Integration of management systems in food industry companies of Aguascalientes Mexico
Descripción del Articulo
The levels of integration and benefits obtained by 17 companies in the food industry of Aguascalientes that have integrated two or more management systems are reported. Documentary harmonization, partial integration and complete integration were considered as levels and as benefits: workforce benefi...
| Autores: | , , , , |
|---|---|
| Formato: | artículo |
| Fecha de Publicación: | 2024 |
| Institución: | Universidad de Lima |
| Repositorio: | Revistas - Universidad de Lima |
| Lenguaje: | español |
| OAI Identifier: | oai:ojs.pkp.sfu.ca:article/6886 |
| Enlace del recurso: | https://revistas.ulima.edu.pe/index.php/Ingenieria_industrial/article/view/6886 |
| Nivel de acceso: | acceso abierto |
| Materia: | industrial management total quality management food industry environmental management industrial safety social responsibility of business gestión de empresas gestión de la calidad total industria alimentaria gestión ambiental seguridad industrial responsabilidad social de la empresa |
| id |
REVULIMA_0678c186e65844f18422b6e5c721a8f2 |
|---|---|
| oai_identifier_str |
oai:ojs.pkp.sfu.ca:article/6886 |
| network_acronym_str |
REVULIMA |
| network_name_str |
Revistas - Universidad de Lima |
| repository_id_str |
|
| spelling |
Integration of management systems in food industry companies of Aguascalientes MexicoIntegración de sistemas de gestión en empresas de la industria alimentaria de Aguascalientes-MéxicoCastañeda Fernández, Dulce Inés Mejía Reyes, Juan Gerardo Carlos Ornelas, Carmen EstelaCastillo Corral, DanielReséndiz Serrano, Héctor Manuel Castañeda Fernández, Dulce Inés Mejía Reyes, Juan Gerardo Carlos Ornelas, Carmen Estela Castillo Corral, DanielReséndiz Serrano, Héctor Manuel industrial managementtotal quality managementfood industryenvironmental managementindustrial safetysocial responsibility of businessgestión de empresasgestión de la calidad totalindustria alimentariagestión ambientalseguridad industrialresponsabilidad social de la empresaThe levels of integration and benefits obtained by 17 companies in the food industry of Aguascalientes that have integrated two or more management systems are reported. Documentary harmonization, partial integration and complete integration were considered as levels and as benefits: workforce benefits, organizational benefits and performance benefits. 92% complied with documentary harmonization, 80% with partial integration and 73,5% with complete integration. The greatest benefits were the performance benefits in improving the quality of products and/or services in 65% of the companies. KEYWORDS: industrial management / total quality management / food industry / environmental management / industrial safety / social responsibility of business.En este artículo se reportan los niveles de integración y los beneficios obtenidos por diecisiete empresas de la industria alimentaria de Aguascalientes-México que han integrado dos o más sistemas de gestión. Se consideraron como niveles de integración a la armonización documental, a la integración parcial y a la integración completa; y como beneficios a la fuerza laboral, a la organización y al desempeño. El 92 % cumplía con la armonización documental; el 80 %, con integración parcial; el 73,5%, con la integración completa. Los mayores beneficios fueron los beneficios de desempeño en la mejora de la calidad de los productos o servicios en un 65 % de las empresas. Universidad de Lima2024-06-13info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdftext/htmlhttps://revistas.ulima.edu.pe/index.php/Ingenieria_industrial/article/view/688610.26439/ing.ind2024.n046.6886Ingeniería Industrial; No. 46 (2024); 107-128Ingeniería Industrial; Núm. 46 (2024); 107-1282523-63261025-992910.26439/ing.ind2024.n046reponame:Revistas - Universidad de Limainstname:Universidad de Limainstacron:ULIMAspahttps://revistas.ulima.edu.pe/index.php/Ingenieria_industrial/article/view/6886/7049https://revistas.ulima.edu.pe/index.php/Ingenieria_industrial/article/view/6886/7050info:eu-repo/semantics/openAccessoai:ojs.pkp.sfu.ca:article/68862024-06-13T21:46:48Z |
| dc.title.none.fl_str_mv |
Integration of management systems in food industry companies of Aguascalientes Mexico Integración de sistemas de gestión en empresas de la industria alimentaria de Aguascalientes-México |
| title |
Integration of management systems in food industry companies of Aguascalientes Mexico |
| spellingShingle |
Integration of management systems in food industry companies of Aguascalientes Mexico Castañeda Fernández, Dulce Inés industrial management total quality management food industry environmental management industrial safety social responsibility of business gestión de empresas gestión de la calidad total industria alimentaria gestión ambiental seguridad industrial responsabilidad social de la empresa |
| title_short |
