Pacha T'inka or La T'inka to Mother Earth in Apurímac
Descripción del Articulo
The community of Wirabamba (Cotabambas, Apurímac) is at 3,856 m. above sea level and its inhabitants practice a mixed agricultural and livestock economy. They are dedicated to the cultivation of bitter potatoes to produce chuño and, to a lesser extent, moraya, products that they barter for corn, whe...
Autores: | , |
---|---|
Formato: | artículo |
Fecha de Publicación: | 1976 |
Institución: | Universidad Católica San Pablo |
Repositorio: | Revistas - Universidad Católica San Pablo |
Lenguaje: | español |
OAI Identifier: | oai:revistas.ucsp.edu.pe:article/1089 |
Enlace del recurso: | https://revistas.ucsp.edu.pe/index.php/Allpanchis/article/view/1089 |
Nivel de acceso: | acceso abierto |
Materia: | Cotabambas-Apurímac etnografía Madre Tierra Mother Earth |
id |
REVUCSP_a57e1c14e2913e333a2c1ab84aa88b7d |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:revistas.ucsp.edu.pe:article/1089 |
network_acronym_str |
REVUCSP |
network_name_str |
Revistas - Universidad Católica San Pablo |
repository_id_str |
|
spelling |
Pacha T'inka or La T'inka to Mother Earth in ApurímacPacha T'inka o la T'inka a la Madre Tierra en el ApurímacValderrama, RicardoEscalante, CarmenCotabambas-ApurímacetnografíaMadre TierraCotabambas-ApurímacMother EarthThe community of Wirabamba (Cotabambas, Apurímac) is at 3,856 m. above sea level and its inhabitants practice a mixed agricultural and livestock economy. They are dedicated to the cultivation of bitter potatoes to produce chuño and, to a lesser extent, moraya, products that they barter for corn, wheat, and barley with those of the qheswa; or to sell or barter with the llama vendors for salt or chili. This product is basic for their economy because they always have it at their disposal, either for sale, barter or to obtain other basic products for their subsistence. They also plant for their own consumption: olluco, quinoa and ocas.La comunidad de Wirabamba (Cotabambas, Apurímac) está a 3,856 m. sobre el nivel del mar y sus habitantes practican una economía mixta agrícola y ganadera. Se dedican al cultivo de papa amarga para elaborar chuño y en menor cantidad moraya, productos que truecan por maíz, trigo, y cebada con los de la qheswa; o para vender o trocar con los llameros por sal o ají. Este producto es básico para su economía pues siempre lo tienen a su disposición ya sea para venta, o trueque o para obtener otros productos básicos para su subsistencia. Siembran también para su autoconsumo: olluco, quinua y ocas.Universidad Católica San Pablo1976-12-01info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionArtículo revisado por paresapplication/pdfhttps://revistas.ucsp.edu.pe/index.php/Allpanchis/article/view/108910.36901/allpanchis.v8i9.1089Allpanchis; Vol. 8 Núm. 9 (1976): Ritos y Rituales Andinos; 177-191Allpanchis; Vol. 8 No. 9 (1976): Andean Rites and Rituals; 177-1912708-89600252-883510.36901/allpanchis.v8i9reponame:Revistas - Universidad Católica San Pabloinstname:Universidad Católica San Pabloinstacron:UCSPspahttps://revistas.ucsp.edu.pe/index.php/Allpanchis/article/view/1089/805Derechos de autor 1976 Ricardo Valderrama, Carmen Escalantehttp://creativecommons.org/licenses/by/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessoai:revistas.ucsp.edu.pe:article/10892024-05-17T22:13:34Z |
dc.title.none.fl_str_mv |
Pacha T'inka or La T'inka to Mother Earth in Apurímac Pacha T'inka o la T'inka a la Madre Tierra en el Apurímac |
title |
Pacha T'inka or La T'inka to Mother Earth in Apurímac |
spellingShingle |
Pacha T'inka or La T'inka to Mother Earth in Apurímac Valderrama, Ricardo Cotabambas-Apurímac etnografía Madre Tierra Cotabambas-Apurímac Mother Earth |
title_short |
Pacha T'inka or La T'inka to Mother Earth in Apurímac |
title_full |
