Determinación de aflatoxina total y ocratoxina a en maca seca y en harina de maca
Descripción del Articulo
It has been determined the concentration of total aflatoxin and A ochratoxín in dried maca (Lepidium meyenii walp) and maca flour and the physicochemical and microbiological factors affecting their production. It has been collected samples from 4 productive communitíes and 4 main markets. Extrinsic...
Autores: | , |
---|---|
Formato: | artículo |
Fecha de Publicación: | 2006 |
Institución: | Universidad Nacional Mayor de San Marcos |
Repositorio: | Revistas - Universidad Nacional Mayor de San Marcos |
Lenguaje: | español |
OAI Identifier: | oai:ojs.csi.unmsm:article/4970 |
Enlace del recurso: | https://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/farma/article/view/4970 |
Nivel de acceso: | acceso abierto |
Materia: | A ochratoxín total aflatoxin fungi in maca fungi in maca flour extrinsic factors intrínsic factors ocratoxina A aflatoxina total hongos en la maca hongos en harina de maca factores extrínsecos factores intrínsecos |
id |
REVUNMSM_1f5fee8105d924dff2a4f4da52dce871 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:ojs.csi.unmsm:article/4970 |
network_acronym_str |
REVUNMSM |
network_name_str |
Revistas - Universidad Nacional Mayor de San Marcos |
repository_id_str |
|
dc.title.none.fl_str_mv |
Determinación de aflatoxina total y ocratoxina a en maca seca y en harina de maca Determinación de aflatoxina total y ocratoxina a en maca seca y en harina de maca |
title |
Determinación de aflatoxina total y ocratoxina a en maca seca y en harina de maca |
spellingShingle |
Determinación de aflatoxina total y ocratoxina a en maca seca y en harina de maca Reyes D., Vilma J. A ochratoxín total aflatoxin fungi in maca fungi in maca flour extrinsic factors intrínsic factors ocratoxina A aflatoxina total hongos en la maca hongos en harina de maca factores extrínsecos factores intrínsecos |
title_short |
Determinación de aflatoxina total y ocratoxina a en maca seca y en harina de maca |
title_full |
Determinación de aflatoxina total y ocratoxina a en maca seca y en harina de maca |
title_fullStr |
Determinación de aflatoxina total y ocratoxina a en maca seca y en harina de maca |
title_full_unstemmed |
Determinación de aflatoxina total y ocratoxina a en maca seca y en harina de maca |
title_sort |
Determinación de aflatoxina total y ocratoxina a en maca seca y en harina de maca |
dc.creator.none.fl_str_mv |
Reyes D., Vilma J. Quevedo G., Fernando |
author |
Reyes D., Vilma J. |
author_facet |
Reyes D., Vilma J. Quevedo G., Fernando |
author_role |
author |
author2 |
Quevedo G., Fernando |
author2_role |
author |
dc.subject.none.fl_str_mv |
A ochratoxín total aflatoxin fungi in maca fungi in maca flour extrinsic factors intrínsic factors ocratoxina A aflatoxina total hongos en la maca hongos en harina de maca factores extrínsecos factores intrínsecos |
topic |
A ochratoxín total aflatoxin fungi in maca fungi in maca flour extrinsic factors intrínsic factors ocratoxina A aflatoxina total hongos en la maca hongos en harina de maca factores extrínsecos factores intrínsecos |
description |
It has been determined the concentration of total aflatoxin and A ochratoxín in dried maca (Lepidium meyenii walp) and maca flour and the physicochemical and microbiological factors affecting their production. It has been collected samples from 4 productive communitíes and 4 main markets. Extrinsic factors such as temperature and relative humidity are 10°C y 52,5% in communities and 15 °C y 71% in markets which are favourable conditions for growing Fusarium avenaceum, Penicillium corylophylum, P.commune, P.chrysogenum, Aspergi1us níger, A. flavus, A.ochraceus, esclerotia, A. flavus, Rizophus and yeasts. It was also determined total aflatoxin content average (0,829 mg/kg), which indicates the good quality of dried maca and A ochratoxin content average (8,703 ppb), which exceeds the permissible maximum limit given by