Proximal composition and functional properties of lyophilizated surimi of Dosidicus gigas “jumbo squid”

Descripción del Articulo

The purpose of the research was to determinate proximal composition and functional properties of the giant squid freeze-dried surimi (Dosidicus gigas). Surimi elaborated from giant squid and it lyophilized until obtaining surimi powder to evaluate its characteristics and functional properties. The p...

Descripción completa

Detalles Bibliográficos
Autores: Solari-Godiño, Armando, Córdova-Ramos, Javier S., Pilco-Quesada, Silvia, Cerrón-Mallqui, Luz M., Albrecht-Ruiz, Miguel, Sánchez Hernández, Jorge
Formato: artículo
Fecha de Publicación:2017
Institución:Universidad Nacional de Trujillo
Repositorio:Revistas - Universidad Nacional de Trujillo
Lenguaje:español
OAI Identifier:oai:ojs.revistas.unitru.edu.pe:article/1342
Enlace del recurso:https://revistas.unitru.edu.pe/index.php/scientiaagrop/article/view/1342
Nivel de acceso:acceso abierto
Materia:surimi
calamari gigante
Dosidicus gigas
propiedades funcionales proteicas
jumbo squid
protein functional properties
id REVUNITRU_113d86daf280c4fae2025ead09ba1ce1
oai_identifier_str oai:ojs.revistas.unitru.edu.pe:article/1342
network_acronym_str REVUNITRU
network_name_str Revistas - Universidad Nacional de Trujillo
repository_id_str
spelling Proximal composition and functional properties of lyophilizated surimi of Dosidicus gigas “jumbo squid”Composición proximal y propiedades funcionales del surimi liofilizado de Dosidicus gigas “calamar gigante”Solari-Godiño, ArmandoCórdova-Ramos, Javier S.Pilco-Quesada, SilviaCerrón-Mallqui, Luz M.Albrecht-Ruiz, MiguelSánchez Hernández, Jorgesurimicalamari giganteDosidicus gigaspropiedades funcionales proteicassurimijumbo squidDosidicus gigasprotein functional propertiesThe purpose of the research was to determinate proximal composition and functional properties of the giant squid freeze-dried surimi (Dosidicus gigas). Surimi elaborated from giant squid and it lyophilized until obtaining surimi powder to evaluate its characteristics and functional properties. The protein content was 58.7% and carbohydrate 30.5%. Protein solubility in water and salt (3%) were 21.1% and 40.6% respectively, these values being higher than surimi powder of commercial species. The gelling capacity was 2.4% and the emulsifying capacity was 79.9% at a concentration of 1.0%. The color on the Hunter scale was L*: 91.5; a*: 0.5; b*: 7.0. Giant squid powder surimi considered as a functional protein powder due to its percentage protein content, and had good technological characteristics and great potential in the food industry.El propósito de la investigación fue determinar la composición proximal y propiedades funcionales del surimi liofilizado de calamar gigante (Dosidicus gigas). Se elaboró surimi a partir de calamar gigante y fue liofilizado hasta obtener surimi en polvo para evaluar sus características y propiedades funcionales. El contenido de proteínas fue 58,7% y carbohidratos 30,5%. La solubilidad proteica en agua y sal (3%) fueron 21,1% y 40,6% respectivamente, siendo estos valores superiores a surimi en polvo de especies comerciales. La capacidad de gelificación fue 2,4% y la capacidad emulsificante fue 79,9% a una concentración del 1,0%. El color en la escala de Hunter fue L*: 91,5; a*: 0,5; b*:7,0. El surimi en polvo de calamar gigante fue considerado como un polvo proteico funcional debido a su contenido porcentual proteico, y tuvieron buenas características tecnológicas y de gran potencial en la industria alimentaria.Universidad Nacional de Trujillo2017-04-03info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://revistas.unitru.edu.pe/index.php/scientiaagrop/article/view/1342Scientia Agropecuaria; Vol. 8 Núm. 1 (2017): Enero - Marzo; 57-62Scientia Agropecuaria; Vol. 8 No. 1 (2017): January - March; 57-622306-67412077-9917reponame:Revistas - Universidad Nacional de Trujilloinstname:Universidad Nacional de Trujilloinstacron:UNITRUspahttps://revistas.unitru.edu.pe/index.php/scientiaagrop/article/view/1342/1385Derechos de autor 2017 Scientia Agropecuariainfo:eu-repo/semantics/openAccessoai:ojs.revistas.unitru.edu.pe:article/13422017-04-10T08:58:05Z
dc.title.none.fl_str_mv Proximal composition and functional properties of lyophilizated surimi of Dosidicus gigas “jumbo squid”
Composición proximal y propiedades funcionales del surimi liofilizado de Dosidicus gigas “calamar gigante”
