Metabolizable energy and net energy content of corn, wheat bran, soybean meal, fish meal and soybean oil for broilers
Descripción del Articulo
A study was carried out to determine the metabolizable energy (ME) and net energy (NE) of corn, wheat by-product, soybean meal, fishmeal, and soybean oil in poultry. 190 male chickens were used, distributed in six experimental diets (basal (B), B + corn (40%), B + wheat by-product (40%), B + soybean...
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| Formato: | artículo |
| Fecha de Publicación: | 2020 |
| Institución: | Universidad Nacional de Trujillo |
| Repositorio: | Revistas - Universidad Nacional de Trujillo |
| Lenguaje: | español |
| OAI Identifier: | oai:ojs.revistas.unitru.edu.pe:article/3050 |
| Enlace del recurso: | https://revistas.unitru.edu.pe/index.php/scientiaagrop/article/view/3050 |
| Nivel de acceso: | acceso abierto |
| Materia: | net energy metabolizable energy heat production comparative slaughter retained energy. energía neta energía metabolizable producción de calor sacrificio comparativo energía retenida. |
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Metabolizable energy and net energy content of corn, wheat bran, soybean meal, fish meal and soybean oil for broilersContenido de energía metabolizable y energía neta del maíz, subproducto de trigo, harina de soya, harina de pescado y aceite de soya para pollos de carneMoscoso-Muñoz, JuanGomez-Quispe, OscarGuevara-Carrasco, Victornet energymetabolizable energyheat productioncomparative slaughterretained energy.energía netaenergía metabolizableproducción de calorsacrificio comparativoenergía retenida.A study was carried out to determine the metabolizable energy (ME) and net energy (NE) of corn, wheat by-product, soybean meal, fishmeal, and soybean oil in poultry. 190 male chickens were used, distributed in six experimental diets (basal (B), B + corn (40%), B + wheat by-product (40%), B + soybean meal (30%), B + fish meal (30%), B + soybean oil (10%) with three feeding levels (ad libitum (AL), 85% AL and 70% AL). ME was determined by the total collection method of excreta and NE by the comparative slaughter method, the chickens received the experimental diets from 7 to 21 days of age, the excreta were collected every 24 hours (day 19 to 21). For NE, the energy retained and heat production were determined (7 and 21 days) The ME and NE of corn, wheat by-product, soybean meal, fishmeal and soybean oil was 3734, 2197, 2477, 3289, 8767 kcal / kg DM and 2527, 1598, 1417, 1837, 7550 kcal / kg DM respectively, the NE: ME ratio was higher with soybean oil compared to other feed ingredients.Se realizó un estudio para determinar la energía metabolizable (EM) y energía neta (EN) del maíz, subproducto de trigo, harina de soya, harina de pescado y aceite de soya en aves. Se utilizó 190 pollos machos, distribuidos en seis dietas experimentales (basal (B), B + maíz (40%), B + subproducto de trigo (40%), B + harina de soya (30%), B + harina de pescado (30%), B + aceite de soya (10%) con tres niveles de alimentación (ad libitum (AL), 85% AL y 70% AL). La EM se determinó por el método de colección total de excretas y la EN por el método de sacrificio comparativo, los pollos recibieron las dietas experimentales de los siete a 21 días de edad, las excretas se recolectaron cada 24 horas (día 19 al 21). Para EN, se determinó la energía retenida y producción de calor (7 y 21 días). La EM y EN del maíz, subproducto de trigo, harina de soya, harina de pescado y aceite de soya fue de 3734, 2197, 2477, 3289, 8767 kcal/kg MS y 2527, 1598, 1417, 1837, 7550 kcal/kg MS respectivamente, la relación EN:EM fue mayor con el aceite de soya en comparación a los otros insumos.Universidad Nacional de Trujillo2020-08-26info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://revistas.unitru.edu.pe/index.php/scientiaagrop/article/view/3050Scientia Agropecuaria; Vol. 11 Núm. 3 (2020): Julio - Septiembre; 335-344Scientia Agropecuaria; Vol. 11 No. 3 (2020): Julio - Septiembre; 335-3442306-67412077-9917reponame:Revistas - Universidad Nacional de Trujilloinstname:Universidad Nacional de Trujilloinstacron:UNITRUspahttps://revistas.unitru.edu.pe/index.php/scientiaagrop/article/view/3050/3391https://revistas.unitru.edu.pe/index.php/scientiaagrop/article/view/3050/3774Derechos de autor 2020 Scientia Agropecuariainfo:eu-repo/semantics/openAccessoai:ojs.revistas.unitru.edu.pe:article/30502021-07-20T17:06:31Z |
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A study was carried out to determine the metabolizable energy (ME) and net energy (NE) of corn, wheat by-product, soybean meal, fishmeal, and soybean oil in poultry. 190 male chickens were used, distributed in six experimental diets (basal (B), B + corn (40%), B + wheat by-product (40%), B + soybean meal (30%), B + fish meal (30%), B + soybean oil (10%) with three feeding levels (ad libitum (AL), 85% AL and 70% AL). ME was determined by the total collection method of excreta and NE by the comparative slaughter method, the chickens received the experimental diets from 7 to 21 days of age, the excreta were collected every 24 hours (day 19 to 21). For NE, the energy retained and heat production were determined (7 and 21 days) The ME and NE of corn, wheat by-product, soybean meal, fishmeal and soybean oil was 3734, 2197, 2477, 3289, 8767 kcal / kg DM and 2527, 1598, 1417, 1837, 7550 kcal / kg DM respectively, the NE: ME ratio was higher with soybean oil compared to other feed ingredients. |
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