USL 123/2005. The factors affecting A ocratoxin production are reducing sugars and pH. Total fungi average is 50x102 cfu/g but is not a factor affecting this mycotoxin. The community samples had higher concentrations of A ochratoxin and total fungi than the market samples. In maca flour, total aflatoxin content average is 12.4528 ppb in which the toasted flour in bulk from the Central market in Lima had the highest content and the main influential factors are humidity, pH and acidity, whíle A ochratoxin content average is 2.8916ppb, in which the flour from Chupaca had the highest concentration and the main influential factors are reducing sugars and pH. On the other hand, the number of fungi in maca flour is 78 x 102 cfu/g affecting total Aflatoxin but not A ocratoxin production. |
publishDate |
2006 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2006-06-19 |
dc.type.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.none.fl_str_mv |
https://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/farma/article/view/4970 10.15381/ci.v9i1.4970 |
url |
https://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/farma/article/view/4970 |
identifier_str_mv |
10.15381/ci.v9i1.4970 |
dc.language.none.fl_str_mv |
spa |
language |
spa |
dc.relation.none.fl_str_mv |
https://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/farma/article/view/4970/4146 |
dc.rights.none.fl_str_mv |
Derechos de autor 2006 Vilma J. Reyes D., Fernando Quevedo G. https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0 info:eu-repo/semantics/openAccess |
rights_invalid_str_mv |
Derechos de autor 2006 Vilma J. Reyes D., Fernando Quevedo G. https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0 |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Universidad Nacional Mayor de San Marcos, Facultad de Farmacia y Bioquímica |
publisher.none.fl_str_mv |
Universidad Nacional Mayor de San Marcos, Facultad de Farmacia y Bioquímica |
dc.source.none.fl_str_mv |
Ciencia e Investigación; Vol. 9 Núm. 1 (2006); 7-14 Ciencia e Investigación; Vol. 9 No. 1 (2006); 7-14 1609-9044 1561-0861 reponame:Revistas - Universidad Nacional Mayor de San Marcos instname:Universidad Nacional Mayor de San Marcos instacron:UNMSM |
instname_str |
Universidad Nacional Mayor de San Marcos |
instacron_str |
UNMSM |
institution |
UNMSM |
reponame_str |
Revistas - Universidad Nacional Mayor de San Marcos |
collection |
Revistas - Universidad Nacional Mayor de San Marcos |
repository.name.fl_str_mv |
|
repository.mail.fl_str_mv |
|
_version_ |
1795238296259919872 |
spelling |
Determinación de aflatoxina total y ocratoxina a en maca seca y en harina de macaDeterminación de aflatoxina total y ocratoxina a en maca seca y en harina de macaReyes D., Vilma J.Quevedo G., FernandoA ochratoxíntotal aflatoxinfungi in macafungi in maca flourextrinsic factorsintrínsic factorsocratoxina Aaflatoxina totalhongos en la macahongos en harina de macafactores extrínsecosfactores intrínsecosIt has been determined the concentration of total aflatoxin and A ochratoxín in dried maca (Lepidium meyenii walp) and maca flour and the physicochemical and microbiological factors affecting their production. It has been collected samples from 4 productive communitíes and 4 main markets. Extrinsic factors such as temperature and relative humidity are 10°C y 52,5% in communities and 15 °C y 71% in markets which are favourable conditions for growing Fusarium avenaceum, Penicillium corylophylum, P.commune, P.chrysogenum, Aspergi1us níger, A. flavus, A.ochraceus, esclerotia, A. flavus, Rizophus and yeasts. It was also determined total aflatoxin content average (0,829 mg/kg), which indicates the good quality of dried maca and A ochratoxin content average (8,703 ppb), which exceeds the permissible maximum limit given by USL 123/2005. The factors affecting A ocratoxin production are reducing sugars and pH. Total fungi average is 50x102 cfu/g but is not a factor affecting this mycotoxin. The community