Characterization of the mechanical properties of banana starch bioplastic (Musa paradisiaca L.) and cellulosic compounds of coffee (Coffea arabica L.)

Descripción del Articulo

The objective was to characterize the mechanical properties of the bioplastic obtained with banana starch (Musa paradisiaca L.) and cellulosic compounds from coffee husks (Coffea arabica L.).. Starch was used in concentrations of 9, 12 and 15% and cellulose in concentrations of 2, 4 and 6%, mixing t...

Descripción completa

Detalles Bibliográficos
Autores: Cabrejos Castillo, Karla Gretel, Maluquis Sánchez, Jackeline Elizabeth, Díaz Ruiz, Adán, Minchán Velayarce, Hans Himbler
Formato: artículo
Fecha de Publicación:2024
Institución:Universidad Nacional de Jaén
Repositorio:Pakamuros
Lenguaje:español
OAI Identifier:oai:unj:article/353
Enlace del recurso:http://revistas.unj.edu.pe/index.php/pakamuros/article/view/353
Nivel de acceso:acceso abierto
Materia:Extracción de almidón
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spelling Characterization of the mechanical properties of banana starch bioplastic (Musa paradisiaca L.) and cellulosic compounds of coffee (Coffea arabica L.)Caracterización de las propiedades mecánicas del bioplástico de almidón de plátano (Musa paradisiaca L.) y compuestos celulósicos de café (Coffea arabica L.)Cabrejos Castillo, Karla Gretel Maluquis Sánchez, Jackeline Elizabeth Díaz Ruiz, AdánMinchán Velayarce, Hans Himbler Extracción de almidónextracción de celulosaelasticidadtracciónflexiónStarch extractioncellulose extractionelasticitytractionbendingThe objective was to characterize the mechanical properties of the bioplastic obtained with banana starch (Musa paradisiaca L.) and cellulosic compounds from coffee husks (Coffea arabica L.).. Starch was used in concentrations of 9, 12 and 15% and cellulose in concentrations of 2, 4 and 6%, mixing them with glycerin, acetic acid, calcium chloride and distilled water. The tensile, elongation and bending mechanical properties were characterized. The bioplastic with the highest traction was the F9 formulation (15% starch, 6% cellulose) with 2.23 N ± 0.242 and the F1 formulation (9% starch, 2% cellulose) with the lowest traction was the F1 formulation (9% starch, 2% cellulose) with 0.17 N ± 0.069; Formulation F7 (15% starch, 2% cellulose) presented the greatest elongation of 10.3 cm ± 1.528 and greatest flexion of 13.3 cm ± 1.155; and formulation F3 (9% starch, 6% cellulose) had the lowest elongation of 3.33 cm ± 0.577 and the lowest bending of 9.33 cm ± 1.155. The increase in starch concentration favors traction, elongation and bending, the increase in cellulose concentration only favors traction, disfavors elongation and is indifferent to bending.El objetivo fue realizar la caracterización de las propiedades mecánicas del bioplástico obtenido con almidón de plátano (Musa paradisiaca L.) y compuestos celulósicos de la cascarilla de café (Coffea arabica L). Se utilizó almidón en las concentraciones de 9, 12 y 15 % y celulosa en las concentraciones de 2, 4 y 6 % mezclándolos con glicerina, ácido acético, cloruro de calcio y agua destilada. Se caracterizó las propiedades mecánicas tracción, elongación y flexión. El bioplástico con mayor tracción fue la formulación F9 (15% almidón, 6% celulosa) con 2.23 N ± 0.242 y con menor tracción la formulación F1 (9% almidón, 2% celulosa) con 0.17 N ± 0.069; la formulación F7 (15% almidón, 2% celulosa) presentó la mayor elongación de 10.3 cm ± 1.528 y mayor flexión 13.3 cm ± 1.155; y la formulación F3 (9% almidón, 6% celulosa) tuvo la menor elongación de 3.33 cm ± 0.577 y menor flexión de 9.33 cm ± 1.155. El aumento de la concentración de almidón favorece a la tracción, elongación y flexión, el aumento de la concentración de celulosa solo favorece a la tracción, desfavorece a la elongación y es indiferente para la flexión.Universidad Nacional de Jaén2024-06-27info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdftext/htmltext/xmlapplication/epub+ziptext/htmlhttp://revistas.unj.edu.pe/index.php/pakamuros/article/view/35310.37787/rft0ar53Pakamuros Scientific Journal; Vol. 12 No. 2 (2024): Revista Científica Pakamuros; 88 - 101Revista Científica Pakamuros; Vol. 12 Núm. 2 (2024): Revista Científica Pakamuros; 88 - 1012522-32402306-980510.37787/c4y2jd15reponame:Pakamurosinstname:Universidad Nacional de Jaéninstacron:UNJspahttp://revistas.unj.edu.pe/index.php/pakamuros/article/view/353/381http://revistas.unj.edu.pe/index.php/pakamuros/article/view/353/408http://revistas.unj.edu.pe/index.php/pakamuros/article/view/353/444http://revistas.unj.edu.pe/index.php/pakamuros/article/view/353/446http://revistas.unj.edu.pe/index.php/pakamuros/article/view/353/441Derechos de autor 2024 Revista Científica Pakamuroshttps://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessoai:unj:article/3532024-06-28T02:05:54Z
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description The objective was to characterize the mechanical properties of the bioplastic obtained with banana starch (Musa paradisiaca L.) and cellulosic compounds from coffee husks (Coffea arabica L.).. Starch was used in concentrations of 9, 12 and 15% and cellulose in concentrations of 2, 4 and 6%, mixing them with glycerin, acetic acid, calcium chloride and distilled water. The tensile, elongation and bending mechanical properties were characterized. The bioplastic with the highest traction was the F9 formulation (15% starch, 6% cellulose) with 2.23 N ± 0.242 and the F1 formulation (9% starch, 2% cellulose) with the lowest traction was the F1 formulation (9% starch, 2% cellulose) with 0.17 N ± 0.069; Formulation F7 (15% starch, 2% cellulose) presented the greatest elongation of 10.3 cm ± 1.528 and greatest flexion of 13.3 cm ± 1.155; and formulation F3 (9% starch, 6% cellulose) had the lowest elongation of 3.33 cm ± 0.577 and the lowest bending of 9.33 cm ± 1.155. The increase in starch concentration favors traction, elongation and bending, the increase in cellulose concentration only favors traction, disfavors elongation and is indifferent to bending.
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