title Proximal composition and functional properties of lyophilizated surimi of Dosidicus gigas “jumbo squid”
spellingShingle Proximal composition and functional properties of lyophilizated surimi of Dosidicus gigas “jumbo squid”
Solari-Godiño, Armando
surimi
calamari gigante
Dosidicus gigas
propiedades funcionales proteicas
surimi
jumbo squid
Dosidicus gigas
protein functional properties
title_short Proximal composition and functional properties of lyophilizated surimi of Dosidicus gigas “jumbo squid”
title_full Proximal composition and functional properties of lyophilizated surimi of Dosidicus gigas “jumbo squid”
title_fullStr Proximal composition and functional properties of lyophilizated surimi of Dosidicus gigas “jumbo squid”
title_full_unstemmed Proximal composition and functional properties of lyophilizated surimi of Dosidicus gigas “jumbo squid”
title_sort Proximal composition and functional properties of lyophilizated surimi of Dosidicus gigas “jumbo squid”
dc.creator.none.fl_str_mv Solari-Godiño, Armando
Córdova-Ramos, Javier S.
Pilco-Quesada, Silvia
Cerrón-Mallqui, Luz M.
Albrecht-Ruiz, Miguel
Sánchez Hernández, Jorge
author Solari-Godiño, Armando
author_facet Solari-Godiño, Armando
Córdova-Ramos, Javier S.
Pilco-Quesada, Silvia
Cerrón-Mallqui, Luz M.
Albrecht-Ruiz, Miguel
Sánchez Hernández, Jorge
author_role author
author2 Córdova-Ramos, Javier S.
Pilco-Quesada, Silvia
Cerrón-Mallqui, Luz M.
Albrecht-Ruiz, Miguel
Sánchez Hernández, Jorge
author2_role author
author
author
author
author
dc.subject.none.fl_str_mv surimi
calamari gigante
Dosidicus gigas
propiedades funcionales proteicas
surimi
jumbo squid
Dosidicus gigas
protein functional properties
topic surimi
calamari gigante
Dosidicus gigas
propiedades funcionales proteicas
surimi
jumbo squid
Dosidicus gigas
protein functional properties
description The purpose of the research was to determinate proximal composition and functional properties of the giant squid freeze-dried surimi (Dosidicus gigas). Surimi elaborated from giant squid and it lyophilized until obtaining surimi powder to evaluate its characteristics and functional properties. The protein content was 58.7% and carbohydrate 30.5%. Protein solubility in water and salt (3%) were 21.1% and 40.6% respectively, these values being higher than surimi powder of commercial species. The gelling capacity was 2.4% and the emulsifying capacity was 79.9% at a concentration of 1.0%. The color on the Hunter scale was L*: 91.5; a*: 0.5; b*: 7.0. Giant squid powder surimi considered as a functional protein powder due to its percentage protein content, and had good technological characteristics and great potential in the food industry.
publishDate 2017
dc.date.none.fl_str_mv 2017-04-03
dc.type.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.none.fl_str_mv https://revistas.unitru.edu.pe/index.php/scientiaagrop/article/view/1342
url https://revistas.unitru.edu.pe/index.php/scientiaagrop/article/view/1342
dc.language.none.fl_str_mv spa
language spa
dc.relation.none.fl_str_mv https://revistas.unitru.edu.pe/index.php/scientiaagrop/article/view/1342/1385
dc.rights.none.fl_str_mv Derechos de autor 2017 Scientia Agropecuaria
info:eu-repo/semantics/openAccess
rights_invalid_str_mv Derechos de autor 2017 Scientia Agropecuaria
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Universidad Nacional de Trujillo
publisher.none.fl_str_mv Universidad Nacional de Trujillo
dc.source.none.fl_str_mv Scientia Agropecuaria; Vol. 8 Núm. 1 (2017): Enero - Marzo; 57-62
Scientia Agropecuaria; Vol. 8 No. 1 (2017): January - March; 57-62
2306-6741
2077-9917
reponame:Revistas - Universidad Nacional de Trujillo
instname:Universidad Nacional de Trujillo
instacron:UNITRU
instname_str Universidad Nacional de Trujillo
instacron_str UNITRU
institution UNITRU
reponame_str Revistas - Universidad Nacional de Trujillo
collection Revistas - Universidad Nacional de Trujillo
repository.name.fl_str_mv
repository.mail.fl_str_mv
_version_ 1841449038766931968
score 13.093635
Nota importante:
La información contenida en este registro es de entera responsabilidad de la institución que gestiona el repositorio institucional donde esta contenido este documento o set de datos. El CONCYTEC no se hace responsable por los contenidos (publicaciones y/o datos) accesibles a través del Repositorio Nacional Digital de Ciencia, Tecnología e Innovación de Acceso Abierto (ALICIA).