samples had higher concentrations of A ochratoxin and total fungi than the market samples. In maca flour, total aflatoxin content average is 12.4528 ppb in which the toasted flour in bulk from the Central market in Lima had the highest content and the main influential factors are humidity, pH and acidity, whíle A ochratoxin content average is 2.8916ppb, in which the flour from Chupaca had the highest concentration and the main influential factors are reducing sugars and pH. On the other hand, the number of fungi in maca flour is 78 x 102 cfu/g affecting total Aflatoxin but not A ocratoxin production.Se ha determinado la concentración de aflatoxina total y ocratoxina A en la maca seca y en harina de maca (Lepidium meyenii walp), así como los factores fisicoquímicos y microbiológicos que influyen en su producción. Para ello, se ha recolectado muestras de 4 comunidades productoras y de 4 mercados principales. Los factores extrínsecos como temperatura y humedad relativa promedio son 10 °C y 52,5%, en las comunidades y 15°C y 71% en los mercados; estas condiciones hacen posible el crecimiento y desarrollo de Fusarium avenaceum,Penícillium corylophylum, P.commune, P.chrysogenum, Aspergillus níger, A.flavus, A.ochraceus, esclerotia de A. flavus, Rízophus y levaduras. Se ha determinado una concentración promedio de aflatoxina total, 0,829 ppb (Mg/kg), cifra que indica buena calidad de maca seca y la concentración promedio de ocratoxina A, 8,703 ppb, cifra que sobrepasa el límite máximo permitido por la legislación de Estados Unidos N° 123/2005. Los factores que influyen en la producción de ocratoxina A son los azúcares reductores y el pH. El promedio de hongos totales encontrado es 50 x 102 ufc/ g, y no es un factor influyente en la producción de esta micotoxina. Las muestras de comunidades tuvieron mayor cantidad de ocratoxína A y número de hongos que las muestras de los mercados. En harina de maca, el promedio de aflatoxina total es 12.453 ppb, encontrándose concentraciones altas en la harina tostada a granel del Mercado Central de Lima y los factores influyentes son humedad relativa, pH y acidez. El promedio de ocratoxina A es de 2.892 ppb, encontrándose concentraciones altas en la harina del Mercado de Chupaca, los factores influyentes son los azúcares reductores y el pH. Por otro lado, el número de hongos en harina de maca es 78 x 102 ufc/ g y es un factor influyente en la producción de aflatoxina total pero no en la producción de ocratoxina A.Universidad Nacional Mayor de San Marcos, Facultad de Farmacia y Bioquímica2006-06-19info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/farma/article/view/497010.15381/ci.v9i1.4970Ciencia e Investigación; Vol. 9 Núm. 1 (2006); 7-14Ciencia e Investigación; Vol. 9 No. 1 (2006); 7-141609-90441561-0861reponame:Revistas - Universidad Nacional Mayor de San Marcosinstname:Universidad Nacional Mayor de San Marcosinstacron:UNMSMspahttps://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/farma/article/view/4970/4146Derechos de autor 2006 Vilma J. Reyes D., Fernando Quevedo G.https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessoai:ojs.csi.unmsm:article/49702020-04-26T13:10:16Z |
score |
13.949927 |
Nota importante:
La información contenida en este registro es de entera responsabilidad de la institución que gestiona el repositorio institucional donde esta contenido este documento o set de datos. El CONCYTEC no se hace responsable por los contenidos (publicaciones y/o datos) accesibles a través del Repositorio Nacional Digital de Ciencia, Tecnología e Innovación de Acceso Abierto (ALICIA).
La información contenida en este registro es de entera responsabilidad de la institución que gestiona el repositorio institucional donde esta contenido este documento o set de datos. El CONCYTEC no se hace responsable por los contenidos (publicaciones y/o datos) accesibles a través del Repositorio Nacional Digital de Ciencia, Tecnología e Innovación de Acceso Abierto (ALICIA).