Integration of management systems in food industry companies of Aguascalientes Mexico |
| title_full |
Integration of management systems in food industry companies of Aguascalientes Mexico |
| title_fullStr |
Integration of management systems in food industry companies of Aguascalientes Mexico |
| title_full_unstemmed |
Integration of management systems in food industry companies of Aguascalientes Mexico |
| title_sort |
Integration of management systems in food industry companies of Aguascalientes Mexico |
| dc.creator.none.fl_str_mv |
Castañeda Fernández, Dulce Inés Mejía Reyes, Juan Gerardo Carlos Ornelas, Carmen Estela Castillo Corral, Daniel Reséndiz Serrano, Héctor Manuel Castañeda Fernández, Dulce Inés Mejía Reyes, Juan Gerardo Carlos Ornelas, Carmen Estela Castillo Corral, Daniel Reséndiz Serrano, Héctor Manuel |
| author |
Castañeda Fernández, Dulce Inés |
| author_facet |
Castañeda Fernández, Dulce Inés Mejía Reyes, Juan Gerardo Carlos Ornelas, Carmen Estela Castillo Corral, Daniel Reséndiz Serrano, Héctor Manuel Carlos Ornelas, Carmen Estela |
| author_role |
author |
| author2 |
Mejía Reyes, Juan Gerardo Carlos Ornelas, Carmen Estela Castillo Corral, Daniel Reséndiz Serrano, Héctor Manuel Carlos Ornelas, Carmen Estela |
| author2_role |
author author author author author |
| dc.subject.none.fl_str_mv |
industrial management total quality management food industry environmental management industrial safety social responsibility of business gestión de empresas gestión de la calidad total industria alimentaria gestión ambiental seguridad industrial responsabilidad social de la empresa |
| topic |
industrial management total quality management food industry environmental management industrial safety social responsibility of business gestión de empresas gestión de la calidad total industria alimentaria gestión ambiental seguridad industrial responsabilidad social de la empresa |
| description |
The levels of integration and benefits obtained by 17 companies in the food industry of Aguascalientes that have integrated two or more management systems are reported. Documentary harmonization, partial integration and complete integration were considered as levels and as benefits: workforce benefits, organizational benefits and performance benefits. 92% complied with documentary harmonization, 80% with partial integration and 73,5% with complete integration. The greatest benefits were the performance benefits in improving the quality of products and/or services in 65% of the companies. KEYWORDS: industrial management / total quality management / food industry / environmental management / industrial safety / social responsibility of business. |
| publishDate |
2024 |
| dc.date.none.fl_str_mv |
2024-06-13 |
| dc.type.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
| format |
article |
| status_str |
publishedVersion |
| dc.identifier.none.fl_str_mv |
https://revistas.ulima.edu.pe/index.php/Ingenieria_industrial/article/view/6886 10.26439/ing.ind2024.n046.6886 |
| url |
https://revistas.ulima.edu.pe/index.php/Ingenieria_industrial/article/view/6886 |
| identifier_str_mv |
10.26439/ing.ind2024.n046.6886 |
| dc.language.none.fl_str_mv |
spa |
| language |
spa |
| dc.relation.none.fl_str_mv |
https://revistas.ulima.edu.pe/index.php/Ingenieria_industrial/article/view/6886/7049 https://revistas.ulima.edu.pe/index.php/Ingenieria_industrial/article/view/6886/7050 |
| dc.rights.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
| eu_rights_str_mv |
openAccess |
| dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf text/html |
| dc.publisher.none.fl_str_mv |
Universidad de Lima |
| publisher.none.fl_str_mv |
Universidad de Lima |
| dc.source.none.fl_str_mv |
Ingeniería Industrial; No. 46 (2024); 107-128 Ingeniería Industrial; Núm. 46 (2024); 107-128 2523-6326 1025-9929 10.26439/ing.ind2024.n046 reponame:Revistas - Universidad de Lima instname:Universidad de Lima instacron:ULIMA |
| instname_str |
Universidad de Lima |
| instacron_str |
ULIMA |
| institution |
ULIMA |
| reponame_str |
Revistas - Universidad de Lima |
| collection |
Revistas - Universidad de Lima |
| repository.name.fl_str_mv |
|
| repository.mail.fl_str_mv |
|
| _version_ |
1846791801437945856 |
| score |
13.927309 |
Nota importante:
La información contenida en este registro es de entera responsabilidad de la institución que gestiona el repositorio institucional donde esta contenido este documento o set de datos. El CONCYTEC no se hace responsable por los contenidos (publicaciones y/o datos) accesibles a través del Repositorio Nacional Digital de Ciencia, Tecnología e Innovación de Acceso Abierto (ALICIA).
La información contenida en este registro es de entera responsabilidad de la institución que gestiona el repositorio institucional donde esta contenido este documento o set de datos. El CONCYTEC no se hace responsable por los contenidos (publicaciones y/o datos) accesibles a través del Repositorio Nacional Digital de Ciencia, Tecnología e Innovación de Acceso Abierto (ALICIA).