EXPERIMENTAL STUDY ON THE REDUCTION OF CHROMIUM (VI) TO CHROMIUM (III) USING CAMU CAMU
Descripción del Articulo
Laboratory tests were done to determine the reducing effect of ascorbic acid, citric acid and camu camu (Myrciana dubia). Tests with ascorbic acid and citric acid were made using 2, 3.5 and 7 equivalents of acid to 100 rpm and initial pH of 10. The content of ascorbic and citric acid was determined...
Autores: | , , |
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Formato: | artículo |
Fecha de Publicación: | 2010 |
Institución: | Universidad Nacional Mayor de San Marcos |
Repositorio: | Revistas - Universidad Nacional Mayor de San Marcos |
Lenguaje: | español |
OAI Identifier: | oai:ojs.csi.unmsm:article/4608 |
Enlace del recurso: | https://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/quim/article/view/4608 |
Nivel de acceso: | acceso abierto |
Materia: | Chromium (V) reduction camu camu ascorbic acid Cromo (VI) reducción ácido ascórbico |
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EXPERIMENTAL STUDY ON THE REDUCTION OF CHROMIUM (VI) TO CHROMIUM (III) USING CAMU CAMUREDUCCIÓN DE CROMO (VI) A CROMO (III) USANDO CAMU CAMURivera C., D.Delmás R., I.Armijo C., J.Chromium (V)reductioncamu camuascorbic acidCromo (VI)reduccióncamu camuácido ascórbicoLaboratory tests were done to determine the reducing effect of ascorbic acid, citric acid and camu camu (Myrciana dubia). Tests with ascorbic acid and citric acid were made using 2, 3.5 and 7 equivalents of acid to 100 rpm and initial pH of 10. The content of ascorbic and citric acid was determined at 2 and 1.9 grams, respectively, per 100 grams of fresh fruit camu camu. The results indicate that ascorbic acid reduces chromium (Vi) up to 98% in 90 seconds. Citric acid shows no activity.Se hicieron pruebas de laboratorio para determinar el efecto reductor del ácido ascórbico, ácido cítrico y camu camu (Myrciana dubia). Las pruebas con ácido ascórbico y ácido cítrico se hicieron usando 2, 3.5 y 7 equivalentes de ácido, a 100 rpm y pH inicial de 10. El contenido de ácido ascórbico y cítrico se determinó en 2 y 1.9 gramos, respectivamente, por cada 100 gramos de fruta fresca de camu camu. Los resultados indican que el ácido ascórbico reduce el cromo (VI) hasta un 98% en 90 segundos. El ácido cítrico no muestra ninguna actividad.Universidad Nacional Mayor de San Marcos2010-12-31info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/quim/article/view/4608Revista Peruana de Química e Ingeniería Química; Vol. 13 No. 2 (2010); 40-45Revista Peruana de Química e Ingeniería Química; Vol. 13 Núm. 2 (2010); 40-451609-75991726-2208reponame:Revistas - Universidad Nacional Mayor de San Marcosinstname:Universidad Nacional Mayor de San Marcosinstacron:UNMSMspahttps://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/quim/article/view/4608/3684Derechos de autor 2010 D. Rivera C., I. Delmás R., J. Armijo C.https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessoai:ojs.csi.unmsm:article/46082020-05-11T13:07:17Z |
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Laboratory tests were done to determine the reducing effect of ascorbic acid, citric acid and camu camu (Myrciana dubia). Tests with ascorbic acid and citric acid were made using 2, 3.5 and 7 equivalents of acid to 100 rpm and initial pH of 10. The content of ascorbic and citric acid was determined at 2 and 1.9 grams, respectively, per 100 grams of fresh fruit camu camu. The results indicate that ascorbic acid reduces chromium (Vi) up to 98% in 90 seconds. Citric acid shows no activity. |
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