Pacha T'inka or La T'inka to Mother Earth in Apurímac |
title_fullStr |
Pacha T'inka or La T'inka to Mother Earth in Apurímac |
title_full_unstemmed |
Pacha T'inka or La T'inka to Mother Earth in Apurímac |
title_sort |
Pacha T'inka or La T'inka to Mother Earth in Apurímac |
dc.creator.none.fl_str_mv |
Valderrama, Ricardo Escalante, Carmen |
author |
Valderrama, Ricardo |
author_facet |
Valderrama, Ricardo Escalante, Carmen |
author_role |
author |
author2 |
Escalante, Carmen |
author2_role |
author |
dc.subject.none.fl_str_mv |
Cotabambas-Apurímac etnografía Madre Tierra Cotabambas-Apurímac Mother Earth |
topic |
Cotabambas-Apurímac etnografía Madre Tierra Cotabambas-Apurímac Mother Earth |
description |
The community of Wirabamba (Cotabambas, Apurímac) is at 3,856 m. above sea level and its inhabitants practice a mixed agricultural and livestock economy. They are dedicated to the cultivation of bitter potatoes to produce chuño and, to a lesser extent, moraya, products that they barter for corn, wheat, and barley with those of the qheswa; or to sell or barter with the llama vendors for salt or chili. This product is basic for their economy because they always have it at their disposal, either for sale, barter or to obtain other basic products for their subsistence. They also plant for their own consumption: olluco, quinoa and ocas. |
publishDate |
1976 |
dc.date.none.fl_str_mv |
1976-12-01 |
dc.type.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion Artículo revisado por pares |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.none.fl_str_mv |
https://revistas.ucsp.edu.pe/index.php/Allpanchis/article/view/1089 10.36901/allpanchis.v8i9.1089 |
url |
https://revistas.ucsp.edu.pe/index.php/Allpanchis/article/view/1089 |
identifier_str_mv |
10.36901/allpanchis.v8i9.1089 |
dc.language.none.fl_str_mv |
spa |
language |
spa |
dc.relation.none.fl_str_mv |
https://revistas.ucsp.edu.pe/index.php/Allpanchis/article/view/1089/805 |
dc.rights.none.fl_str_mv |
Derechos de autor 1976 Ricardo Valderrama, Carmen Escalante http://creativecommons.org/licenses/by/4.0 info:eu-repo/semantics/openAccess |
rights_invalid_str_mv |
Derechos de autor 1976 Ricardo Valderrama, Carmen Escalante http://creativecommons.org/licenses/by/4.0 |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Universidad Católica San Pablo |
publisher.none.fl_str_mv |
Universidad Católica San Pablo |
dc.source.none.fl_str_mv |
Allpanchis; Vol. 8 Núm. 9 (1976): Ritos y Rituales Andinos; 177-191 Allpanchis; Vol. 8 No. 9 (1976): Andean Rites and Rituals; 177-191 2708-8960 0252-8835 10.36901/allpanchis.v8i9 reponame:Revistas - Universidad Católica San Pablo instname:Universidad Católica San Pablo instacron:UCSP |
instname_str |
Universidad Católica San Pablo |
instacron_str |
UCSP |
institution |
UCSP |
reponame_str |
Revistas - Universidad Católica San Pablo |
collection |
Revistas - Universidad Católica San Pablo |
repository.name.fl_str_mv |
|
repository.mail.fl_str_mv |
|
_version_ |
1842174609092247552 |
score |
12.860346 |
Nota importante:
La información contenida en este registro es de entera responsabilidad de la institución que gestiona el repositorio institucional donde esta contenido este documento o set de datos. El CONCYTEC no se hace responsable por los contenidos (publicaciones y/o datos) accesibles a través del Repositorio Nacional Digital de Ciencia, Tecnología e Innovación de Acceso Abierto (ALICIA).
La información contenida en este registro es de entera responsabilidad de la institución que gestiona el repositorio institucional donde esta contenido este documento o set de datos. El CONCYTEC no se hace responsable por los contenidos (publicaciones y/o datos) accesibles a través del Repositorio Nacional Digital de Ciencia, Tecnología e Innovación de Acceso Abierto (ALICIA).