ensured the elimination of pathogenic microorganisms. The results of the phytotoxicity test determined that the biol diluted to 0.1% contributed to the growth of lettuce.Se propuso la elaboración de Biol II-G para mejorar las propiedades del Biol I-G de vaca, procedente de un biodigestor tubular de 10 m3 el cual registró valores promedio 7.05 de pH y conductividad eléctrica 5.01 dS/m. Para la elaboración se procedió a la fermentación láctica durante un tiempo de 5 días. Los parámetros que se evaluaron en las muestras de biol fueron el pH, acidez láctica, macronutrientes (N, P, K), micronutrientes, metales pesados y microbiológicas. El pH bajo en la fermentación aseguró la eliminación de microorganismos patógenos.  Los resultados del ensayo de fitotoxicidad determinó que el biol diluido al 0.1% contribuyó en el crecimiento de la lechuga.Universidad Nacional Mayor de San Marcos, Facultad de Ingeniería Geológica, Minera, Metalúrgica y Geográfica2023-10-06info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/iigeo/article/view/26084Revista del Instituto de investigación de la Facultad de minas, metalurgia y ciencias geográficas; Vol. 26 No. 52 (2023); e26084Revista del Instituto de investigación de la Facultad de minas, metalurgia y ciencias geográficas; Vol. 26 Núm. 52 (2023); e260841682-30871561-0888reponame:Revistas - Universidad Nacional Mayor de San Marcosinstname:Universidad Nacional Mayor de San Marcosinstacron:UNMSMspahttps://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/iigeo/article/view/26084/20124Derechos de autor 2023 Elvis H. Flores Calderón, Juan Juscamaita Morales, Lawrence Quipuzco Ushñahuahttp://creativecommons.org/licenses/by/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessoai:ojs.csi.unmsm:article/260842023-12-17T15:45:02Z
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Biol de segunda generación producido mediante fermentación homoláctica del biol de primera generación
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description The elaboration of Biol II-G was proposed to improve the properties of Biol I-G from cows, coming from a 10 m3 tubular biodigester which registered average values ​​of 7.05 pH and electrical conductivity 5.01 dS/m. For the preparation, lactic fermentation was carried out for a period of 5 days. The parameters that were evaluated in the biol samples were pH, lactic acidity, macronutrients (N, P, K), micronutrients, heavy and microbiological metals. The low pH in the fermentation ensured the elimination of pathogenic microorganisms. The results of the phytotoxicity test determined that the biol diluted to 0.1% contributed to the growth of lettuce.
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