Cytotoxic effect of red 40 food dye in Artemia salina nauplii
Descripción del Articulo
Recent research supports the fact that many of the dye-type food additives used in the food industry, far from satisfying the organoleptic requirements of the population; greatly reduce the health of those who consume it; such is the case of red 40 widely used in Peru. Based on what has been describ...
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Formato: | artículo |
Fecha de Publicación: | 2020 |
Institución: | Universidad Le Cordon Bleu |
Repositorio: | Revistas - Universidad Le Cordon Bleu |
Lenguaje: | español |
OAI Identifier: | oai:ojs2.172.177.98.34:article/181 |
Enlace del recurso: | https://revistas.ulcb.edu.pe/index.php/REVISTAULCB/article/view/181 |
Nivel de acceso: | acceso abierto |
Materia: | Citotoxicidad, colorante alimentario, rojo 40, Artemia salina cytotoxicity, food coloring, red 40, Artemia salina |
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Cytotoxic effect of red 40 food dye in Artemia salina naupliiEfecto citotóxico del colorante alimentario rojo 40 en nauplios de Artemia salina LeachMostacero-León , José De La Cruz-Castillo, Anthony Taramona-Ruíz, LuisAlva Calderón, Roger Seijas-Bernabé, Priscilla Mendoza Rodríguez, RafaelCitotoxicidad, colorante alimentario, rojo 40, Artemia salinacytotoxicity, food coloring, red 40, Artemia salinaRecent research supports the fact that many of the dye-type food additives used in the food industry, far from satisfying the organoleptic requirements of the population; greatly reduce the health of those who consume it; such is the case of red 40 widely used in Peru. Based on what has been described, this research focused on determining the cytotoxic effect of red food dye 40 in Artemia salina nauplii. For this, a nauplos incubation system was installed, to then be exposed to different concentrations of the dye under study, forming the treatments: T0: 0.00 (mg / L), T1: 3.125 mg / L, T2: 15.625 mg / L and T3: 31.25 mg / L and finally measure their morta- lity after 48 hours. The results showed that T0 had a 0% lethality, T1 had a 60% lethality, T2 a 100% lethality and T3 a 100% lethality. It is concluded that the red food dye 40 presented a cytotoxic effect and hyperactivity in locomotion in nauplii of Artemia salina, with an LC 50 of 2.6.Diversos colorantes artificiales empleados en la industria alimentaria, lejos de satisfacer los requerimientos organolépticos de la población; merman en gran medida la salud de quienes lo consumen; tal es el caso del rojo 40 ampliamente utilizado en el Perú. Dentro de este contexto se realizó este estudio preliminar cuyo objetivo principal fue determinar el efecto citotóxico del colorante alimentario rojo 40 en nauplios de Artemia salina. Para ello, se instaló un sistema de incubación de nauplios, para luego ser expuestos a diferentes concentraciones del colorante en estudio, conformando los tratamientos: T0: 0, 00 (mg/L), T1: 3,125 mg/L, T2: 15,625 mg/L y T3: 31,25 mg/L y finalmente medir su mortandad cada 24 horas por un periodo de 2 días. Se reportó que T0 presentó 0% de letalidad, el T1 presentó una letalidad del 60 %, el T2 una letalidad del 100% y el T3 una letalidad del 100%. Se concluye que el colorante alimentario rojo 40 presentó un efecto cito- tóxico e hiperactividad en la locomoción en nauplios de Artemia salina, con una LC 50 de 2.6.Universidad Le Cordon Bleu2020-12-17info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdftext/htmlhttps://revistas.ulcb.edu.pe/index.php/REVISTAULCB/article/view/18110.36955/RIULCB.2020v7n2.006Revista de Investigaciones de la Universidad Le Cordon Bleu; Vol. 7 Núm. 2 (2020); 60-662409-1537reponame:Revistas - Universidad Le Cordon Bleuinstname:Universidad Le Cordon Bleuinstacron:ULCBspahttps://revistas.ulcb.edu.pe/index.php/REVISTAULCB/article/view/181/349https://revistas.ulcb.edu.pe/index.php/REVISTAULCB/article/view/181/371Derechos de autor 2020 Revista de Investigaciones de la Universidad Le Cordon Bleuinfo:eu-repo/semantics/openAccessoai:ojs2.172.177.98.34:article/1812021-05-18T09:35:10Z |
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Recent research supports the fact that many of the dye-type food additives used in the food industry, far from satisfying the organoleptic requirements of the population; greatly reduce the health of those who consume it; such is the case of red 40 widely used in Peru. Based on what has been described, this research focused on determining the cytotoxic effect of red food dye 40 in Artemia salina nauplii. For this, a nauplos incubation system was installed, to then be exposed to different concentrations of the dye under study, forming the treatments: T0: 0.00 (mg / L), T1: 3.125 mg / L, T2: 15.625 mg / L and T3: 31.25 mg / L and finally measure their morta- lity after 48 hours. The results showed that T0 had a 0% lethality, T1 had a 60% lethality, T2 a 100% lethality and T3 a 100% lethality. It is concluded that the red food dye 40 presented a cytotoxic effect and hyperactivity in locomotion in nauplii of Artemia salina, with an LC 50 of 2.6. |
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